ВР може звільнити імпорт нафти від сплати ПДВ до 2014 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР може звільнити імпорт нафти від сплати ПДВ до 2014 р

Енергетика
339
У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект №10662, що пропонує звільнити до 2014 р. імпорт нафти від ПДВ. Про це йдеться в проекті закону ініційованого народними депутатами від Партії регіонів "Про внесення змін до статті 195 Податкового кодексу України (щодо закупівлі сировини для завантаження виробничих потужностей нафтопереробних заводів України)".
Законопроект опублікований на офіційному сайті ВР.
Документом пропонується в 2012 - 2013 рр. обкладати податком за нульовою ставкою ПДВ імпорт сирої нафти, що поставляється на заводи - виробники нафтопродуктів. Подальша реалізація, крім першого продажу, оподатковується за ставкою 20%.
Для цього пропонується внести відповідні доповнення до статей 195 Податкового кодексу України.
"До 2005р. українські нафтопереробні заводи разом переробляли 20 млн т нафти на рік. На сьогоднішній день працює лише Кременчуцький НПЗ з переробкою 150 тис. т на місяць. Регулярних поставок нафти на територію України на сьогоднішній день немає", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
На думку авторів документа, пільги дозволять відновити роботу НПЗ, а значить, дадуть робочі місця, відрахування до бюджету і валютні надходження від експорту нафтопродуктів.
Крім того, автори документа впевнені, що в результаті схвалення проекту закону буде відновлений баланс торговельних інтересів між імпортерами палива та виробниками нафтопродуктів, оскільки українські нафтопереробні заводи через власну технічну недосконалість не зможуть виробляти бензин і дизельне паливо стандарту Євро 5.
"Продукція вітчизняних нафтопереробних заводів здебільшого використовується в сільському господарстві. Це означає, що інтереси імпортерів нафтопродуктів зачеплені не будуть, так як основна частина імпортованих нафтопродуктів підпадає під стандарт Євро 5 і реалізується через АЗС", - вважають автори законопроекту.
Нагадаємо, 13 червня ц.р. міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості і Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно працюють над питанням запуску нафтопереробних заводів і ніяких розбіжностей в питанні обмеження імпорту нафтопродуктів між міністерствами немає.
"У нас спільна позиція з Мінекономрозвитку. У нас немає розбіжностей. Тому що... імпорт, який у нас є, він перевищив критичну межу, і ми працюємо над питанням запуску нафтопереробних заводів. Це непросте питання. Але ми вибудовуємо спільну позицію", - сказав Бойко.
Як повідомлялося, постачання нафти на нафтопереробні заводи (НПЗ) України в січні-квітні 2012 р., порівняно з відповідним періодом 2011 р., скоротилися на 27,2% до 1 млн 878 тис. т. Постачання російської нафти на НПЗ України скоротилися в січні-квітні 2012 р. на 53,2% - до 724,8 тис. т. Випуск бензину в Україні в січні-квітні 2012 р. скоротився на 19% - до 746,4 тис. т, дизельного палива - на 33% - до 592,5 тис. т, мазуту - на 38,1% - до 447,2 тис. т. Переробка нафтової сировини зменшилася на 30,8% - до 2 млн 48 тис. т.
В Україні знаходяться шість НПЗ і один газопереробний завод: Кременчуцький НПЗ (ПАТ "Укртатнафта", Полтавська обл., підконтрольний групі "Приват" Ігоря Коломойського), Лисичанський НПЗ (ПрАТ "ЛИНІК", Луганська обл., належить ТНК-ВР), Одеський НПЗ (ПАТ "Лукойл-Одеський НПЗ"), Дрогобицький НПЗ (НПК "Галичина", Львівська обл.), Надвірнянський НПЗ (ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття", Івано-Франківська обл.), Херсонський НПЗ і Шебелинський ГПЗ (ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України", Харківська обл.).
В даний час з них в роботі знаходяться лише Кременчуцький НПЗ і Шебелинський ГПЗ, інші підприємства зупинені через збитковість.
Варто також зазначити, що в Україні 27 травня вступив в силу закон про плаваючий акциз на паливо.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас