Для обраних «спрощенців» підготували лазівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для обраних «спрощенців» підготували лазівки

Казна та Політика
4041
Уряд пропонує внести нові зміни до Податкового кодексу в частині сплати єдиного податку. Нововведення спрямовані на підтримку підприємців, які раніше підозрювалися чиновниками в «відмиванні грошей». Але тепер вони отримують ще більше свободи в своїх діях.
Міністерство фінансів і Державна податкова служба розробили чергові зміни до Податкового кодексу. Нововведення чекають і підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Правда, звичайної «дрібноти», яка спеціалізується на наданні послуг населенню, та платникам єдиного податку (з оборотом до 1 млн грн) вони торкнуться мало. Єдине для них нововведення – звітний період у них буде обчислюватися роком, а не кварталом, як зараз.
А ось більш «мажорні» категорії фізосіб-підприємців і юросіб, які відносяться до 5-ї і 6-й групі платників єдиного податку, отримають більш відчутні поступки від уряду. Так, для такої категорії підприємців влада готова не тільки зняти обмеження на кількість найманих працівників (зараз не більше 20 осіб для 5-ї групи і не більше 50 для 6-ї), але і знизити ставку сплачуваного податку. Зараз, нагадаємо, ця категорія платить 7% від доходів (якщо зареєстрований як платник ПДВ) і 10% не будучи платником ПДВ.
Такі нововведення, на думку уряду, дозволять збільшити кількість робочих місць та спростить адміністрування податків. «Ці зміни для п’ятої та шостої групи на єдиному податку у мене викликають лише одне питання – а навіщо взагалі два роки тому уряд приймав Податковий кодекс, розбурхував народ? Нагадаю, що тоді спрощенців уряд і податкова називали «відмивачами» грошей, людьми, які руйнують економіку, через які не платять пенсії. А тепер деяким групам підприємців повернули такі пільги, про які раніше ніхто і мріяти не міг. Притому, що підприємців з 1-ї, 2-ї і 3-ї групи платників єдиного податку за останні півтора роки дії Податкового кодексу влада буквально вижила з ринку. А тепер на наше місце запускаються ось такі «тіньовики – витівники», – розповів «Коментарям» голови «Чернігівської профспілки підприємців» Олена Варнакова, яка в 2010 році була одним з лідерів Податкового майдану.
Цікаво, що п’ята і шоста групи «єдинників» потрапили до Податкового кодексу завдяки прийняттю 5 липня поточного року законопроекту представника Президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної податкової служби у зв’язку з проведенням адміністративної реформи)». Який стосунок нові групи спрощенців мають до адміністративної реформи, незрозуміло. Та й у споконвічному тексті проекту Мірошниченка їх не було. При підготовці документа до другого читання відповідні поправки вніс голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник. В результаті, після набрання новим законом чинності 12 серпня, в податковому законодавстві з’явилися нові групи «єдинників».
«Жодна громадська організація підприємців не просила створювати п’яту і шосту групи. Тому коли ввели нові групи, всі були дуже здивовані, і у всіх склалося нездорове враження, що це роблять виключно під конкретних людей з метою створення певної відмивальної лабораторії. А зараз ці підозри тільки посилюються. І я не думаю, що це була чиясь особиста ініціатива, в тому числі і Хомутинника. Це було санкціоновано Податковою», – сказала «Коментарям» заступник голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна.
У свою чергу, самі підприємці кажуть, що хочуть від влади не чергових «сумнівних» нововведень, а стабільності законодавства.
«Коли приймали Податковий кодекс, його ініціатори обіцяли 5 років мораторію на зміни. Але тільки за цей рік вже більше двох десятків змін. Але хто ними буде користуватися, тут виникають підозри. А відсутність сталості провокує і бізнес на філософію «урвати тут і зараз». Подивіться, у нас не розвиваються нові галузі підприємництва – ніхто не може в цій країні прогнозувати, які закони будуть прийняті завтра, який і кому платити «корупційний податок», – говорить Алла Алєксєнцева, голова Вінницького міського об’єднання приватних підприємців «Центр».
Юрій Школяренко, Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас