Іспанія має намір використати тільки 2/3 з виділених їй 100 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія має намір використати тільки 2/3 з виділених їй 100 млрд євро

Казна та Політика
214
Іспанія має намір скористатися поки тільки 60 млрд євро з 100 млрд євро, виділених їй в червні владою Євросоюзу для надання допомоги банкам, пише газета The New York Times з посиланням на заяву міністра економіки Іспанії Луїса де Гіндоса.
Остаточний обсяг коштів, які Іспанія попросить у Європи для рекапіталізації банків, визначиться у вересні. В даний час фахівці консалтингової фірми Olivier Wyman проводять остаточну оцінку даного питання.
Міністр також заявив, що Іспанія могла б взяти на себе більш жорсткі зобов'язання щодо стабілізації бюджету і рівня держборгу, якби Європейський центральний банк (ЄЦБ) почав викуп держоблігацій країни.
Питання про початок викупу держоблігацій проблемних країн єврозони може бути винесено на порядок денний наступного засідання ЄЦБ, яке намічене на 6 вересня. Раніше Центробанк єврозони вже неодноразово скуповував боргові зобов'язання країн регіону, що зіткнулися з фінансовими проблемами, проте обмежувався здебільшого невеликими і нетривалими операціями.
Деякі експерти вважають, що цього разу ЄЦБ може радикально змінити свій підхід і проводити масштабні інтервенції до тих пір, поки спред дохідності облігацій проблемних країн і, наприклад, Німеччини не досягне заданого рівня.
В інтерв'ю, даному на минулому тижні, Л. де Гіндос висловлював упевненість у тому, що дії ЄЦБ "дозволять обнадіяти ринки". При цьому міністр зазначив, що "іспанський уряд згоден з тим, що інтервенції ЄЦБ на вторинні ринки не повинні бути приводом послаблювати зусилля з консолідації бюджету, і ми повинні всіляко запевнити ЄЦБ, що ми виконаємо наші зобов'язання". Багато економістів та аналітиків, в тому числі представники рейтингових агентств, вважають, що Іспанії доведеться просити у міжнародних кредиторів значно більші суми допомоги.
Передбачається, що таку допомогу потенційно могли б надавати Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) або постійно діючий Європейський механізм стабільності (ESM), який незабаром, мабуть, змінить тимчасовий EFSF. Фонди могли б викуповувати іспанський держборг на умовах значно вигідніших ніж ті, що в даний час пропонують країні ринки. Раніше в серпні прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що уряд країни буде вирішувати питання про залучення такого роду допомоги міжнародних кредиторів тільки після того, як стануть відомі потенційні умови її надання.
Міжнародні рейтингові агентства Standard & Poor's і Fitch Ratings вже заявили, що такого роду звернення з боку іспанського уряду не стане приводом для зниження рейтингів країни.
Разом з тим, макроекономічна ситуація в країні продовжує залишатися дуже складною і навіть демонструє деякі ознаки погіршення. Безробіття майже досягло 25%, а рівень споживання падає.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) недавно погіршив прогноз для Іспанії: згідно з оновленою оцінкою, наступного року економіка країни скоротиться на 0,6%, а не виросте на 0,1%, як очікувалося раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас