НБУ: у найближчі місяці ймовірне підвищення темпів інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: у найближчі місяці ймовірне підвищення темпів інфляції

Казна та Політика
1091
Національний банк України належним чином справляється із завданням управління ціновою динамікою, проте в найближчі місяці ймовірно підвищення темпів інфляції.
Таку думку сформульовано під час наради під головуванням голови НБУ Сергія Арбузова, в якій взяли участь заступники голови Нацбанку Ігор Соркін і Віра Ричаківська, а також керівники структурних підрозділів центрального банку, до функцій яких входять питання формування та реалізації грошово-кредитної політики.
"Складна ситуація на зовнішніх ринках стримує підвищення показників економічного розвитку України... Учасники наради не відкинули певне підвищення темпів інфляції в наступні місяці, що може бути пов'язано із сезонними факторами і можливим прискоренням зростання цін на світових ринках продовольчих товарів", - повідомляється на веб-сайті НБУ. Згідно з повідомленням, на показники інфляції в річному вимірі також буде впливати низька база порівняння минулого року.
"Можливе зростання інфляції внаслідок дії вищевказаних чинників буде досить помірним", - підкреслюється в повідомленні. З урахуванням цього учасники наради відзначили, що існуючі параметри основних монетарних механізмів та інструментів цілком адекватні поточним макроекономічним та монетарних умовам і поки не вимагають змін. Щодо підвищення ставок на міжбанківському кредитному ринку в останні місяці в повідомленні наголошується, що це підвищення не було результатом змін у грошово-кредитній політиці: причини підвищення ставок у червні-липні в значній мірі пов'язані з негативними зовнішніми шоками, яких зазнає Україна.
"Зокрема, знецінення євро відносно долара на світових ринках призвело до підвищення попиту на іноземну валюту на внутрішньому ринку України, де традиційно домінує долар США. Відтік гривні на валютний ринок супроводжується зменшенням її пропозиції на міжбанківському ринку, що не може не впливати на відсоткові ставки", - роз'яснюється в повідомленні.
При цьому в НБУ нагадали: у поточному році в умовах суттєвого уповільнення споживчої інфляції центробанк схвалив заходи, спрямовані на стимулювання економічного зростання, в тому числі шляхом формування умов для зниження вартості грошових ресурсів: з метою протидії зростанню ставок на міжбанківському кредитному ринку НБУ в червні-липні збільшив обсяги підтримки ліквідності банків.
"Ліквідність банків складається з коштів як в національній, так і іноземній валюті. Коштів в інвалюті банки тепер мають цілком достатньо для того, щоб за необхідності їх конвертувати і самостійно підтримати гривневу ліквідність. Якщо ж необхідність підтримки ліквідності банків буде виникати внаслідок активізації їх кредитної діяльності, то НБУ буде розглядати питання про розширення обсягів такої підтримки", - резюмується в повідомленні.
Як повідомлялося, дефляція в Україні в січні-липні-2012 р. склала 0,1% (до грудня 2011 року). Порівняно з липнем минулого року, дефляція також склала 0,1%. Інфляція в Україні в 2011 році сповільнилася до 4,6% з 9,1% роком раніше і стала рекордно низькою з моменту здобуття незалежності в 1991 році: раніше найкращим результатом був 6,1% за підсумками 2001 року. Крім того, в 2002 році була зафіксована дефляція на 0,6%. Уряд очікував у 2012 році прискорення інфляції до 7,9% і на цьому прогнозі побудовано держбюджет цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас