Експерт: Підвищення цін на газ для населення не задовольнить МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Підвищення цін на газ для населення не задовольнить МВФ

Енергетика
1064
Підвищення цін на газ для населення не дасть того бажаного ефекту, який би хотіли бачити в МВФ. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив фінансовий аналітик Мар'ян Заблодський, передає кореспондент УНН.
"Ми бачимо, що уряд міг позичити 2 млрд дол під дуже високу процентну ставку. Поки Італія та Іспанія позичають під 6-7% річних, Україна, на жаль, не може претендувати на те, щоб позичати під менші відсотки, ніж країни великої сімки. Що стосується самих тарифів, то поки що підвищення цін на газ для населення не дасть того бажаного ефекту, який би хотіли бачити в МВФ", - підкреслив аналітик.
За його словами, МВФ абсолютно байдуже, який тариф на газ по всьому світу і які ціни на енергоносії.
"Все, що цікавить МВФ, це платіжний баланс і стан державного бюджету. Вважається, що якщо ми піднімемо ціни на газ для населення, то населення буде більш активно вкладати кошти в енергозберігаючі технології, можливо, підключиться до центрального опалення або встановить індивідуальне опалення і таким чином зменшить рахунок за газ, який зараз платить уряд", - зазначив М.Заблодскій.
На думку експерта, при поточний ринкових умовах це нереально, оскільки банки не можуть надавати великих обсягів кредитів для населення.
"Процентні ставки, якщо фізичні особи захотіли б провести реструктуризацію своїх будинків в плані більшого енергозбереження, то вони перевищували 20% річних. Тобто, поки підвищення цін на газ для населення не задовольнить МВФ", - зазначив експерт.
Також він підкреслив, що поліпшення даної ситуації в найближчому часі очікувати не варто, "оскільки триває відтік валюти з країни, ліквідність банківської системи падає і швидше за все до кінця року валютні резерви будуть продовжувати знижуватися".
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас