Він повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Він повертається

6781
Двадцять років тому Леонід Черновецький створив унікальну для банківського ринку структуру – Правекс-Банк. Співробітників перевіряли на детекторі брехні, найвідданіші швидко піднімались кар’єрними сходами, а більша частина відділень банку розміщувалася в житловому фонді столиці. На диво, продаж банку з такими особливостями, стала найуспішнішою в Україні. Напередодні світової кризи – в лютому 2008-го – найбільша італійська група Intesa Sanpaolo заплатила за «Правекс» $750 млн.
Ще більш несподіваною виявилася перемога Леоніда Черновецького на виборах мера Києва в 2006 році, з подальшими перевиборами в 2008-му і отриманням максимальної кількості голосів. Але в 2010-му Леонід Черновецький фактично був вигнаний з Київської мерії. І на якийсь час зник з поля зору. Де він перебуває зараз, з’ясувати так і не вдалося. На запитання «Інвестгазети» Леонід Черновецький відповідав письмово, а передача запитань і відповідей проходила через його представника, який переконав редакцію, що текст написаний власноручно екс-власником Правекс-Банку. Редакція навмисно зберегла стиль викладу, включаючи велику кількість знаків оклику і пафосних фраз, в яких одіозний екс-банкір і екс-мер розповідав про свій новий проект.
Поки фондовий ринок стагнує, фонди прямих інвестицій безуспішно шукають покупців на активи, а інвесткомпанії скорочують свій бізнес, Леонід Черновецький амбіційно розповідає про створення Chernovetskyi Investment Group. І заявляє, що гроші сьогодні – не проблема.
Чим був зумовлений вибір інвестбанківської сфери діяльності?
У процесі пошуку нового цікавого проекту – який міг би стати наступним проектом мого життя після Правекс-Банку – я проаналізував безліч бізнес-пропозицій. На чому зосередитися і де майбутнє моїх інвестицій – найскладніше питання, яке довелося вирішувати в останні роки.
Сьогодні в бізнесі відбувається буквально революція! Нові технології, інтернет, реалізація найнеймовірніших ідей в різних напрямках людської діяльності протягом найближчих п’яти років буквально перевернуть світ. Але не хочу бути банальним і заглиблюватися в теорії. Скажу тільки, що ці напрямки дійсно гідні інвестицій і того, щоб цим займалися талановиті бізнесмени. Так і зародився мій новий проект – Chernovetskyi Investment Group (CIG).
Відомо також, що Ви створюєте інвестиційний Фонд імені Леоніда Черновецького. Коли почнеться його робота і в якої юрисдикції зареєстрований Фонд?
Створення Фонду, який працюватиме в напрямку спільного інвестування, буде другою сходинкою еволюції Інвестиційної компанії. Інвесткомпанія ще перебуває на стадії реєстрації, але вже працює в напрямку аналізу пропозицій. Фонд буде зареєстрований в одній з країн єврозони в найкращих податкових умовах.
Які розміри фонду?
Інвестиційний потенціал Chernovetskyi Investment Group на першому етапі становлення поки що обмежений сумою від продажу Правекс-Банку – це $750 млн. Але гроші на світових фінансових ринках – зовсім не проблема! При нинішній світовій фінансовій ситуації навіть навпаки… Будуть потрібні ще – будемо їх залучати під конкретні проекти. Головне ж, щоб ці проекти того вартували.
Це Ваш персональний проект, чи у Вас є партнери?
Цей проект сьогодні є виключно моїм персональним, а ще точніше, сімейним проектом. Я веду його разом із сином. Можливо, в майбутньому, з метою збільшення інвестиційного потенціалу, до партнерства підключаться люди, яким близька моя філософія бізнесу і ведення справ. Наприклад, які були клієнтами мого банку, моїми партнерами по інших проектах.
Як і у випадку із Правекс-Банком, який свого часу також пройшов шлях від бізнес-ідеї до бізнес-проекту першого ешелону в національній банківській сфері, я б хотів самостійно підготувати і розпочати роботу Chernovetskyi Investment Group. Перш ніж залучати нових інвесторів і нові гроші, я повинен бути на 100% упевнений, що йду в правильному напрямку, оскільки до чужих грошей ставлюся ще більш відповідально, ніж до своїх власних.
Чи визначена управлінська команда проекту?
У великий бізнес я повертаюся не сам, а з великою командою людей, яких колись залучив до роботи в банку. З ними мене і мого сина Степана пов’язують роки успішної роботи. 90% людей, з якими я буду працювати, вже багато років є моїми колегами. Решту візьму в результаті відбору.
Але останнє слово у виборі проекту буде залишатися за Вами?
Останнє слово, поки не напрацюємо всі процедури, не формалізуємо всі процеси, буде за мною. Але, я думаю, не довго. Можливо, півроку-рік, поки на повну силу не запрацює інвестиційний комітет. Але можете не сумніватися, що я завжди буду активним учасником усіх процесів у компанії.
Хто увійде до інвестиційного комітету компанії?
На першому етапі діяльності фонду я маю намір доручати експертизу проектів одночасно кільком науковим організаціям і групам вчених, навіть якщо це буде вимагати великих витрат. З часом залишаться найкращі та найавторитетніші експерти, з якими ми будемо працювати на постійній основі.
Свого часу я працював заступником проректора по науці КНУ імені Тараса Шевченка, найбільшого науково-дослідного інституту в Україні. Знав би я тоді, живучи на зарплату, що колись захочу інвестувати мільйони доларів у наукові ідеї і технології, зібрав би такі матеріали і таких учених, що можна було б сьогодні світ перевернути…
До роботи у фонді та інвестиційній компанії в ролі радників з часом будуть також залучені міжнародні фахівці найвищого класу. Ними стануть топ-менеджери найбільших міжнародних фінансових компаній, фондів і банків. У нас вже напрацьований великий досвід співпраці з ними по інших проектах. Ми знаємо кращих, і вже готуємо для них пропозиції.
Яким чином Ви приймаєте пропозиції від компаній?
Сайт, через який буде здійснюватися прийом пропозицій щодо інвестування, перебуває в розробці і буде запущений приблизно через місяць. Але вже зараз заявки з бізнес-ідеями і пропозиціями надходять через мій персональний сайт. Ми вже отримали достатню кількість презентацій різних проектів від українських та іноземних осіб та компаній, що ведуть пошук інвестицій.
Які напрямки будуть пріоритетними для інвестиційної компанії?
Потенціал Chernovetskyi Investment Group дозволяє розглядати проекти різних спрямувань і доволі значні за масштабами. Після аналізу і оцінки безлічі працюючих ринків, ми зробили висновок, що найбільш пріоритетними напрямками для роботи інвестиційної компанії стануть: інтернет і IT, високі технології, розробка нових медичних препаратів, переробка сільгосппродукції та відходів виробництва, мала енергетика, виробництво товарів народного споживання, ресурсозберігаючі технології, агробізнес та інші. Це не означає, що компанія буде намагатися працювати виключно в цих напрямках. Зараз ми зосереджені на заявках і аналізі перспективності пропозицій для широкомасштабного бізнесу. Дуже важливий масштаб. А взагалі багато чого підкаже практика.
Ви розглядаєте тільки реальний сектор?
На першому етапі роботи проекту, поки буде існувати тільки інвестиційна компанія, ми зосередимося виключно на реальному секторі економіки. Інвестиції в фінансові інструменти, банківські метали, а також корпоративні, муніципальні і державні цінні папери – питання не сьогоднішнього дня, які стануть актуальними тільки після створення інвестиційного фонду. До того ж ці ринки нам давно відомі, але поки це не наш шлях.
За якими параметрами буде здійснюватися відбір проектів?
Інвестування не терпить шаблонності в оцінках. Такий підхід може призвести до фінансових втрат або до помилкової втрати дуже перспективного проекту. Особисто для мене важливі два критерії і важко сказати, який з них важливіший: проект повинен мати в перспективі дуже великий масштаб і бути прибутковим, а якщо це стосується виробництва чи сфери послуг – мати перспективи необмеженого тиражування в схожі економіки.
Основна ставка буде зроблена на діючий бізнес? Можливий розгляд стартапів чи викуп стресових активів?
Глобально інвестиційна компанія буде охоплювати проекти різних стадій реалізації і зосередить свою діяльність на роботі зі стартапами (ідеями), науковими розробками, бізнес-проектами повної участі Chernovetskyi Investment Group, проектами спільного інвестування (пайова участь Chernovetskyi Investment Group).
Стресові активи не є нашим пріоритетом, оскільки потрапивши в розряд таких, вони часто є безперспективними. Хоча не відкидаю, що іноді перспективні і високоприбуткові проекти переходять у розпорядження банку лише з причини невмілого менеджменту або форс-мажорних обставин і, звичайно, це також треба враховувати. Але ось що важливо! Ми активно ведемо пошук людей, здатних реалізувати будь-який проект найкращим чином. Знаходимо такого партнера та інвестуємо в нього гроші. Мій 20-річний досвід ведення бізнесу підказує мені, що такі неординарні і здібні люди, заражені своєю ідеєю, є. Важливо тільки побачити такого партнера через його проект, зробити йому справедливі пропозиції, вселити йому впевненість, дати достатньо грошей і необхідний фінансовий і організаційний контроль. І справи в нього швидко підуть вгору.
Скільки в середньому буде становити інвестиція в один проект?
Почнемо з сум від $100 тис. до $20 млн. Подивимося, з чим зіткнемося. За рішення «світових» проблем вже точно братися не будемо. В остаточному підсумку, багато чого буде залежати від перспективності проекту і ступеня прогнозованості ризиків.
Яку частку корпоративних прав буде викуповувати компанія при входженні в проект?
Відсоток участі буде визначатися індивідуально в кожному випадку. Частка претендента інвестицій на першому етапі співпраці цілком може досягати 50%. Все питання в тому, чи зможе він працювати з мінімальною опікою з нашого боку, чи поділяє він нашу філософію бізнесу.
Як Фонд буде контролювати свої інвестиції і брати участь в управлінні компанією?
Це дуже важливе питання для кожного інвестора, а для мене – особливо. Не біда втрата грошей. Але помилки не повинні бути глобальними, тобто такими, які ставлять хрест на моїх здібностях їх виправити і продовжувати розпочатий бізнес ще більш успішно. Для мене особисто такі помилки будуть означати поразку. Це був би удар по моїй репутації, по моїй впевненості у власній ефективності, оскільки я ніколи не виню в помилках партнерів і все відношу на свій рахунок! Саме тому я ніколи не покладаюся у бізнесі на чужі рішення. Всі важливі рішення в обов’язковому порядку пропускаю через себе і членів моєї команди.
Ми повинні будемо пройти з потенційним партнером певний шлях різних погоджень, формалізації абсолютно всіх важливих рішень і тільки поступово дати йому свободу дій. Мене не цікавитимуть проекти, навіть які передбачають дуже великі прибутки, де я і моя команда будуть сторонніми спостерігачами. Такі гроші і пасивне партнерство просто не цікаві нам. Та я ніколи й не вірив у те, що гроші просто так можуть сипатися на голову. Це психологія невдах. І я вже не такий молодий, щоб змінити свою психологію.
Інвестиції будуть виключно українськими, чи компанія буде розглядати проекти з інших країн?
У пріоритеті інвестиції в найпривабливіші економіки. І такими я вважаю країни колишнього СРСР. Їх жителі надзвичайно талановиті і в більшості випадків не реалізовані. Вони здатні працювати цілодобово, щоб розбагатіти, мають, як правило, хорошу освіту. Але багатьом не вистачає досвіду ведення масштабних справ, вільних фінансів. Важливо, що ми маємо схожий менталітет і можемо вільно висловлюватися однією мовою. Ми також активно моніторимо економіки країн Азії. Зараз, наприклад, починаємо активну роботу в Індії, в якій плануємо співпрацювати з Боллівудом в напрямку інтернет-проектів, а також придивляємося до М’янми, яка стала досить привабливою для світових інвесторів після того, як в країні почали проводитися якісні реформи нової влади.
Чи означає це, що Леонід Черновецький знову повертається у великий бізнес?
Знаєте, я дійсно надзвичайно захоплений планами щодо залучення в бізнес перспективних партнерів, реалізацією суперцікавих ідей. Мені видається, що моя підприємницька доля ще ніколи не дарувала мені такого шансу. Відчуваю величезний підйом. Вже малюю собі барвисті картини реалізації майбутніх проектів. І головний персонаж на цих картинах зовсім не гроші, хоча їх теж багато, а безмежний успіх всіх учасників масштабної гри в бізнес, який ми затіяли!
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас