Урожай-2012: Що виростили українські аграрії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урожай-2012: Що виростили українські аграрії

Аграрний ринок
2070
В Україні завершується збирання врожаю. Країна впевнено виходить на благополучні 46-47 млн т зерна. Правда, це за державними даними, яким не дуже довіряють учасники ринку.
«Соняшнику 7,5 млн т не буде точно, – говорить Сергій Рибалко, заступник голови Ради Асоціації фермерів та приватних землевласників Херсонської області, де були зафіксовані максимальні втрати від посухи. – Шість мільйонів тонн – це стеля, а на ділі, думаю, буде ще менше. Південь буквально вигорів, врожайність в три рази нижча, ніж у минулому році».
Настільки ж сумнівні прогнози по інших пізніх зернових. Відносну довіру викликає оцінка врожаю кукурудзи – 20 млн т, оскільки погодні умови для цієї культури були сприятливими. Перевірити достовірність даних, які озвучують в уряді, буде дуже просто. «Якщо введуть квоти на експорт – значить, мільйонів 10 тонн урожаю таки приписали», – говорить він. Але вже зараз оцінка на рівні 38-39 млн т більше близька до реальності, ніж 47 млн, які нарахували в будівлі на Грушевського, зазначає фермер.
Однак в уряді настільки впевнені в благополучному врожаї, що навіть готові ним ділитися з менш щасливими сусідами. Микола Азаров під час двосторонньої зустрічі з прем’єр-міністром Молдови Володимиром Філатом пообіцяв допомогти сусідній країні, що постраждала, як і Україна, від посухи. «Без хліба ми в жодному разі не залишимося, у нас з цього року планується 47 млн т зерна. Можемо допомогти, якщо буде необхідність», – запропонував прем’єр.
Схожий оптимізм чиновники випромінюють і стосовно врожаю 2013 року. «Ми бачимо, що на 100 тисяч га посіємо більше, у нас за планом буде 9,2 млн га [площі під озимими культурами]. І самі роботи ведуться набагато інтенсивніше – вже посіяно на 30% більше, ніж на цю дату в минулому році, – сказав міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк. – Ніяких хвилювань в міністерстві щодо посівів під урожай 2013 року немає».
1
2
3
4
5
На 29 вересня 2012 р. зібрано 5,3 млн тонн
6
На 29 вересня намолочено 6,1 млн тонн
7
На 29 вересня зібрано 4,1 млн тонн
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас