Резервів РФ вистачить лише на 1,5 роки в разі кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резервів РФ вистачить лише на 1,5 роки в разі кризи

Казна та Політика
879
Коштів Резервного фонду Росії вистачить на 1,5 року при ціні нафти в 60 доларів за барель і на чотири роки за ціною бареля в 80 доларів. Про це пише газета “РБК daily” з посиланням на заступника міністра фінансів Олексія Моїсеєва. Мінфін оцінював, наскільки вистачить російських резервів у разі кризи.
За словами Моїсеєва, найскладніше буде, якщо криза почнеться в 2013 році. До того часу розмір російського Резервного фонду становитиме чотири відсотки ВВП, і уряду доведеться використовувати Фонд національного добробуту (ФНБ). У Мінфіні вважають, що криза відбудеться тільки через кілька років, і за цей час Резервний фонд встигнуть збільшити.
Водночас заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач заявив виданню, що розмір резервів вище п’яти відсотків ВВП є “надмірною величиною”. На його думку, резервні накопичення – це відрахування з економічного зростання, а надлишкові заощадження не підвищать, а знизять стійкість економіки. У Мінекономрозвитку вважають, що терміну від року до півтора років, протягом якого резерви будуть покривати дефіцит, буде цілком достатньо.
До вересня 2012 року обсяг Резервного фонду становив 1,953 трильйона рублів, за серпень він зріс на 26 мільярдів. Обсяг ФНБ збільшився на 29 мільярдів рублів до 2,772 трильйона рублів. Резервний фонд наповнюється за рахунок надприбутків від продажу нафти і газу. Цільовою позначкою для нього є сім відсотків ВВП, після її досягнення половина доходів фонду буде направлятися в видаткову частину бюджету. У Мінфіні вважають, що обсяг резервів може досягти позначки в сім відсотків ВВП вже до 2013 року.
У Мінекономрозвитку вважають, що резерви зростуть до цільової позначки тільки до 2017 року. 20 вересня міністерство запропонувало знизити кризовий потік Резервного фонду з семи до п’яти відсотків ВВП. В даний час пропозиції відомства обговорюються, головним противником такого кроку вважається Мінфін. До початку кризи 2008 року в російському Резервному фонді було накопичено 8,7 відсотка ВВП.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас