Чому європейці зволікають з вирішенням питання щодо Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому європейці зволікають з вирішенням питання щодо Греції

Казна та Політика
2218
Афіни начебто отримають відстрочку до жовтня. Це можна пояснити як бажанням дати грекам останній шанс, так і прагненням встигнути ввести в дію стабфонд ESM і вжити інших заходів захисту, вважає Андрій Гурков.
Так виходить Греція з єврозони чи ні? На це кардинальне для світових фінансових ринків питання відповіді, як і раніше, немає. І, судячи з неофіційної інформації, яка надходить з Брюсселя, як мінімум до 8 жовтня, коли запланована чергова зустріч міністрів фінансів єврозони, її і не буде. До цих пір вважалося, що рішення може бути ухвалено вже 14 вересня.
Політикам не хочеться відключати апарат штучного дихання
Ключові європейські політики знову і знову відкладають надзвичайно важке для них рішення, яке мені вже доводилося порівнювати з відключенням пацієнтові апарату штучного дихання. Дійсно, кому хочеться увійти в історію в ролі безсердечних людей, які перекрили (фінансовий) кисень цілій країні і тим самим виштовхнули її на узбіччя європейського розвитку!
Одначе по-людськи дуже зрозуміле бажання відтягнути до останнього неприємну справу не може бути єдиною причиною очевидного затягування з вирішенням грецького питання. Тут повинні бути і якісь більш вагомі стратегічні резони.
Здається, їх щонайменше два. Перший - дати Афінам зовсім-зовсім останній шанс взятися за розум, інакше кажучи - за реформи. Другий - виграти час, щоб встигнути зміцнити оборонні рубежі, покликані відбити ударну хвилю від банкрутства Греції.
Коротко нагадаю ситуацію. Греція давно вже неплатоспроможна і тримається на плаву винятково завдяки багатомільярдній допомозі, що надається Європейським Союзом, Європейським центральним банком (ЄЦБ) і Міжнародним валютним фондом (МВФ). Ця допомога виділяється окремими порціями, які виплачуються лише після того, як складена з представників цих трьох кредиторів комісія контролерів, так звана "трійка", перевірить на місці, чи виконує одержувач грошей взяті на себе зобов'язання.
Тривала місія "трійки"
Зараз на черзі виплата дуже великого траншу розміром 31,5 мільярда євро, який кредитори притримують ось вже з червня. Це пов'язано з тим, що після проведених на початку травня дострокових парламентських виборів грецьким політикам не вдалося сформувати уряд, а в середині червня всенародне голосування довелося повторити. В результаті країна більш ніж на два місяці була повністю вибита з узгодженого з кредиторами графіка, оскільки в Греції в умовах передвиборних баталій ніякі рішення, не кажучи вже про закони, не ухвалювалися.
Після того, як в Афінах нарешті було сформовано уряд, "трійка" взялася на початку липня за чергову ревізію. Судячи з усього, перед контролерами відкрилася вельми неприваблива картина. У всякому разі в ЗМІ просочилися відомості про те, ніби Греція не виконала приблизно дві третини взятих на себе зобов'язань.
В середині липня ревізори виїхали, але в кінці місяця знову повернулися, після чого було оголошено, що у вересні вони знову перевірять перебіг виконання узгодженого з Афінами плану дій. А потім "трійці", за інформацією все того ж джерела в Брюсселі, яке повідомило ЗМІ і про 8 жовтня, знадобиться кілька тижнів, щоб написати доповідь, в якій повинна міститися чітка рекомендація експертів міністрам фінансів: виплачувати або не виплачувати черговий транш.
Антоніс Самарас проситиме про поступки
Жодного разу ще чергова місія "трійки" не розтягувалася на такий тривалий термін, і ніколи раніше написання доповіді не тривало так довго. Ревізорам, судячи з усього, цього разу дали недвозначну установку максимально тягнути час, адже поки вони не винесли свій вердикт, політики з формальної причини не можуть нічого вирішувати.
Звичайно, якось не віриться, що Афіни, розгорнувши раптом кипучу реформаторську діяльність, за лічені тижні надолужать усе те, що було згаяно не тільки за два місяці, але і за два роки. У всякому разі новий грецький прем'єр Антоніс Самарас вважає можливим навіть у ці доленосні для його батьківщини дні на тиждень піти у відпустку.
Зате після цього він має намір розгорнути бурхливу переговорну діяльність. Її мета, за повідомленнями ЗМІ, буде полягати в тому, щоб переконати ключових політиків єврозони в необхідності надати Греції додаткові два роки на виконання своїх обіцянок, а також в бажаності перегляду самих цих зобов'язань. 22 серпня Самарас прийме голову єврогрупи Жана-Клода Юнкера, а 24 серпня вирушить до Берліна і Парижа.
Зрозуміти, куди дме вітер
Судячи зі зробленої 15 серпня офіційним представником уряду ФРН заяви, Берлін не збирається переглядати список пропонованих Греції вимог. Звертає на себе увагу те, що в рядах коаліції, що править в Німеччині, все голосніше і наполегливіше лунають голоси, що закликають канцлера Ангелу Меркель (Angela Merkel) не поступатися в принципових питаннях, що стосуються наведення фінансового порядку в єврозоні.
Так що підсумки майбутньої поїздки Антоніса Самараса будуть досить красномовним показником того, куди дме вітер у грецькому питанні. Тоді ж стане більш зрозумілим, чому європейці зволікають: через бажання все ж таки дати Афінам останній шанс - або просто через те, що поки ще не готовий основний оборонний рубіж на випадок припинення фінансування Греції.
ESM повинен встигнути стати на бойове чергування
В такому випадку ключовою датою слід вважати 12 вересня, коли Федеральний конституційний суд Німеччини має ухвалити рішення, чи відповідає Європейський стабілізаційний механізм ESM Основному закону країни. Взагалі-то цей оснащений потужними фінансовими засобами постійно діючий стабілізаційний фонд повинен був взятися за роботу ще 1 липня. Одначе його противники в Німеччині, побоюючись непередбачуваних витрат для національного бюджету, зуміли своїм позовом затримати ратифікацію відповідного закону.
Якщо суд підтвердить конституційність ESM, з чого виходить більшість спостерігачів, то новий стабфонд вже у вересні розпочне бойове чергування. Більше того, до початку жовтня він напевно встигне взяти під свій захист тих, хто його зараз особливо потребує - іспанські банки, Кіпр (він найбільше постраждає від банкрутства Афін), а, може, й саму Іспанію. В такому випадку все більш ймовірне рішення припинити фінансування Греції єврозона зустріне у всеозброєнні.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас