Саміт АТЕС у Владивостоку: грошей багато, впливу мало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт АТЕС у Владивостоку: грошей багато, впливу мало

1403
У Владивостоку в п'ятницю, 7 вересня, відкрився 24-й саміт голів держав і урядів країн Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). На організацію заходу Росія витратила мільярди доларів. Опитані DW експерти вважають, що такі витрати пояснюються бажанням російської влади справити враження на потенційних партнерів. При цьому реальні позиції країни в регіоні викликають здебільшого співчуття.
Москва за ціною не постояла
За даними Рахункової палати РФ, з 2008 по 2012 роки Росія витратила на будівництво об'єктів до саміту АТЕС 679,3 мільярда рублів (понад 20 мільярдів доларів США). Для порівняння: Україні підготовка до чемпіонату Європи з футболу в червні 2012 року обійшлася в три рази дешевше. Інвестиції в Росії були спрямовані, в першу чергу, на будівництво інфраструктури: доріг, мостів, причалів, готелів та конференц-залів. Одним з найпрестижніших проектів вважається міст "Російський", вартість якого склала близько мільярда доларів.
"Причина такої щедрості полягає в одному: країна розуміє, що її позиції в регіоні надзвичайно слабкі, і єдине, чим вона може привернути до себе увагу, - це розкіш", - вважає директор московського Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев.
Слабкість Росії
З ним згодні і колеги в Німеччині. Відзначивши, що модернізація інфраструктури у Владивостоці важлива, експерти в Берліні вважають, що мова йде про імідж. "Інвестиції в інфраструктуру міста покликані показати політичним лідерам та бізнес-елітам з Японії, Китаю або Сингапуру, що Росія як політично, так і економічно є важливим гравцем у регіоні", - говорить Маргарете Кляйн (Margarete Klein) з берлінського Фонду "Наука і політика" (SWP). Насправді, на думку Кляйн, Росія за економічними показниками - одна з найслабших країн-учасниць АТЕС.
Штефан Майстер (Stefan Meister) з Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) зазначає, що Росія приваблива як постачальник нафти і газу, але коли йдеться про інновації та інфраструктуру, вона навряд чи може конкурувати з іншими країнами азіатсько-тихоокеанського регіону. Московський експерт Іноземцев відзначив, що регіональний продукт на душу населення на слабозаселеному російському Далекому Сході втричі нижчий, ніж, наприклад, у Південній Кореї.
Врятувати Сибір і Далекий Схід
Для Росії сенс проведення саміту та основне завдання, яке країна ставить перед собою в зв'язку з цим, - показати, що вона є перспективним партнером, заявив DW аналітик незалежної інвестиційної компанії "Інвесткафе" Іван Кабулаєв.
"Нам поки особливо нічого протиставити США або Китаю. Навряд чи на них справлять незабутнє враження два мости, недобудовані готелі, аеропорт з пасажирооборотом разів в 30 меншим від Сингапурського та інші, менш помпезні, об'єкти", - вважає Кабулаєв. Він сприймає саміт, в першу чергу, як можливість показати Заходу єдність Росії та Сходу, зокрема Китаю.
На думку експерта Дмитра Суслова, особливо важливо привернути увагу учасників заходу до східних регіонів Росії. "Вже очевидно, що домогтися розвитку Далекого Сходу і Східного Сибіру, переламати нинішню жахливу ситуацію в них, їх економічну деградацію і депопуляцію неможливо власними силами", - пояснює Суслов. Він вважає за необхідне дати розвиток цим регіонам за рахунок інтеграції в азіатсько-тихоокеанський регіон.
Саміт без Обами
Після обрання Володимира Путіна президентом деякі оглядачі припустили, що під час свого третього терміну він буде приділяти увагу співпраці з країнами Азії. І першим доказом цього став візит Путіна в Пекін. Маргарете Кляйн з Фонду "Наука і політика" вважає, що Росії простіше вести діалог з азіатськими країнами, ніж із Заходом, який її критикує. "Той факт, що Китаю вдалося модернізувати економіку і не модернізувати політичну систему, в Москві вважають успіхом цієї моделі", - говорить Кляйн.
У Владивостоку російський президент не зустрінеться зі своїм американським колегою. Барак Обама в ці дні бере участь у з'їзді Демократичної партії США, де його затвердили кандидатом від демократів на президентських виборах. "Відсутність Обами на саміті АТЕС викликала в Москві розчарування", - вважає Кляйн. На її думку, США посилають Росії сигнал про те, що не вважають її важливим партнером в Азії.
"На ручному гальмі - в Азію"
Конкретних результатів від саміту у Владивостоці опитані DW експерти не очікують. Навіть якщо Росія хоче тісніше співпрацювати з країнами АТЕС, перед нею виникає дилема, вважає Штефан Майстер з DGAP.
На його думку, Росія, з одного боку, бажає, а з іншого - побоюється напливу інвестицій з країн Азії, які можуть привести до відділення або економічного домінуванню азіатських країн на російському Далекому Сході. Тому рух Росії на даному етапі берлінський експерт описав так: "На ручному гальмі - в Азію".
Євлалія Самедова, Роман Гончаренко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас