Час забудовників - як вони відбирають хліб у банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час забудовників - як вони відбирають хліб у банків

819
Сидить бабуся біля входу до BANK OF NEW YORK, торгує насінням. Перехожий:
- Бабуся, дай в борг 1 долар
Бабка:
- Не можу.
Перехожий:
- Чому? Адже у Вас так багато монет.
Бабка:
- У мене договір з банком - я не даю в борг, а він не торгує насінням.
Схоже, в умовах нинішніх відносин між банками і забудовниками цей анекдот отримав своє продовження, де розумна бабуся (читай - девелопер) дала-таки гроші в борг, не дивлячись на договір з банком. Але все по порядку.
ЯК ЦЕ БУЛО: свого часу багато забудовників уклали договори щодо кредитування своїх клієнтів з банками, розраховуючи на пільгові ставки, терміни кредитування і т.д. Але реальність диктує свої правила гри: дешевих кредитів в Україну поки немає, і, на жаль, найближчим часом не буде. Навіть маючи на руках початковий внесок, потенційний покупець не поспішає взяти в банку довгий кредит, який загрожує йому крім високої ставки, іншими витратами на організацію цього кредиту. Час іде, і позичальники стали більш розбірливими в банківських продуктах, тим самим надав забудовникам їжу для роздумів.
ОСНОВНА СУТЬ: і вони знайшли вихід. Не дочекавшись "манни небесної" від банків, девелопери вирішили самостійно давати розстрочку чи кредит своїм покупцям. Так, щоб купити квартиру в житловому комплексі "River Stone" можна розраховувати на розстрочку від 1 до 3 років (при цьому вартість квартири не на багато здорожує). А при купівлі котеджу в містечку "Парк Хаус", можна отримати розстрочку на 1 рік взагалі БЕЗ відсотків. Якщо мова йде про більш тривалої відстрочення плати за нерухомість, то й тут девелопери поводяться лояльно по відношенню до клієнта. Вони дають можливість виплатити вартість об'єкта набагато пізніше, але вже з відсотками. Так, наприклад, та ж компанія "Парк Хаус Інвест", що пропонує готові котеджі в лісі, готова дати кредит на свої домоволодіння строком до 10 років під "смішні" відсотки. Крім того, перший внесок за домоволодіння можна зробити вже наявною нерухомістю в Києві, наприклад, квартирою.
Вигода такої схеми для обох сторін (продавець-покупець) очевидна: заплативши 30-50% початкового внеску, клієнт уже не відмовиться від жаданого будинку, а продавець, отримавши цю суму, поверне витрачені на будівництво будинку гроші, і будуватиме далі. Завдання продавця - отримати другу частину грошей, яка частково складається з його прибутку, і частково - з вартості земельної ділянки.
ВИСНОВКИ: все частіше забудовники йдуть на самостійне кредитування своїх покупців, розумно згадуючи слова про те, що "порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих". Позитивні сторони таких програм в наявності:
1) клієнт не несе додаткових витрат (на видачу кредиту, страховку, оцінку тощо);
2) не потрібно заповнювати анкети, брати довідки про доходи, постійно доводити свою платоспроможність;
3) заплативши всього 30%, вже можна робити ремонт у новому будинку, і найголовніше, - жити там, навіть якщо не повністю виплачена вартість котеджу;
4) погасити заборгованість без штрафів і комісій можна в будь-який день;
5) всі договори оформляє нотаріус та скріплюється печатками. При такій схемі ризики покупці зведені до мінімуму.
Справедливості заради треба сказати, що девелопери часто йдуть на нетрадиційні акції, покликані привернути клієнтів. Так, фахівці компанії "Парк Хаус Инвест" перші на ринку нерухомості запропонували схему продажів за системою "trade - in", яка передбачала під собою обмін старої квартири на новий будинок з доплатою. В результаті за останні кілька років за допомогою цієї схеми було успішно реалізовано більше 10 котеджів.
Таким чином, сьогодні є всі передумови для того, що забудовники повністю виведуть банки з "своєї" гри, запропонувавши покупцю більш вигідні схеми кредитування і покупки нового житла. У такій ситуації банк навряд чи стане торгувати насінням, зате отримати квартиру в кредит можна буде і без нього.
ТОВ "Парк Хаус Інвест"
котеджне містечко "Park House"
вул. А.Ахматовой, 31, офіс 277
телефон: 044 332 90 30
095 811 18 18
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас