Підводні камені "нульового" кредиту: приховані платежі банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підводні камені "нульового" кредиту: приховані платежі банків

Кредит&Депозит
3464
За останні півроку ринок споживчого кредитування звузився і потроху продовжує скорочуватися, відзначають фахівці.
Короткі кредити: за холодильник - до 120% річних
"За відомостями НБУ, у травні цього року загальний обсяг споживчого кредитування фізичних осіб склав 95% від рівня початку 2012-го. Крім того, посилилися вимоги до позичальників: враховуються тільки "білі" доходи. Здешевлення не передбачається як мінімум у найближчі два роки", - упевнений аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За словами фінансового експерта Ігоря Шевченка, зараз банки найохочіше пропонують невеликі, з точки зору ризиків, і дуже затребувані позики в межах 10-15 тис. гривень на термін до 12-36 місяців під дуже високий відсоток. "Короткі кредити прості у видачі, мінімально ризикові і дуже прибуткові для банку. Чистий прибуток фінустанови може становити більше 100% річних", - зазначає Шевченко.
У сфері споживчого кредитування фахівці виділяють два основні сегменти: кредити на товари тривалого користування, які банки найчастіше пропонують в магазинах під виглядом безвідсоткової "розстрочки", і так звані "кеш-кредити" - готівкою. Останні - видаються без застави та трохи дорожчі. Зате їх можна отримати не тільки "живими" грошима, а й безготівкою - на картку для клієнтів банку. "Овердрафт" (короткострокове кредитування розрахункового рахунку клієнта) можна взяти в будь-який час при нестачі коштів на основному рахунку. "Перевага його в тому, що клієнт може не брати всі гроші відразу. Однак існує заздалегідь обумовлений ліміт, який банк для кожного визначає індивідуально, на свій розсуд. Як правило, його сума не перевищує зарплати за 1-3 місяці. Щомісячна відсоткова ставка під зарплатну картку становить не менше 30%, для "чужих" клієнтів - від 50%", - говорить Ігор Шевченко.
Що стосується позик на придбання товарів, то найчастіше навіть при заявленій "нульовій" ставці в реальності вони не набагато поступаються за дорожнечею нецільовим кредитам готівкою. "Решту банки "добирають" за рахунок щомісячних комісій і інших прихованих платежів", - пояснює Шевченко. За словами фінансистів, загалом споживчі кредити - найбільш дорогі. Ефективна (з урахуванням всіх виплат) відсоткова ставка за "товарними" кредитами може становити 70-100 і навіть 120% річних, а за "кеш-кредитами" - ще на 5-15% більше, зазначає Олександр Жолудь.
Підводні камені "нульового" кредиту
Фахівці радять не "вестися" на акції та нулі, купуючи товар в кредит. "Потрібно пам'ятати, що гроші мають свою вартість. Покупцю в будь-якому випадку доведеться розщедритися. Уважно читайте кредитний договір, в якому повинна бути зазначена сума всіх платежів", - попереджає Ігор Шевченко.
За словами фахівців, стандартний перелік статей витрат включає розрахунково-касове обслуговування, операцію з перерахування коштів та щомісячну комісію, яка стягується не із залишку боргу, а з початкової суми кредиту протягом всього терміну.
До того ж не виключені додаткові витрати і плата за страховку: щомісячно - по 1% від вартості товару, тобто 12% на рік. Крім того, навіть при достроковому погашенні позики банк змусить розрахуватися в повному обсязі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас