Білорусь виплатила за кредитом МВФ $84,3 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь виплатила за кредитом МВФ $84,3 млн

Кредит&Депозит
216
Білорусь здійснила третє погашення основного боргу в розмірі 54,7 млн. SDR (еквівалентно 84,3 млн дол. США – ред.) за кредитом stand-by МВФ.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів Білорусі.
У 2009-2010 роках Білорусь отримала від МВФ в рамках програми stand-by п’ять траншів кредиту на загальну суму 3,46 млрд дол. Основний пік виплат припаде на 2013-2014 роки, коли Білорусі доведеться повернути більшу частину позики.
Перший платіж по кредиту МВФ Білорусь здійснила у квітні 2012 року (99,8 млн дол.), другий – у липні (97,4 млн дол.).
Міністр фінансів Білорусі Андрій Харковець заявив сьогодні, 2 жовтня, журналістам про готовність країни до реалізації нової кредитної програми МВФ, але констатує складнощі в переговорах з фондом.
«Білорусь готова реалізувати нову програму з МВФ – це не є для нас закритою темою», – підкреслив він.
Міністр нагадав, що в 2013 році Білорусь входить у смугу пікових виплат за зовнішнім державним боргом.
«Очікується дворазовий приріст платежів у порівнянні з поточним роком до 3,1 млрд дол.», – зазначив А.Харковець.
За його словами, білоруський уряд ставить перед собою завдання рефінансувати частину боргового пакета.
«Будемо працювати за такими напрямками: по-перше, над отриманням двох траншів кредиту з Антикризового фонду ЄврАзЕС в обсязі 0,9 млрд дол. друге, ми вже в цьому році почали роботу по виходу на міжнародні ринки капіталу з метою можливого розміщення державних облігацій в 2013 році», – сказав А.Харковець.
Довідка. Офіційний Мінськ двічі за останній час безуспішно звертався до МВФ по допомогу. Остання заявка на отримання кредиту була спрямована Білоруссю в МВФ навесні нинішнього року. Влада розраховувала отримати 3,5 млрд дол. для рефінансування боргу за колишнім кредитом. Однак у МВФ вказали на неготовність влади Білорусі до глибоких структурних реформ, що необхідно для відновлення кредитного співробітництва.
Постановою Ради Міністрів від 4 липня 2011 року № 900 збільшена квота Республіки Білорусь в Міжнародному валютному фонді. Уряд дав згоду на збільшення квоти Білорусі в МВФ до 681,5 млн спеціальних прав запозичення (SDR) відповідно з чотирнадцятого загального перегляду квот, схваленого Радою керуючих цього фонду 15 грудня 2010 року.
Міжнародний валютний фонд – спеціалізована установа ООН зі штаб-квартирою у Вашингтоні, США. Офіційна дата створення МВФ – 27 грудня 1945 року. Білорусь є членом МВФ з 1992 року. У 1992 році в Мінську відкрито представництво МВФ.
6 квітня 2012 р. Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Білорусі Наталія Колядіна, яка обіймала цю посаду останні три роки, залишила Білорусь у зв’язку із закінченням терміну повноважень.
МВФ розгляне питання про призначення нового штатного постійного представника в Білорусі в тому випадку, якщо фонд і білоруська влада будуть близькі до підписання нової кредитної програми.
Варто зазначити, що посада постійного представника МВФ в Білорусі була скасована в 2005 році через невідповідність економічної політики уряду рекомендаціям фонду і після того, як білоруська влада заявила про відсутність необхідності в залученні кредитних ресурсів МВФ. До кінця 2008 року співпраця Білорусі з МВФ була сконцентрована на одержанні технічної допомоги та консультацій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас