Через рік в Україні буде центральний депозитарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через рік в Україні буде центральний депозитарій

Фондовий ринок
928
Сьогодні, 11 жовтня, був опублікований текст закону №5178-VI Про депозитарну систему України, за яким через рік буде створений Центральний депозитарій.
Ухвалений закон набуде чинності через 12 місяців, 11 жовтня 2013 року.
Ключовими завданнями закону стане створення централізованої депозитарної системи в Україні, уніфікація принципів та процедур діяльності учасниками депозитарної системи та взаємовідносин між ними.
Крім того, нормативний акт усуне поточні недоліки в системі реєстрації прав власності на цінні папери і запропонує прозорі і чіткі схеми розрахунків в угодах з цінними паперами. Також закон повинен вирішити низку корпоративних конфліктів, які пов’язані з регістром власників іменних цінних паперів.
Більше того, схвалений акт вводить мінімальні вимоги до статутного капіталу Центрального депозитарію в розмірі 100 млн грн. До того ж, частина Нацбанку повинна становити не менше 25%+1 акція. Закон буде регулювати його виняткові повноваження, підстави призначення тимчасової адміністрації нової організації, вимоги до його статуту та узгодження його правок, механізми формування управління Центральним депозитарієм, а також схеми ухвалення рішень.
Також передбачені схеми співпраці Центрального депозитарію та депозитарних установ із забезпечення депозитарного обслуговування обігу цінних паперів в Україні, в тому числі порядку складання та надання реєстру власників іменних цінних паперів.
Встановлено механізми захисту від розкриття і розголошення інформації з системи депозитарного обліку емісійних цінних паперів. Також вводяться електронний документообіг та електронний цифровий підпис між професійними учасниками депозитарної системи України, в тому числі щодо прав власності на цінні папери.
Як повідомлялося раніше, фондовий ринок зіткнувся з черговою загрозою своєму існуванню – власники акцій в умовах низької ліквідності ринку і дефіциту покупців почали масово вимагати в емітентів викупу паперів за ринковою ціною.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас