"Лукойл", Agip і Repsol відмовились від експорту іранського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл", Agip і Repsol відмовились від експорту іранського газу

Енергетика
346
Проведені Національною газовою компанією Ірану переговори з італійською Agip, іспанською Repsol і європейським відділенням ВАТ "Лукойл" щодо експорту газу в ЄС провалилися, повідомляє агентство Trend з посиланням на економічного радника ЄС Мехрдада Емаді.
"Представники Ірану 18 місяців тому тричі зустрічалися з керівництвом "Лукойлу", і під час останньої зустрічі Іран запропонував постачати свій газ цій компанії за собівартістю в обмін на 30% від продажу газу", - сказав радник.
Емаді підкреслив, що пропозиція Ірану означає знижку близько 40% на ціну на газ для "Лукойлу", але компанія відхилила пропозицію держави через побоювання у зв'язку з санкціями з боку США.
"Agip і іспанська Repsol також відхилили пропозицію Ірану", - додав він.
Нагадаємо, раніше іранське агентство Fars повідомило, що Іран завершує переговори з Грецією і Швейцарією щодо експорту газу. З іншого боку, міністр нафти Ірану Ростам Гасемі зазначив минулого тижня, що Іран має декілька проектів з експорту газу в західні і східні країни, в тому числі в ЄС через територію Туреччини, не уточнивши маршрут.
Економічний радник ЄС зазначив, що спроби Ірану підписати угоду про постачання газу через порти на Мальті і в Греції в ЄС також зазнали невдачі.
З 1 липня цього року Євросоюз ухвалив рішення ввести заборону на купівлю сировини у Тегерана. Європейські та американські чиновники сподіваються таким чином позбавити ісламську республіку коштів на ядерну програму, яка, за їхніми припущеннями, може мати військову складову.
12 липня Міністерство фінансів і Держдепартамент США ввели нові санкції проти низки державних компаній Ірану.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас