Україна гостро потребує створення алкогольної політики - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна гостро потребує створення алкогольної політики - експерт

404
Українські медики висловлюються за необхідність ухвалення концепції алкогольної політики на законодавчому рівні.
“Без такого документа (концепція алкогольної політики – ред) не врегулювати ціни, не врегулювати ринок алкоголю”, – заявив директор Українського медичного моніторингового центру з алкоголю та наркотиків Міністерства охорони здоров’я України Анатолій Вієвський на прес-конференції в четвер у Києві.
За його словами, без такого документа в Україні буде і далі погіршуватися алкогольна ситуація, країна може зіткнутися з несподіваними наслідками.
“Якщо в країні нарешті не з’явиться затверджена державним документом алкогольна політика, то ті 26 летальних випадків, які має Чехія, можуть здатися в порівнянні з нашими (можливими – ІФ) наслідками практично нічим”, – сказав він.
Експерт зазначив, що в жодній країні світу алкогольна політика не приживається з першого дня, проте згодом дає свої результати.
А.Вієвський висловився за необхідність надання громадянам України можливості перевіряти алкогольну продукцію, яку вони закуповують, зокрема, на великі заходи, “щоб могли здати на аналіз, наприклад, горілку, яку взяли на весілля”.
За його словами, спільно з Асоціацією ресурсних менеджерів для алкогольної профілактики ARMADA в даний час проходять переговори, в якій лабораторії такий аналіз могли б проводити громадяни.
При цьому експерт відзначив стурбованість щодо нелегального виробництва алкоголю в Україні. За його словами, згідно з оцінками експертів, 35% міцного алкоголю (горілки) вироблені нелегально: “Це фактично кожна друга чарка і кожна друга пляшка”, – сказав він.
У свою чергу, головний дитячий токсиколог МОЗ України Борис Шейман повідомив, що в Україні в 2011 році було зафіксовано 36,680 тис. фактів отруєнь, з них гострих отруєнь етанолом – 15,382 тис. випадку, у тому числі 5,300 тис. з летальним результатом.
Алкогольна політика – державна політика, спрямована на зниження смертності, захворюваності та соціальних проблем, пов’язаних з алкоголем.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас