Експерти вважають, що Україна може залишитися без вітрової енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що Україна може залишитися без вітрової енергетики

Енергетика
1050
Експерти переконані, що правило “місцевої складової”, яке міститься в чинній редакції закону, завадить будівництву нових ВЕС. Згідно із законопроектом, для отримання зеленого тарифу на електроенергію, вироблену на вітрової електростанції, необхідно, щоб при її будівництві 30% компонентів проекту (обладнання, роботи і т.п.) були українського походження, а після 2014 року – згідно із законом, 50%, повідомляє прес-служба Європейсько-українського енергетичного агентства.
У повідомленні зазначено, що забезпечення такого відсотка неможливе без використання турбін, вироблених на українсько-німецькому спільному підприємстві ТОВ “Фурлендер ВіндТехнолоджі”, німецький партнер якого (компанія Fuhrlaender) нещодавно заявив про початок процедури банкрутства. Навіть якщо українська компанія буде працювати на повну потужність, то не зможе забезпечити і невелику частину всього обладнання, яка необхідна ринку.
Крім того, експерти ЄУЕА відзначають проблему вартості. “Якщо компанія стає на ринку монополістом, то, очевидно, що вона може і буде підвищувати ціни настільки, наскільки це буде вигідно їй”, – пояснюють експерти.
Поточна редакція законопроекту із запропонованими доповненнями може звести нанівець інвестиції в галузь, які зараз становлять понад 4 млрд євро. “Необхідно створити такий механізм “місцевої складової”, щоб він не став бар’єром для залучення інвесторів і фінансових установ у сферу української вітроенергетики. На нашу думку, частка місцевого обладнання та робіт не повинна перевищувати 30%, а механізм застосування має бути зрозумілим і прийнятним не тільки українським, а й міжнародним виробникам”, – заявив член Ради Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА) Пітер Джастін О’Брайєн.
У повідомленні також сказано, що “місцева складова” суперечить принципам СОТ та Угоді про вільну торгівлю, яка зараз обговорюється з Європейським Союзом. Міжнародні організації, що працюють в Україні, також не вважають обмеження конкуренції на ринку, що розвивається, правильним вибором.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас