ПК здають ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПК здають ринок

2526
Продажі персональних комп’ютерів в 2012 році знизяться вперше за 11 років, прогнозує IHS iSuppli. Позначилася світова економічна криза, зміщення інтересу користувачів в бік планшетних комп’ютерів і пауза в попиті на тлі очікування пристроїв на базі Windows 8. Лідер падіння – американська Hewlett-Packard, яка поступилася першим місцем на ринку Lenovo. Вихід нової ОС не гарантує пожвавлення ринку, скептичні експерти.
У 2012 році в світі буде продано 348,7 млн персональних комп’ютерів, прогнозує дослідницька фірма IHS iSuppli. Це на 1,2% менше, ніж у 2011 році, коли продажі склали 352,831 млн комп’ютерів, таким чином, ринок скоротиться вперше за 11 років, констатують експерти компанії.
“Спочатку ми думали, що в 2012 році ринок комп’ютерів буде зростати, – говорить провідний аналітик IHS Крейг Стайс. – Але після закінчення трьох кварталів стало зрозуміло, що традиційного зростання показника, в тому числі за рахунок початку навчального сезону, не буде. Оптимістичний настрій поступився місцем сумнівам, і зараз галузь сподівається, що зростання відновиться в 2013 році”.
Оцінки IHS підтверджує аналітична компанія Gartner.
За підсумками третього кварталу 2012 року поставки персональних комп’ютерів складуть 87,5 млн штук, очікують експерти. Це на 8,3% менше, ніж роком раніше, коли показник був 95,4 млн комп’ютерів.
Найбільше зниження продажів демонструє американська Hewlett-Packard: продажі її комп’ютерів за квартал впали на 16,4%, до 13,6 млн пристроїв. Обсяг продажів Dell знизився на 13,7%, показник склав 10,7 млн комп’ютерів. Показник тайванської Acer знизився на 10,2%, до 8,6 млн пристроїв.
Зростання обсягу продажів демонструють тільки дві компанії – Lenovo і Asus. За рік реалізація ними персональних комп’ютерів виросла на 9,8% і 11,8% відповідно. У третьому кварталі Lenovo продала 13,8 млн пристроїв проти 12,5 млн роком раніше. Продажі Asus виросли з 5,7 млн, до 6,4 млн. При цьому Lenovo стала найбільшим виробником ПК у світі з часткою ринку 15,7%, вперше в історії випередивши Hewlett-Packard.
Споживачі утримуються від придбання комп’ютерів у зв’язку з нестабільністю світової економіки, відзначають експерти IHC. Крім того, інтерес до комп’ютерів зміщується в бік планшетних комп’ютерів і смартфонів.
Тонкі і легкі ультрабуки, які, як спочатку передбачалося, повинні були підтримати продажі комп’ютерів в цьому році, не змогли виправдати очікувань галузевих фахівців.
Також на падінні попиту позначилися очікування офіційного запуску операційної системи Windows 8 від Microsoft, відзначає аналітик Gartner Мікако Кітагава. Вихід нової ОС запланований на 26 жовтня. Презентація продукту відбулася в середині вересня 2011 року. В кінці лютого Microsoft запустив тестову версію нової ОС, яка буде сумісна як з персональними комп’ютерами, так і з планшетниками, а також лептопами. Зовні система нагадує Windows Phone 7 для смартфонів. Меню “Пуск” в ОС більше немає. А традиційні вікна замінені на “плиткову систему”, яка заповнює робочий стіл і служить для позначення повідомлень і додатків. Останні оновлюються в реальному часі, і користувач може відстежувати появу нових листів, голосових повідомлень і повідомлення соціальних програм.
“Як відіб’ється вихід Windows 8 на зростанні обсягів постачань персональних комп’ютерів в четвертому кварталі – одне з головних питань”, – відзначають експерти IHC.
На їхню думку, поява нових ультрабуків і тонких ноутбуків, що працюють на новій ОС від Microsoft, може призвести до зростання споживчого інтересу. Про плани випустити пристрої на базі Windows 8 заявляли такі виробники, як Samsung, Lenovo, Acer, Asus, Dell. На операційній системі від Microsoft працює і власний планшет корпорації – Surface.
“Але поки назвати той самий продукт, який підтримає популярність комп’ютерів, неможливо, – констатує провідний аналітик IDC Джей Чу. – Хоча вартість ультрабуків трохи знижується, в наступному кварталі Windows 8 може зіткнутися з низкою проблем”.
Анастасія Матвєєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас