Фінустанови знижують обсяги кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінустанови знижують обсяги кредитування

Кредит&Депозит
1098
Кредитний ринок у другій половині 2012 р. продовжить перебувати в стані стагнації. Певне пожвавлення можливо хіба що у фінансуванні корпоративного сектора. За таких умов банки не зможуть претендувати на роль фінансового локомотива підтримки зростання економіки, яка вже охолоджується.
Згідно з попередніми даними НБУ, у першому півріччі кредитний портфель банківської системи збільшився лише на 7,4 млрд. грн. (+0,9%) - до 832,7 млрд. грн. При цьому зростання (нехай і досить символічне) стало можливим завдяки кредитній активності учасників ринку, насамперед у червні. Згідно зі статистикою центробанку, за цей місяць обсяг кредитів збільшився на 12,3 млрд. грн. Проте, незважаючи на таку відносно оптимістичну динаміку, банкіри та аналітики досить песимістично дивляться на найближчі перспективи.
"У другому півріччі істотних змін в динаміці портфеля кредитів не очікується - виходячи з вартості позик, високий попит на кредитні ресурси неможливий", - відзначає член правління, начальник фінансового департаменту "ВТБ Банку" Ірина Туровцева.
Збережуть стабільність і кредитні ставки. "На сьогодні на ринку спостерігається певний дефіцит коштів у гривні, що вже привело до зростання відсоткових ставок за пасивами. Крім того, падають темпи приросту ресурсної бази. За таких умов активно нарощувати кредитування буде проблематично", - вважає і начальник управління ринкових та операційних ризиків банку "Фінанси та кредит" Микола Войтків.
Якщо за підсумками року обсяг виданих банками позик і виросте, то несуттєво, кажуть експерти. За словами аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, зростання портфеля будуть стримувати, зокрема, списання проблемних активів. У той же час низьку кредитну активність банків експерт в цілому вважає досить закономірною, враховуючи високий рівень кредитного навантаження на економіку (особливо - на корпоративний сектор).
"Співвідношення кредитного портфеля банків до ВВП за 2011 р. знизилося з 69% до 61%, проте, як і раніше, перевищує відповідні показники більш розвинених - Чехії (60%), Польщі (60%), Туреччини (56%), Росії (46%). Хоча, з іншого боку, продовження подібної негативної динаміки, наприклад, в четвертому кварталі 2012 р. і 2013 неминуче обернеться гальмуванням національної економіки", - вважає пані Туюкова.
Проте навіть на такому тлі банкіри констатують, що попит на кредити сьогодні існує і в населення, і у підприємств. Правда, бажання позичальників прокредитуватися охолоджує наближення парламентських виборів. "Результати виборів часто призводять до зміни економічної політики. Тому в умовах невизначеності збільшувати кредитне навантаження, як мінімум, недалекоглядно", - говорить пан Войтків.
Дестимулятором попиту на кредити є й очікування ослаблення національної валюти. "Чим вище очікування девальвації, тим вищі відсоткові ставки, відповідно, тим нижча ймовірність відновлення кредитування, - розповідає керівник аналітичного відділу ІГ "Арт-Капітал" Ігор Путілін. - За такими ставками позичальники масово залучати кредити не будуть".
Вищеперелічені ризики не дуже стимулюють банки видавати позики. "З наближенням виборів проблеми з банківською ліквідністю можуть загостритися, що приведе до зниження темпів кредитування та зростання відсоткових ставок", - вважає аналітик групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Андрій Кирушко. "Цілком можливо, що на етапі виборів банки дещо посилять кредитування і скоротять обсяги продажів", - погоджується директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Антон Косторніченко.
З огляду на це, на думку заступника голови правління Правекс-Банку Тараса Кириченка, в разі повторення ситуації минулого року, коли спостерігалося зниження рівня ліквідності, банки направлять зусилля на залучення депозитів.
Говорячи про перспективи кредитування корпоративних клієнтів у другому півріччі, фінансисти схиляються до того, що банки зосередять увагу на короткостроковому фінансуванні в рамках вже існуючих лімітів. При цьому директор департаменту корпоративного бізнесу "Ерсте Банку" Андрій Толочко очікує приріст корпоративного портфеля на 5-10%. "З часів кризи МСБ і корпоративний бізнес є найбільш стабільним і прибутковим сегментом ринку. Багато банків в своїх стратегіях як у минулому, так і цього року визначають корпоративне кредитування пріоритетним", - відзначає банкір.
"У сегменті МСБ банки, швидше за все, віддадуть перевагу високоприбутковим програмам кредитування на невеликі терміни (овердрафти, мікрокредити, поповнення оборотних коштів та ін) - 12-24 місяці. Завдяки високій оборотності, ці інструменти є найбільш ефективними, - констатує пані Туровцева. - Якщо економічна і політична ситуація в країні залишаться без змін, в напрямку кредитування МСБ варто очікувати незначного зниження кредитних ставок і достатньо активного нарощування портфелів до кінця пікового четвертого кварталу". При цьому пан Косторніченко з Укргазбанку не відкидає, що банки будуть видавати і середньострокові кредити (наприклад, представникам сфери послуг - автоперевізникам, ресторанам, готелям, підприємствам легкої промисловості).
Що стосується кредитування фізосіб, то традиційно наприкінці року банкіри очікують пожвавлення продажів споживчих позик. "Істотних змін у ціновій політиці кредитування не буде, - прогнозує заступник директора з роздрібного бізнесу "Надра Банку" Віталій Бачинський. - Зокрема, бланкове кредитування, крім вартості ресурсу (залучених депозитів), включає вартість ризику, а він в даному сегменті істотний. Ціна, яка сформувалася на ринку сьогодні, є оптимальною".
Деякий позитивний ефект на ринок іпотечного кредитування чинитиме програма зі здешевлення кредитування соціального житла - зростання може скласти 7-10 млрд. грн., або до 10% поточного іпотечного портфеля системи. "Проте погашення раніше виданих кредитів буде перевищувати обсяг нових кредитів, і, швидше за все, роздрібний сегмент закінчить рік у невеликому мінусі", - резюмує пані Туюкова.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас