Заклик до зривання злості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заклик до зривання злості

1742
"Читаючи статті про хвилю протестів, яка недавно прокотилася по арабському світу, не можна не помітити прихованого в них питання. Чи дійсно мітингувальники вийшли на вулиці з релігійних міркувань, чи вони просто маріонетки в руках хитрих політиків?" - пише оглядач австрійського видання Der Standard Гудрун Харрер. - Якщо ви запитаєте в них, всі як один, від Марокко до Ємену, скажуть, що вони протестують заради пророка Мухаммеда".
У той же час новий прем'єр Єгипту Хішам Кандиль, не надавши жодних доказів і не назвавши конкретних імен замовників, заявив, що "певна кількість" демонстрантів отримувала гроші за участь в акціях протесту в єгипетській столиці, повідомляє видання. "Все повторюється за лівійським сценарієм - якщо в Лівії міністр внутрішніх справ звинувачує у вбивстві американського посла прихильників Каддафі, то в Єгипті цапами-відбувайлами за все, що відбувається в країні, навіть за велосипед, що впав, зробили прихильників президента Хосні Мубарака, - пише автор на сторінках видання. - Однак облишимо злі жарти. Цілком можливо, що новий прем'єр подався в теорію змови лише тому, що на голову його уряду з 1 вересня впав цілий оберемок таких проблем, як дефіцит бензину в країні, енергетична криза, безперервні демонстрації та бойові дії на Синайському півострові".
Більше того, фільм "Невинність мусульман", який принижує пророка Мухаммеда, став справжнім подарунком для салафістів. Їм, як зауважує автор, вдалося показати населенню Єгипту, Тунісу та Лівії, що нинішні уряди нічим не відрізняються від попередніх: замість того, щоб захищати іслам, вони ставлять основним завданням свої політичні інтереси, в тому числі хороші відносини зі США.
Однак не всі протестувальники є салафістами і не кожен салафіст ходить протестувати, пише на сторінках Der Standard Гудрун Харрер. Не всі релігійні фанатики змогли позбавитися від політичної пасивності, пов'язаної з виявом поваги до будь-якої влади. Більше того, зараз свою злість на вулицях зривають не лише фанати футбольних клубів, що знаходяться на узбіччі політичного життя в країні, але й прихильники світської держави разом з лібералами, відзначає видання.
В цілому, нинішні демонстранти в Єгипті мало чим відрізняються від демонстрантів часів "арабської весни". Протестувальників пов'язують одні й ті ж гасла, проте, якщо придивитися, можна наткнутися на зовсім різні причини, вважає автор.
"Навіть якщо під час арабських революцій не спалювали зоряно-смугасті прапори, це зовсім не означає, що попередні режими не ненавиділи через те, що вони були маріонетками імперіалістичних держав. Новому уряду не вдалося вилікувати старі образи, з'явилися навіть нові. Тепер прихильники світської держави і ліберали звинувачують США в таємній змові з ісламістами", - підбиває підсумок Гудрун Харрер.
Гудрун Харрер
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас