Китайський кеш: бери або програєш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський кеш: бери або програєш

2755
Китай наступає! До кінця літа офіційний обсяг угод із поглинання, укладених китайськими компаніями в США, досяг 7,8 мільярдів доларів і наближається до свого абсолютного рекорду за всю історію - 8,9 мільярда.
Важливо відзначити, що прямі іноземні інвестиції (ПІІ) Китаю зміщуються в бік Заходу. У той час як Азія залишається найкращим напрямком, частка Північної Америки і Європи в загальному портфелі китайських прямих іноземних інвестицій зросла з менш ніж 3% у 2008 році до більш ніж 13% через два роки. Не менш вражаюче виглядає і абсолютне збільшення в об'ємі: рівень $9.54 млрд. в 2010 році більш ніж в чотири рази перевищив обсяги дворічної давнини.
Нещодавно Китайська національна офшорна газова корпорація (CNOOC) домовилася про придбання канадської компанії Nexen Inc. вартістю 15,1 млрд. доларів. У той же день ще одна китайська нафтова компанія, Sinopec, домовилася про купівлю 49% акцій в британському активі Північного моря, що належить Talisman Energy (ще одне канадське підприємство) за $1,5 млрд. доларів. Незалежно від того, чи будуть ці дві угоди в підсумку схвалені - переговори тривали на момент написання статті - великий обсяг і потенціал китайських ПІІ має глибокий вплив на глобальну економіку, забезпечуючи як величезний потенціал для бізнесу, так і нові виклики.
Світова спільнота, особливо - Захід (який стає все більш привабливим для китайських інвесторів), повинні вітати цю тенденцію, однак урядам слід також розробити стратегію, щоб повною мірою скористатися економічними можливостями, які вона надає.
Угоди від 23 липня є частиною зростаючого інтересу Китаю до сфери злиттів і поглинань, що передбачає поступове нарощування частки прямих іноземних інвестицій з Китаю. Частка угод зі злиття і поглинання в китайських ПІІ зросла з 18% в 2003 році до близько 46% у 2011-му. Угоди державних компаній, як і раніше, є основною рушійною силою китайських ПІІ, вони складали більше 2/3 загального обсягу угод у 2010 році. Середня вартість пропозицій щодо злиття і поглинання зазвичай вища, ніж у нових проектів: 143 пропозиції щодо злиття і поглинання в 2011 році мають майже таку ж вартість, як 918 нових проектів (збільшення кількості угод зі злиття і поглинання китайських інвесторів також відображає зростання розмірів китайських проектів у сфері ПІІ).
Зсув інвестиційної активності на Захід є цілком природним після трьох десятиліть швидкого зростання, що зробило Китай другою економікою у світі. Зростання було засноване на робочій силі і ресурсномістких галузях промисловості. Для того щоб китайська економіка продовжувала розвиватися, вона повинна провести реформу своїх величезних промислових потужностей і перейти до випуску продукції з більш високою доданою вартістю. Те, що китайські ПІІ рухаються в бік зрілих ринків, таких як США і Європа, є відображенням цих фундаментальних змін в економічному розвитку. Цей зсув надає для Китаю можливість доступу до сучасних технологій та управління, розвитку його величезного внутрішнього ринку, і забезпечує стабільні постачання ресурсів, а також кваліфікованої робочої сили.
Експерти сперечаються, чи є окремі інвестиційні проекти незалежними, орієнтованими на отримання прибутку комерційними рішеннями, чи просуваються урядом як частина національної стратегії розвитку. Як би там не було, вибір галузей відповідає стратегічним потребам довгострокового економічного розвитку Китаю. У Китаї існує зростаючий інтерес до придбання частки в західних компаніях, які мають відносно безпечні та усталені енергетичні ресурси, передові технології, здатні забезпечувати такі необхідні наукові дослідження і розробки для китайської промисловості, а також до виробників з хорошою ринковою базою і потенціалом на Заході і в Китаї, або до банків, які відкривають дорогу до західних фінансових ринків.
Угоді з Nexen, що намічається, передувала заявка тієї ж CNOOC вартістю $19 млрд. на придбання американської нафтової компанії Unocal в 2005 році. Однак тоді вона була заблокована Конгресом США у зв'язку з сильними політичними запереченнями, в основі яких лежали різні побоювання, пов'язані з національною безпекою. Угода з Nexen відбувається на тлі спроб канадських енергетичних компаній зменшити залежність від ринку США за рахунок будівництва нових трубопроводів в бік Азії. Купівля Nexen надасть китайській компанії доступ до складних технологій виробництва нафти і газу, в тому числі до нафтових пісків, сланцевого газу, а також глибоководних ділянок у Північній Америці. Також китайській компанії дістануться значні активи в Мексиканській затоці. CNOOC зробила пропозицію, провівши ретельну підготовку, щоб задовольнити потреби і політичні вимоги канадської влади та уникнути повторення досвіду з купівлею Unocal.
Якщо угода з компанією Nexen буде закрита, це стане ще одним прикладом компанії, яка, зіткнувшись із сильним політичним опором в Сполучених Штатах, змогла успішно інвестувати в проекти з союзниками і близькими партнерами США. Багато хто вважає, що угода з Nexen дозволяє CNOOC вкласти гроші, не витрачені на невдалу заявку Unocal, в іншій країні.
Крім того, спроби китайського телекомунікаційного гіганта Huawei укласти угоди з поглинання американських технологічних компаній були заблоковані з міркувань національної безпеки. Однак у Європі справи Huawei йдуть значно краще - компанія відкрила шість дослідницьких центрів і нещодавно уклала угоду з поглинання провідної в світі науково-дослідної лабораторії фотоелектроніки. На відміну від США, в нормативно-правових актах Європейського Союзу не робиться розходжень між іноземними та вітчизняними інвесторами.
Не даючи оцінку обґрунтованості побоювань з приводу національної безпеки в кожному конкретному випадку, залишається вирішити головне питання: якщо така стурбованість з приводу китайських ПІІ є обґрунтованою, то чи повинен США хвилювати прорив китайських компаній на ринках союзників і партнерів Штатів? Це не означає, що США повинні взяти приклад з цих країн, коли вони роблять помилки, але Штати мають переглянути свою нинішню стратегію. Докладна довгострокова стратегія національної безпеки щодо китайських прямих інвестицій, яка також враховує діяльність важливих союзників, буде мати ключове значення для успішного захисту інтересів безпеки США, і залучить китайських інвесторів завдяки своїм прозорими правилами. Однак якщо справа не в національній безпеці, а давнішніх економічних інтересах, то США зашкодять самі собі, відмовляючись від інвестиційного капіталу.
Цілком природно, що дві найбільші економіки світу є не лише важливими торговельними, але й інвестиційними партнерами. США не тільки вчинять мудро, але їм також необхідно повною мірою скористатися китайськими ПІІ на Заході, при цьому діючи з відповідною стратегічною обережністю. Таким чином, США повинні подолати політичний тиск, який перешкоджає китайським інвестиціям через протекціоністські комерційні інтереси; проблема національної безпеки, пов'язана зі стурбованістю з приводу китайських ПІІ, не повинна розглядатися окремо. Іншими словами, національна безпека не повинна стати політичним інструментом для виправдання протекціоністських заходів.
У той же час, необхідно повідомляти та узгоджувати обґрунтовані побоювання з союзниками і близькими партнерами, щоб зусилля США не виявилися підірвані на інших напрямках. Ці проблеми можуть бути вирішені через такі існуючі численні канали зв'язку між США і ключовими країнами-союзниками, як спілкування по лінії Міністерств оборони, Казначейства, а також обмінів між конгресменами.
Потік китайських інвестицій на західному напрямку продовжиться, і Захід повинен бути до цього готовий. Купівля компанії Nexen - все лише один з численних великих китайських інвестиційних проектів, які заплановані в майбутньому. Деякі інвестори прогнозують, що з 2011 по 2016 рік на прямі іноземні інвестиції Китай додатково спрямує 800 млрд. доларів, якщо нинішні темпи зростання і державна політика залишаться незмінними.
Враховуючи зростаючу невизначеність на світових фінансових ринках і збільшення ризиків на ринках суверенних облігацій, таких як ринок Єврозони, потреба в китайських прямих інвестиціях, ймовірно, збільшиться. З січня 2008 року китайські фірми оприлюднили інформацію про 1414 угод зі злиття на суму понад 235 млрд. доларів. Щоб скористатися цією можливістю, США повинні вжити ще низку кроків: необхідно і далі просувати свій відкритий ринок, сприятливий інвестиційний клімат і можливості для бізнесу. Це особливо необхідно для того, щоб подолати негативний імідж, що китайські інвестиції нібито не вітаються в США, який склався після кількох невдалих випадків.
Однак більш точне визначення національної безпеки для американських компаній і потенційних китайських інвесторів стане важливим кроком на шляху до вироблення США комплексного підходу до прямих іноземних інвестицій з Китаю.
Тін Сюй
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас