Яке майбутнє чекає "Газпром"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яке майбутнє чекає "Газпром"?

Енергетика
1871
За підсумками наради 28 серпня 2012 року за участю декількох міністерств Росії, Мінекономрозвитку РФ визнало, що через 3-4 роки в "Газпрому" можуть виникнути труднощі з продажем газу в Європі. Однією з головних причин такого висновку називається закінчення будівництва потужностей для експорту сланцевого газу зі США. Раніше чиновники настільки гостро на тему "сланцевої революції" не висловлювалися. Офіційно представники концерну висновки Мінекономрозвитку не коментують, проте визнають наявність проблем на європейському напрямку, внутрішньому ринку і закликають до оптимізації інвестицій.
"Газпром" на європейському ринку
Експорт приносить "Газпрому" 75% виручки, європейський ринок є головним, але на ньому йде серйозний тиск на постачальників через надлишок пропозиції, внаслідок чого частка "Газпрому" падає.
Мінекономрозвитку відзначає, що переломним може стати 2016 рік. До цього часу тиск посилиться: за оцінками російських же експертів, нинішній нетто-імпортер газу - США - може запустити потужності з експорту сировини, що ще більше збільшить обсяг пропозиції в Європі.
Причина падіння частки "Газпрому" на європейському ринку зрозуміла власне і "Газпрому": якщо у споживачів є альтернативні постачальники, вони вимагають знизити ціни, а конкуренти нерідко знижують їх більше, ніж "Газпром". При цьому ще в березні 2012 р. (тоді уряд очолював В.Путін), Міненерго РФ, критикувало "Газпром" за послаблення європейським споживачам.
Міненерго РФ констатувало, що "Газпром" йде на перегляд умов чинних контрактів, у тому числі включаючи в них спотову складову і таким чином сприяє розвитку цього конкурентного для "Газпрому" ж ринку. В результаті, на думку російських чиновників, Європа здатна керувати попитом на газ, в той час як "Газпрому" не вдається керувати пропозицією. У результаті ринок перенасичується, підтримується згубний для Росії ціновий диференціал, а дії "Газпрому" в цих умовах мають несистемний, хаотичний характер. І це при тому, що в 2006 р. "Газпром" отримав монополію на експорт газу з Росії. Таким чином, Міненерго РФ рекомендував припинити додавання у контракти спотової складової, і закріпити у свідомості клієнта, що це неприйнятно.
Внутрішній ринок
Мінекономрозвитку стурбоване не тільки ситуацією на зовнішніх ринках, але і на внутрішньому, де конкуренцію "Газпрому" все частіше складають незалежні від держави компанії. В результаті, на внутрішньому ринку "Газпром" здає позиції незалежним виробникам: у 2011 р. їх частка досягла 25% і продовжує збільшуватися завдяки оптимізації витрат та більш агресивним маркетинговим стратегіям.
Зокрема, в середині серпня 2012 р. стало відомо, що "Е. Он Росія" - оператор шести ГРЕС в Росії - відмовився від послуг "Газпрому" і його дочірніх підприємств на користь "Новатека" - найбільшого російського незалежного виробника газу.
Однак конкуренція на внутрішньому ринку стала результатом закладених протиріч. З одного боку Мінекономрозвитку РФ невдоволено притіснянням позицій "Газпрому", а з іншого - вимагає розвитку незалежних виробників і конкуренції, у той час як ціни "Газпрому" в більшості внутрішньоросійських контрактів регулюються державою. До того ж існують плани посилення податкового навантаження на "Газпром" в 2013-2015 рр.
Згідно з позицією Мінекономрозвитку РФ, у зв'язку зі зростанням конкуренції на ринку "Газпрому" необхідно підвищувати ефективність інвестицій, зокрема, якість управління інвестпрограмами. У зв'язку з цим в Мінекономрозвитку вважають, що "Газпром" має узгоджувати свої витрати з профільними міністерствами пооб'єктно. Крім того, чиновники повинні стежити за реалізацією інвестпрограм.
Чи по кишені інвестпрограма?
Найближчі плани інвестицій "Газпрому" вражають, але навіть при поверхневому розгляді свідчать про те, що вони будуть можливі лише за рахунок високих цін на вуглеводні і зокрема на газ, що може ще більше скоротити частку європейського ринку "Газпрому".
На найближчі роки левова частка капзатрат "Газпрому" очікується за проектом "Південний потік" - газопроводу в обхід України, загальна вартість якого (за деякими даними з урахуванням російської системи) може скласти 25 млрд. євро. Багато російських експертів свідчать, що такі витрати необґрунтовані: ринок перенасичений, і серйозного зростання експорту в ЄС не буде, а газопровід буде побудований тільки, щоб не качати газ через Україну. Тим не менш, плани початку будівництва "Південного потоку" залишаються незмінними - 15 листопада 2012 р. - ухвалення остаточного рішення про інвестиції, з подальшим початком будівництва в грудні поточного року.
Крім того, "Газпром" чекають багатомільярдні витрати на Олімпіаду в Сочі, на газифікацію регіонів (за вказівкою влади). Серед інших витрат "Газпрому" офіційне партнерство Ліги чемпіонів 2012-2015 років, а також Суперкубка УЄФА 2012-2014 років.
"Газпром" вже фінансує декілька футбольних команд (російський "Зеніт", німецький "Шальке" і сербську "Црвену Звезду"), два хокейні клуби (санкт-петербурзький СКА і омський "Авангард"), надає спонсорську допомогу футбольному клубу Chelsea Р. Абрамовича, а також виступає одним зі спонсорів Російського футбольного союзу.
Концерн постійно розширює сферу своєї присутності. Якщо раніше у витратах "Газпрому" були такі дивовижні компоненти, як солярії для коней, то тепер це вже нікого не дивує, тому що з середини серпня 2012 року голова "Газпрому" Міллер очолив державне агентство "Росіпподроми". Це свідчить про підтримку "Газпромом" ще й конярства, а також кінного спорту.
Судячи з охоплення сегментів бізнесу, такі витрати під силу лише найбільшій в світі газодобувній компанії. Їх масштаб зіставний з амбіціями "Газпрому", а от наскільки вони адекватні реальному стану російського монополіста покажуть найближчі роки, коли в умовах скорочення видобутку, зниження експорту газу "Газпром" буде змушений переглядати інвестпрограми і знижувати ціни для європейців. А ось для українців - навряд чи, тому що це абсолютно інший рівень відносин, природа якого зрозуміла всім.
Україна, купуючи близько 40 млрд.куб.м, є найбільшим імпортером російського газу (друге місце з 33 млрд.куб.м у Німеччини) і при цьому має найбільшу ціну на газ, що значно позначається на прибутковості "Газпрому" - чистий прибуток якого за 2011р. виріс на 34,5% і склав 1 трлн 342 млрд руб.
Європейські регіональні газові ринки змінюються, що тягне за собою зміни позицій "Газпрому", в тому числі і по відношенню до України...
Олександр Лактіонов, кандидат наук
експерт у сфері енергетики
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас