Іспанії настає Греція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанії настає Греція

Казна та Політика
1554
23 липня міністри фінансів країн єврозони зважилися на виділення Іспанії 100 мільярдів євро для порятунку банківської системи. Фокус боргової кризи впевнено зміщується з Балканського на Піренейський півострів. Саму Іспанію стрясають не тільки фінансові проблеми, а й масові акції протесту.
Над всією Іспанією хмарне небо
Над Іспанією згущуються хмари. Ще в червні провідні світові експерти відзначали: слідом за Грецією саме ця піренейська держава може стати головним боржником Європи. Про це говорять і показники: під час торгів 18 червня дохідність 10-річних іспанських держоблігацій піднялася на 28 базисних пунктів - до рекордних 7,15% річних. Раніше Греція, Ірландія і Португалія були змушені звернутися до міжнародного співтовариства за допомогою, коли вартість запозичення перевищила 7%-вий бар'єр. Іспанія вже попросила у країн єврозони 100 мільярдів євро для порятунку банків. Над вирішенням цієї проблеми змушені були думати міністри фінансів країн єврозони. Крім того, Іспанія звернулася і до Центробанку ЄС (ЄЦБ). "Хтось має зробити ставку на євро, а зараз, враховуючи, що структура європейської кризи не змінюється, хто може зробити це, як не ЄЦБ", - заявив міністр фінансів Іспанії Хосе Мануель Гарсія Маргалла. Примітно, що ще в суботу 21 липня в ЄЦБ заявляли про те, що не будуть викуповувати іспанські борги. Відомство і так витратило достатньо для вирішення проблем кризових держав - близько 214 мільярдів євро. Втім, в останні місяці ЄЦБ не вдавався до цього інструменту, і не збирався порушувати цю "традицію". Як заявив в суботу президент Європейського Центробанку Маріо Драгі, ЄЦБ не має наміру в обов'язковому порядку брати на себе надання фінансової допомоги проблемним країнам єврозони, у тому числі Іспанії. Одначе курс євро продовжив падіння і в понеділок 23 липня він досяг дворічного мінімуму - опустився нижче рівня 1,21 долара за євро. Це відбулося вперше з червня 2010 року. В результаті, гроші Іспанії після двогодинних телефонних переговорів все-таки дали. Правда, ЄЦБ залишився осторонь. Кошти Іспанії надасть стабілізаційний фонд EFSF, на зміну якому в цьому році має прийти Європейський стабілізаційний механізм. В Іспанії ж розподілом допомоги постраждалим банкам займеться місцевий фонд рекапіталізації цих фінансових установ - Frob, який буде керуватися при виборі тих, кому потрібна допомога, результатами аудиту банків. Перші 30 мільярдів запланованої допомоги іспанці отримають вже до кінця липня.
Але чи буде ця допомога корисною? Експерти передрікають Іспанії непросте майбутнє. Кредити доведеться повертати. І цілком можливо, ситуація може повторитися в 2014 році. "Я бачу мало можливостей для Іспанії залишитися вільною від проблем", - цитує El Pais професора Гарварду, головного економіста МВФ Кеннета Рогоффа. "В Іспанії триватимуть проблеми зростання до тих пір, поки не вона не вирішить проблему масових заборгованостей. Цього можна досягти болючими структурними реформами, особливо на ринку праці... В результаті вірогідне мляве зростання іспанської економіки протягом десяти років одночасно з високим рівнем безробіття", - прогнозує економіст. При цьому Рогофф каже, що такі країни як Німеччина теж повинні відчувати вплив інфляції. Завдяки цьому вони не будуть заперечувати проти допомоги ЄЦБ. Про те, що Німеччина є однією з перешкод на шляху порятунку іспанської економіки, говорить і Нобелівський лауреат Джозеф Стігліц. "Німеччина продовжує посилювати бюджетну дисципліну замість того, щоб вжити заходів для стимуляції економічного зростання. Як показують три приклади (Греція, Португалія та Ірландія), це контрпродуктивно. В іспанському ж випадку, коли уряд рятує банки, а банки - уряд, це не тільки не працює, але і не буде працювати", - цитує його іспанське видання. За розмовами про економіку часто забувають про долю простих іспанців, які, як і економіка їхньої країни, теж пішли второваною Грецією дорогою - дорогою масових акцій протесту.
Пішли грецьким шляхом
Масові протести в Іспанії почалися кілька місяців тому. 29 березня країну охопив національний страйк. Страйкували в Мадриді, Барселоні, Валенсії. У столиці Каталонії, де протести були найбільшими (у Барселоні на вулиці вийшли 800 тисяч людей, в той час, як в Мадриді та Валенсії 200 і 250 тисяч відповідно) поліції довелося навіть застосувати силу до страйкарів. Потім прапор боротьби підхопили астурійські шахтарі, які в травні вийшли на площі Ов'єдо. Шахтарські акції особливо пам'ятні для Іспанії - в 1934 році їх насилу вдалося втихомирити військам Франциско Франко, а після шахтарських виступів 1962 режим генералісимуса змушений був піти на низку послаблень і поступок суспільству. Тому шахтарів в Астурії вирішили розганяти силами Цивільної гвардії. У краї з багатою повстанською традицією це вилилося в блокаду доріг, зведення барикад і вогонь страйкарів у відповідь. При цьому, страйк носить безстроковий характер. У червні шахтарі зробили марш в Мадрид, де всупереч очікуванням влади, їх дуже тепло зустріло місцеве населення. Причина проста - реформи, які проводяться під егідою ЄС, торкнулися кожного іспанця. Акції протесту спалахнули з новою силою.
19 липня по всій країні знову прокотилася хвиля страйків і мітингів. Сотні тисяч іспанців вийшли на вулиці у великих містах країни. І знову довелося задіяти поліцію. Так, в Мадриді страйкарі намагалися прорватися до будівлі іспанського парламенту і прорвали поліцейські огорожі. У відповідь полетіли гумові кулі. Така напруженість вже викликає стурбованість європейських політиків. "Маніфестації в Іспанії показують, що існує загроза соціального вибуху в силу високого рівня безробіття серед молоді в Європі", - заявив голова Європарламенту Мартін Шульц. Щоб уникнути соціального вибуху, потрібно застосувати, на думку Шульца, "нові європейські програми для створення більшої кількості робочих місць для цього покоління". Поки ж в Іспанії ситуація продовжує залишатися дуже напруженою. Причина - скорочення, які почалися на багатьох підприємствах після схвалення нових законів. "Парламент спростив систему звільнень. Тепер компанії досить продемонструвати тимчасове падіння доходів, щоб скоротити частину персоналу. Саме за цим законом звільнили мою дружину з великої туркомпанії", - цитує "Сегодня" російськомовного гіда з Валенсії Костянтина Станішевського. Погіршує ситуацію підвищення цін, яке очікують з початку осені: саме тоді ПДВ зросте з 18% до 21%. У той же час, уряд скорочує допомоги з безробіття та виплати держслужбовцям, скасовує низку податкових пільг. Але жорсткі заходи не допомагають. У другому кварталі 2012 року ВВП Іспанії знизився на 0,4% відсотка, в порівнянні з першим, і на 1%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчать дані Банку Іспанії. В установі відзначають ще одну тривожну тенденцію. "Зниження внутрішнього попиту в країні більш глибоке, в порівнянні з попереднім кварталом", - відзначають в банку. Але звідки взятися підвищенню внутрішнього попиту, якщо виплати скорочуються? Втім, головний критик країн-боржників - Німеччина - спокійна і запевняє, що в майбутньому у піренейської держави райдужні перспективи. Міністр фінансів ФРН Вольфанг Шойбле, наприклад, впевнений - Іспанія не стане другою Грецією, а виділених 100 мільярдів євро на рекапіталізацію з лишком вистачить, щоб вирішити накопичені проблеми. Проте світові експерти, як уже було сказано, з великим скепсисом ставляться до подібних прогнозів. Що ж стосується порівняння з Грецією, то, хоч іспанці і реагують на ініціативи уряду так само, як і греки, а самі ініціативи - ніби списані під кальку з запропонованих ЄС Греції, обвалення іспанської економіки, яка щонайменше в п'ять разів перевищує грецьку, для єврозони буде дуже болючим. До ситуації в Іберії прикуті погляди європейських політиків та економістів. Адже на кону стоїть валюта об'єднаної Європи.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас