Україна буде жити в кризі ще 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна буде жити в кризі ще 5 років

5353
«Доктор Фатум», «Доктор Вирок». Так в останні роки журналісти й економісти іменують доктора Нуріеля Рубіні. А все через те, що саме він передбачив долю «мильної бульбашки», яку на початку 2000-х почали посилено надувати банки та іпотечні структури провідних економік світу.
Мало хто знає, що чимала заслуга в цих «джек-потах» економіста належить його помічниці Рейчел Зімба. В кінці минулого тижня в статусі директора з питань макроаналізу Центральної та Східної Європи, Близького Сходу та Африки Rubini Global Economics вона відвідала III Міжнародний Чорноморський економічний форум у Ялті, де вчені та бізнесмени шукали шляхи розвитку України у такий непростий період. На Форумі обговорювалися не лише питання розвитку туристичної інфраструктури Криму або проекти співробітництва всіх країн Причорномор’я, але і їх «лінії захисту» в протистоянні з новою хвилею кризи.
Під враженням цієї дискусії на ІІІ Чорноморському економічному форумі «Коментарі» скористалися нагодою, щоб розпитати Рейчел Зімба про реальність прогнозів її шефа і про те, наскільки боляче нова криза знову вдарить по кишенях наших громадян.
– Доктор Рубіні, з яким Ви давно співпрацюєте, нещодавно «засудив» світову економіку до нової кризи в 2013 році, яка буде потужнішою, ніж у 2008 році. Він називає цей період «ідеальним штормом», після якого, напевно, економіки повинні очиститися від усього негативу, який навалився на них в останні десятиліття. Ви згодні з цим прогнозом?
– Ми всі ці роки продовжуємо жити в кризі. І небезпека її нових хвиль, які вдарять дуже боляче, цілком реальна. На цей раз запустити таку хвилю може Єврозона. І її удар, повірте мені, будуть відчувати на собі всі країни. Проблема в тому, що світ так і не виніс уроків з 2008-го року. І що робити, як боротися з новою кризою – ніхто не знає. Ми бачимо це й на прикладі дій Центробанків країн Європи. ЄС досі не може сформулювати для себе відповіді на прості запитання – яку фіскальну політику він проводитиме, які методи буде застосовувати, до чого вони повинні привести. Відповідей ніхто з «докторів» дати зараз не може. Тому ризик повернення хаосу, який ми спостерігали в 2008 році, залишається цілком реальним. І навіть якщо якісь економіки будуть показувати зростання, воно буде дуже слабким.
– В Україні – навпаки. Уряд у проекті держбюджету на наступний рік закладає прискорений розвиток економіки.
– Я здивована. Подивіться, сьогодні навіть економіка Китаю показує сповільнення за темпами зростання.
– Нам є ще куди падати. Це буде глибше, ніж у 2008 році?
– Поки таких чітких доказів, що ситуація буде ще гіршою, ніж в 2008 році, немає. Але ми бачимо, що не поновлюється зростання, заблоковані кредитні канали. І в такій ситуації дуже легко зробити політичну помилку. Якщо говорити про ризики в цей період саме для України, звичайно, зараз ми бачимо, що ваш уряд починає діяти, робить кроки для нівелювання загроз. Але їх недостатньо.
МВФ заявляє, що світовій економіці знадобиться не менше десяти років на боротьбу з наслідками кризи. Ви згодні з цим?
– Коли приходить фінансова криза, вона сповільнює економіку країни. Але якщо така криза глобальна – всі процеси відновлення проходять дуже і дуже повільно. Зараз країнам будуть необхідні дуже великі кошти для скорочення свого держборгу, і це буде ще більше сповільнювати розвиток економік. Тому можемо сказати, що цикл виходу з кризи затягнеться на найближчі п’ять років.
– Україна також буде жити в кризі ще п’ять років? У нас уряд вже неодноразово оголошував про перемогу над кризою.
– Я все ж схиляюся до прогнозу, що кризу Україна буде відчувати ще найближчі п’ять років. А далі все буде залежати від ваших керівників.
– Наша економіка експортоорієнтована, наші торговельний і платіжний баланси перебувають не в кращому, м’яко кажучи, стані. Ви бачите якісь «національні особливості» нового циклу кризи в Україні?
– Звичайно, сьогодні ми бачимо сповільнення економіки України, яке викликане, в тому числі, зовнішніми причинами. Наприклад, Китаю зараз потрібно менше українського металу, який є дуже важливим рядком експорту для України. Тому ваша країна на тлі глобальної кризи стає більш уразливою. І тому очікувати поліпшення ситуації найближчим часом не варто.
– Деякі економісти в нашій країні, напевно, могли б погодитися з Вами в тому, що криза Україну не полишала після 2008-го року. Вони стверджують, що всі успіхи в «оздоровленні» економіки урядом – зростання ВВП, промисловості тощо – всього лише результат ситуативного впливу на неї цін на зовнішніх ринках?
– Я повністю згодна з цим твердженням, тому що Україна останніми роками показувала циклічні поліпшення. Про структурні поліпшення говорити не доводиться. Як і розвиненим країнам, Україні тепер потрібно більш активно «лікувати» свою економіку. І головне в цьому лікуванні – структурність.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас