У липні Мінфін має сплатити за боргами лише 1,4 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У липні Мінфін має сплатити за боргами лише 1,4 млрд грн

Казна та Політика
299
Липень – один з найлегших місяців року з точки зору обслуговування державного боргу. У цей період уряд має сплатити лише 1,4 млрд грн. Про це розповів міністр фінансів Юрій Колобов під час круглого столу "Доходи бюджету і новий Митний кодекс: основні ризики збереження стабільності", який 5 липня провела "Ліга фінансового розвитку" за підтримки тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
Голова Мінфіну нагадав, що в червні уряд мав спрямувати на сплату за держпозиками 26 млрд грн, або близько 30% всіх річних платежів за боргами. І зобов’язання належним чином були виконані (погашено, зокрема, євробонди, частково рефінансовано кредит ВТБ тощо). При цьому одночасно розпочалися і соцвиплати в рамках реалізації соцініціатив президента.
"Мінфін ставить перед собою дві ключові цілі — зниження відношення держборгу до ВВП і зниження дефіциту бюджету до ВВП. Ми з цими завданнями справляємося", — наголосив Колобов.
За словами керівника Мінфіну, до кінця року уряд проведе ще 4 тендери з продажу газових родовищ, завдяки яким, не виключено, до держбюджету можуть надійти додаткові кошти (як це було, скажімо, в випадку з аукціонами з продажу Олеського та Юзівського родовища, для перемоги на одному з яких одна з компаній-учасниць заплатила бонус $360 млн).
Як повідомлялося, у червні міжнародні золотовалютні резерви України скоротилися на $1,44 млрд, або на 4,7%. Як пояснили в НБУ, зменшення резервів відбулося в основному через те, що в червні Україна погасила $1,8 млрд за зовнішнім держборгом в іноземній валюті, а також через великі обсяги продажів Нацбанком валюти на міжбанку.
Зокрема, минулого місяця уряд погасив кредит Банку ВТБ і відсотки за ним обсягом $1,1 млрд і єврооблігації України на суму майже $600 млн. Крім того, також протягом місяця НБУ продавав і купував валюту на міжбанку, в результаті чого від'ємне сальдо інтервенцій регулятора склало мінус $704 млн.
Проте частково ці втрати для резервів компенсувалися за рахунок залучення валютних ресурсів на внутрішньому ринку — надходження від розміщення валютних ОВДП склали $990 млн, відзначили у Нацбанку.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас