Грузинський вибір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузинський вибір

1716
Вранці 1 жовтня j 08:00 за місцевим часом в Грузії почалися парламентські вибори. Голосування традиційно завершиться о 20:00, а день виборів оголошений вихідним. На більш ніж 3,5 тис. виборчих дільниць близько 60 тис. спостерігачів, у тому числі на пунктах для голосування у 37 зарубіжних країнах. У країні також присутні європейські спостерігачі.
Вибори в однопалатний парламент Грузії проходять за змішаною системою: частина депутатів обирається за партійними списками, у той час як решта – за одномандатними округами.
Ці вибори, затьмарені скандалом навколо насильства в грузинських в’язницях, стануть найсерйознішим випробуванням для президента Грузії Михайла Саакашвілі за останнє десятиліття. Хоча у виборах беруть участь 14 політичних партій і два блоки, основна боротьба розгорнеться між “Єдиним національним рухом” (ЄНР), лідером якого є Саакашвілі, і “Грузинською мрією” мільярдера Бідзіни Іванішвілі.
Мільярдер вже встиг “відзначитися” на цих виборах – прийшовши на виборчу дільницю в Тбілісі, він заявив, що відмовляється голосувати, оскільки “влада спотворила Конституцію” однак при цьому закликав усіх голосувати за опозицію. Крім того, ще в суботу, 29 вересня, Іванішвілі заявив про перемогу своєї партії.
“Перемога 1 жовтня в наших руках, і ми обов’язково переможемо. Ми вже перемогли – подивіться, скільки нас. Перемогу треба тільки оформити”, – заявив він.
Іванішвілі – магнат, який посідає 153-є місце серед найбагатших людей планети, з капіталом, майже рівним половині грузинської економіки, сподівається, що тюремний скандал переконає тих виборців, які сумніваються, що Саакашвілі став недемократичним лідером, який зневажає права і свободи.
Тим часом, як зазначає лідер Європейської народної партії і колишній прем’єр-міністр Бельгії Вільфред Мартенс, незадовго до літніх канікул Європейський парламент прийняв рішення в терміновому порядку провести дебати щодо ситуації в Грузії. За його словами, Іванішвілі витратив величезні суми, щоб заручитися підтримкою найбільших піар-компаній і домогтися прихильності різних фондів та експертних груп, у тому числі вашингтонських лобістів.
“Таким чином, він мав намір змусити Європу і США повірити в те, що президент Михайло Саакашвілі – це новий диктатор, а сам він може стати рятівником рідної Грузії”, – цитує слова Мартенса впливове французьке видання Le Monde.
Однак, як зазначив Мартенс, “практично всі доповідачі (в Європейському парламенті – ред.) в один голос засудили поведінку Бідзіни Іванішвілі і його лобістів, підкресливши небезпеку, яку він становить для молодої грузинської демократії, а також вітали реформи президента Михайла Саакашвілі”. Він також підкреслив, що присутні в країні європейські спостерігачі зможуть зіграти вирішальну роль в результатах виборів, тоді як “Європейська народна партія” буде прислухатися лише до думки офіційних місій Європейського парламенту, ОБСЄ та Ради Європи.
Іванашвілі ж стверджує, що якщо спостерігачі від іноземних організацій – таких, як американський Національний демократичний інститут, підтвердять перемогу правлячої партії, він погодиться з результатом, і його партія займе свої місця в парламенті.
У свою чергу, Саакашвілі, який прийшов до влади в 2003 році в результаті “революції троянд”, говорить, що його головний суперник віддалить колишню радянську республіку від Заходу – зокрема від таких західних інститутів, як НАТО і Євросоюз – і знову наблизить її до Москви.
Після фактів нелюдського поводження з ув’язненими в одній із тбіліських в’язниць країну охопили акції протесту проти насильства в тюрмах. Відео, на якому ув’язнених катували, били і піддавали сексуальному насильству підірвали імідж президента як реформатора, який ввів верховенство закону і намагався викоренити пострадянську корупцію.
“Я буду голосувати проти насильства та зловживань – як я можу вчинити інакше після того, що ми всі бачили по телевізору?”, – поділилася своєю думкою виборець Натела Жоржоліа.
Наступного року закінчується президентський термін Саакашвілі. Однак якщо його ЄНР збереже свої позиції в парламенті, Саакашвілі, можливо, зможе залишитися на чолі країни, яка є важливим транзитним маршрутом газу і нафти на Захід.
“Крім виборів до парламенту, це також тіньові вибори керівництва”, – зазначає Томас де Вааль, експерт по Кавказу у Фонді Карнегтко.
Саакашвілі, вкинувши бюлетень в урну, підкреслив важливість голосування, заявивши: “Доля державності нашої країни вирішується сьогодні”.
За його словами, голосування вплине не тільки на Грузію, але і “на європейську мрію, на те, що станеться з ідеєю демократії, а також на те, що станеться з ідеєю реформи цій частині світу”.
Між тим, багато грузинів просто хочуть політичної і економічної стабільності. Економіка, що постраждала у війні 2008 року і від світової фінансової кризи, з 2010 року впевнено зростає, хоча інфляція, ймовірно, досягне 6-7% в цьому році.
“Я голосував за мир і стабільність, – говорить виборець Георгій Угрехелідзе. – Я хочу, щоб це уряд виконав те, що він почав”.
Прихильники Саакашвілі стверджують, що вибори можуть визначити, чи наблизиться Грузія до Росії, чи залишиться союзником США. Вони звинувачують Іванішвілі, який створив більшу частину свого капіталу в Росії, в тому, що він є маріонеткою Кремля, однак він заперечує ці звинувачення. Під час війни Росія укріпила свій контроль над сепаратистськими регіонами Південна Осетія і Абхазія, які становлять близько однієї п’ятої території кавказької країни.
Захід хоче стабільності в Грузії, тому що вона є каналом постачань енергоресурсів Каспійського моря до Європи, а також через її ключове положення між Росією, Іраном, Туреччиною та Центральною Азією.
Найважливішим фактором також залишається вплив США в Грузії, в той час як конфліктуючі сторони активно домагаються визнання і підтримки з боку Вашингтона. Як зазначає заступник редактора редакційної смуги The Washington Post Джексон Діль, “Держдепартамент, між тим, тихо і спокійно домагається проведення чесних виборів і мирного визнання їх результатів”. Діль наголошує, що якщо влада чи опозиція порушать ці суворі правила, адміністрація Обами зобов’язана буде чітко і ясно висловитися з даного питання.
Тим часом, ЦВК Грузії повідомляє, що в цілому вибори проходять у спокійній обстановці, але вже виникло і декілька неприємних моментів. Наприклад, було зірвано голосування на дільниці в румунській столиці Бухаресті. За словами прес-секретаря Центрвиборчкому республіки Ека Азарашвілі, двоє з семи зареєстрованих на ньому членів виборчої комісії не з’явилися, пославшись на погане самопочуття. Втім, це не вплине на результати виборів, оскільки за дільницею були закріплені всього 24 виборці.
Іншим неприємним інцидентом стало побиття голови виборчої комісії на дільниці номер 16 в Руставі. Крім того, на виборчій дільниці номер 3 Мартвільського виборчого округу був викрадений, а потім знайдений список виборців. Порушення були зафіксовані також на 25-й і 53-й дільницях. Там у голів виборчих комісій виявилися пичатки з однаковим номером. Спостерігаються також черги і нестача бюлетенів.
Місцеві спостерігачі в особі організації “Міжнародна прозорість – Грузія” зафіксували не менше 10 фактів голосування без пред’явлення посвідчення особи, а асоціація молодих юристів Грузії написала 11 скарг про недопущення спостерігачів на виборчі дільниці, проведення незаконної агітації та перешкоджання роботі журналістів.
Тепер залишається тільки дочекатися результатів виборів, які вирішать подальшу долю Грузії.
Юрій Михайлов
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас