В Україні хочуть скасувати мінімальну ціну на цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть скасувати мінімальну ціну на цукор

Аграрний ринок
802
Кабінет міністрів України пропонує скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк внутрішньої квоти «А» на підставі належності бурякового цукру до об’єктів державного цінового регулювання.
Відповідний законопроект №11307 «Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру” (щодо виробництва та поставки цукру на внутрішній ринок) внесений до парламенту 8 жовтня.
«Неконтрольоване функціонування ринку цукру, відсутність повного обліку операцій з його реалізації, неконтрольоване (понад встановленої квоти) надходження цукру на внутрішній ринок призвели в 2011 маркетинговому році до перенасичення внутрішнього ринку і демпінгових процесів, зниження оптово-відпускних цін на цукор до рівня, який не покриває витрат на його виробництво», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Згідно з документом, поняття квоти «А» включає в себе обсяг виробленого в Україні бурякового цукру, цукру з тростини, а також імпортного цукру для реалізації на внутрішньому ринку і щорічно визначається Кабміном з урахуванням балансу попиту та пропозиції.
Також законопроект визначає, що квота «А» буде розподілятися між цукровими заводами до 1 жовтня (за чинною нормою – до 1 січня). Закуповувати буряковий цукор для державних потреб пропонується у його виробників, які отримали квоту «А».
Документ передбачає, що реалізація виробленого понад квоти цукру на внутрішньому ринку України буде заборонена. Зокрема, «понадквотний» цукор пропонується реалізовувати на експорт, зараховувати в обсяг квоти «А» на наступний маркетинговий рік, а також використовувати для виробництва експортованої харчової продукції та біопалива.
Автори законопроекту передбачають, що його реалізація сприятиме збереженню виробничого потенціалу і забезпеченню потреб внутрішнього ринку буряковим цукром вітчизняного виробництва, а також підвищить ефективність роботи бурякоцукрового комплексу.
Нагадаємо, за прогнозами Міністерства аграрної політики та продовольства України в 2012/2013 маркетинговому році врожай буряку складе 15,7-16,2 млн тонн, з яких буде вироблено 1,8 млн. тонн цукру.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас