Створення Зембанку призведе до приватизації землі у великих розмірах - депутат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створення Зембанку призведе до приватизації землі у великих розмірах - депутат

Аграрний ринок
464
Створення Державного земельного банку стане першим кроком до приватизації в Україні землі сільськогосподарського призначення у великих масштабах.
Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив народний депутат України, член бюджетного комітету Верховної Ради Павло Жебрівський.
На його думку, прийнятий парламентом закон про Державний земельний банк – «це перший крок до приватизації землі в великих розмірах».
Народний депутат вважає, що після передачі землі сільськогосподарського призначення в земельний банк він може бути корпоратизований.
«Акції банку можуть бути викуплені і, таким чином, з легкої руки близько 7-9 млн га землі буде у власності людей, наближених до влади… Земля може перейти в руки однієї сім’ї досить швидко і за невеликі гроші», – підкреслив він.
У свою чергу керівник експертного центру спільного проекту USAID UNITER Past Ukraine та Асоціації фермерів і приватних землевласників України Роман Корінець висловив думку, що Держзембанк повинен створюватися шляхом розробки окремого законопроекту, оскільки в існуючому вигляді в документі прописані лише загальні норми.
«У такій справі, як земельний іпотечний банк, повинен бути особливий закон. У положеннях Земельного кодексу України чітко записано, що повинно бути не якесь чужорідне вкраплення в закон «Про розмежування земель державної та комунальної власності», щоб передати землі якомусь земельному іпотечному банку, а повинен бути окремий закон про земельний іпотечний банк», – вважає експерт.
Р.Корінець додав, що закон повинен спочатку пройти громадське обговорення, в якому б визначили принципи управління банком і його філософію, а потім вирішували б питання про передачу банку земель.
Як повідомлялося, 18 вересня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо Державного земельного банку».
Відповідно до закону, Кабінет міністрів має право формувати статутний капітал Державного земельного банку за рахунок грошових внесків і внесків у вигляді земельних ділянок.
2 липня Кабінет міністрів України своєю постановою створив Державний земельний банк. Згідно з документом, створюється Публічне акціонерне товариство «Державний земельний банк» із статутним капіталом 120 млн грн. 100% статутного капіталу банку належать державі. Статутний капітал Держзембанку буде сформований шляхом розміщення та випуску 120 млн простих іменних акцій номінальною вартістю 1 грн кожна.
6 вересня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності».
Серед іншого, закон вводить в дію Державний земельний банк, який повинен надавати виключно селянським, фермерським, сільськогосподарським підприємствам кредити під не більше ніж 5% ставки Національного банку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас