Рада НБУ хоче ввести примусове рейтингування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ хоче ввести примусове рейтингування банків

799
Минулого понеділка, 18 червня, депутат від Партії Регіонів Ігор Прасолов, який в квітні поточного року був обраний головою ради НБУ, зареєстрував у парламенті законопроект №10632, присвячений мінімізації ризиків фізосіб на фінансовому ринку і підвищенню надійності фінансових установ.
Мета законопроекту - розширити сферу застосування рейтингових оцінок і зобов'язати банки отримувати їх для залучення коштів фізичних осіб та рефінансування від Нацбанку.
"У населення відсутні орієнтири інвестування або індикатори", - упевнений автор законодавчої ініціативи. Зокрема, Прасолов хоче, щоб Нацбанк вибрав агентства, рейтинги яких будуть використовуватися при регулюванні банківської діяльності.
Претендентами можуть бути як міжнародні, так і вітчизняні уповноважені рейтингові агентства. Відзначимо, що в законопроекті окремо не передбачається обов'язкова наявність у банку рейтингу.
Проте такий рейтинг у разі схвалення законопроекту обов'язково знадобиться для отримання рефінансування від НБУ, при формуванні резервів для покриття можливих втрат від кредитних операцій, а також при оцінці ступеня ризику банку при розрахунку диференційованих зборів до Фонду гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО ).
Найближчим часом ФГВФО не планує впроваджувати диференціацію зборів. Норми законопроекту виписані таким чином, що рано чи пізно рейтингами повинні будуть обзавестися всі банки країни.
Крім того, банки, що працюють з приватними вкладниками (де-факто - всі банки), будуть зобов'язані регулярно публікувати свої рейтингові оцінки. Примітно, що Комітет ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики вже в минулу середу, 20 червня, рекомендував парламенту схвалити даний законопроект за основу.
В даний час на вітчизняному ринку працюють шість уповноважених (відібраних НКЦПФР) вітчизняних рейтингових агентств (РА): НРА "Рюрик", РА "Експерт-Рейтинг", РА "IBI-Rating", Українське кредитно-рейтингове агентство, РА "Стандарт Рейтинг" і РА "Кредит Рейтинг".
Також рейтинги за національною шкалою присвоюють три міжнародні рейтингові агентства: Fitch Ratings, Moody's і Standard & Poors. Разом з тим зараз рейтинги міжнародних організацій мають у своєму розпорядженні всього приблизно 15 великих вітчизняних банків.
Після кризи 2008-2009 років, коли міжнародні ринки капіталів фактично закрилися для українських банків, останні почали масово відмовлятися від міжнародних рейтингів. Дрібніші гравці банківського ринку, як правило, співпрацюють з вітчизняними агентствами, послуги яких набагато дешевші.
Наприклад, РА "Кредит-Рейтинг" присвоює кредитні оцінки 17 банкам, РА "IBI-Rating" - приблизно 20 банкам. Всього кредитні рейтинги хоча б одного агентства мають у своєму розпорядженні близько половини з майже 180 вітчизняних банків.
Примітно, що одне з рейтингових агентств в розпал кризи 2008-2009 років почало надавати банкам рейтинги надійності депозитів. Деякі банки, щоб підвищити свою репутацію в очах потенційних вкладників, скористалися такою пропозицією. Втім, зараз у багатьох банків такий рейтинг має статус "призупинено" або навіть "відкликаний".
Представники рейтингових компаній вітають введення обов'язкового рейтингування для банків, але при цьому сумніваються, що відбір агентств для виконання цього завдання буде прозорим.
"В цілому вважаю дану ініціативу позитивною, оскільки банки повинні оцінювати свої ризики. У той же час у законопроекті повинні були бути прописані критерії відбору Нацбанком уповноважених рейтингових агентств. Це хвилює всіх учасників ринку", - міркує Володимир Духненко, директор РА "Експерт-Рейтинг".
За його словами, проблема в тому, що законопроект не узгоджувався з учасниками ринку. До речі, побоювання агентств поділяє і опозиційний депутат Сергій Терьохін: "Головна ідея - зменшити кількість компаній, які можуть бути рейтинговими. Це корупційний закон". Більше за інших ініціативу депутатів критикують банкіри, які не бачать необхідності в отриманні рейтингу.
"Отримувати рейтинг нижче інвестиційного рівня, на мій погляд, немає сенсу для банку. А нинішній стан балансів більшості вітчизняних банків не сприяє хоч якимсь позитивним оцінкам, - говорить Алла Комісаренко, голова правління банку "Контракт".
- У будь-якому разі не вважаю, що правильно вводити обов'язкове рейтингування для всіх. Є низка банків, які цілком успішно працюють на внутрішньому ринку, обходячись без рейтингів. Приватні вкладники орієнтуються насамперед на розмір депозитних ставок і репутацію банків. Навряд чи когось цікавить наявність у банку кредитного рейтингу".
Крім того, банкіри сумніваються в об'єктивності нав'язаних рейтингів. "В умовах, коли пропозиція значно перевищує попит, рейтингові агентства дуже лояльні, з ними можна домовитися. Тому серйозність таких рейтингів викликає питання", - вважає голова правління одного з невеликих регіональних банків, що побажав залишитися неназваним. Представники рейтингових агентств відкидають ці звинувачення.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас