Туреччина та Азербайджан домовились про будівництво газопроводу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина та Азербайджан домовились про будівництво газопроводу в Європу

Енергетика
450
Президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписали угоду про будівництво Трансанатолійського газопроводу (TANAP), який дозволить транспортувати сировину з Азербайджану до Європи через Туреччину. Як повідомляє Reuters, будівництво трубопроводу розпочнеться або наприкінці 2013-го, або на початку 2014 року.
Перша гілка газопроводу повинна бути готова до 2018 року. Передбачається, що спочатку по ньому буде транспортуватися лише 16 мільярдів кубометрів, з яких шість Туреччина буде забирати собі, а 10 - постачати на експорт до Європи.
Зведенням трубопроводу займуться місцеві державні компанії. При цьому турецькій Botas в проекті належатиме 20 відсотків, Державній нафтовій компанії Азербайджану - 80 відсотків. Спільні витрати учасників проекту оцінюються в сім мільярдів доларів.
Будівництво TANAP може привести до того, що інший газопровід в регіоні - Nabucco - так і не буде побудований або в нього будуть внесені значні зміни. Спочатку передбачалося, що Nabucco буде доставляти газ з Каспійського регіону до Європи в обхід Росії, але для нього поки не знайдена сировинна база. Тепер в Nabucco розраховують, що їх оновлений проект (так званий Nabucco West) буде обраний Азербайджаном і Туреччиною для постачання палива в Європу з Туреччини, де Трансанатолійський газопровід закінчується. Правда, поки угода між учасниками TANAP і Nabucco не підписана.
Азербайджан зацікавлений у великих інфраструктурних проектах в газовій галузі, оскільки почав активно розробляти родовища групи Шах-Деніз. Загальний обсяг газу на Шах-Деніз оцінюється в 1,2 трильйона кубометрів газу і 240 мільярдів кубометрів газового конденсату.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас