Несподівано: компанії, що працюють у Польщі, зменшили прибуток на 18% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Несподівано: компанії, що працюють у Польщі, зменшили прибуток на 18%

Казна та Політика
664
Компанії, що працюють у Польщі, за перші шість місяців поточного року отримали близько 14 млрд доларів чистого прибутку, що на приблизно 3 млрд дол, або на 18%, менше від показників першої половини минулого року.
Як передає кореспондент УНІАН з Варшави, експерти називають головною причиною падіння прибутків витрати, що зростають більш високим темпом, ніж доходи з продажу продукції і послуг. За даними польського Державного комітету статистики (GUS), середня рентабельність фірм у Польщі в першому півріччі склала близько 4%, в порівнянні з 5,2% роком раніше, на тлі збільшення витрат на 9,8% і зростання доходів на 8,2%.
"Зростаючі витрати, які тягнуть за собою менші маржі - це, в першу чергу, результат дорожчої сировини і матеріалів. Це явище частково пов'язано з більш слабким злотим, що збільшувало ціну імпортованих продуктів", - зазначила головний економіст PKPP Lewiatan Малгожата Кріштошек, яку цитує газета Puls Biznesu (www.pb.pl/).
Газета відзначила, що в минулому році, незважаючи на кризу в Євросоюзі, в який входить Польща, фірми, що працюють в країні, отримали рекордні 31,5 млрд доларів чистого прибутку (за поточним курсом 1USD = 3,3 PLN).
За даними GUS, у першому півріччі співвідношення готівкових коштів компаній до поточних зобов'язань скоротилося на рекордні за останні десятиліття майже 6% - до близько 32% - найнижче значення з 2008 року.
Експерти, слова яких наводить PB, пояснюють цю ситуацію все більш частими випадками затримок платежів.
Газета також відзначила, що в першому півріччі прибутки фірм були різними залежно від регіону: найбагатші воєводства (аналог областей) у Польщі - Мазовецьке і Великопольське - втратили по близько 30% в тому час, як Західнопоморське та Любельське - збільшили на 34% і 25%, відповідно.
Довідка УНІАН. Польща, що приєдналася до Євросоюзу в 2004 році, стала єдиною країною з 27 держав об'єднання, якій вдалося уникнути економічного спаду після початку світової фінансової кризи в кінці 2008 року.
Національний ВВП в 2011 році виріс на 4,3% після 3,8% в 2010 р. і 1,8% в 2009 році. За даними МВФ, Польща в минулому році посіла 22 місце в світі за рівнем номінального ВВП, що склав близько 514 млрд доларів, а в розрахунку на душу населення - 50-е місце з 13,5 тис. доларів на людину.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас