Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
812
Конституційна Асамблея на чолі з Кравчуком повинна модернізувати Основний Закон. Опозиція поповнилася Анатолієм Гриценком і пообіцяла голосувати персонально. Стан здоров'я Тимошенко покращився.
У пошуках оптимальної редакції
Віктор Янукович виявився послідовним у своєму прагненні змінити Конституцію. Показово, що в першому засіданні Конституційної Асамблеї взяли участь не тільки діючий голова держави, але і всі його попередники. Віктор Федорович у вступному слові обмежився загальнодемократичними конструкціями, закликавши написати Основний Закон, що дозволяє Україні стати ефективнішою і кращою. Леонід Кравчук, який очолив Асамблею, всіляко намагається підкреслити, що з Банкової не будуть вказувати напрямки роботи "конституційних мудреців". Представники опозиції цій тезі не вірять від початку, ну а ми з вами дізнаємося про остаточний результат приблизно в 2014 році, коли Конституційна Асамблея передасть свої напрацювання на розгляд президента.
Соратники Віктора Януковича по партії вже бачать необхідний напрям поліпшення Конституції: Вадим Колесніченко та Олександр Єфремов пообіцяли добиватися надання російській мові статусу державної. За чотири місяці до парламентських виборів цих парламентаріїв мало цікавить, що згадана тема не тільки не входить в список пріоритетних проблем країни, але і здатна зруйнувати єдність України. Мовний свербіж Партії регіонів з кожним днем стає все сильнішим і неприємнішим для держави, адже якщо партія влади замикається на свідомо гнилих питаннях, то з вирішенням економічних проблем справи у неї йдуть погано. Але "регіонали" з наполегливістю, гідною кращого застосування, імітують виконання передвиборних обіцянок.
Полковник повернувся до своїх
Тим часом об'єднана опозиція отримала поповнення: до її складу після тривалих переговорів повернувся Анатолій Гриценко. Судячи з усього, лідера "Громадянської позиції" вирішили запустити в список, щоб з його допомогою видавити зайвих і нелояльних керівництву розгорнутої "Батьківщини" опозиціонерів. Анатолій Степанович поєднав своє повернення в ряди супротивників "бульдозера Януковича" з підписанням обіцянки не допустити недостойних в майбутній узгоджений список кандидатів. Якщо до заявлених списків підійти дуже серйозно, то опозиціонери ризикують не набрати необхідної кількості претендентів на депутатський мандат. Ритуальні танці опозиціонерів навколо персонального голосування виглядають спробою провести огляд фракційних рядів на предмет тих, хто не гідний місця в майбутньому передвиборному списку.
Є й ще один момент: Гриценко взимку вів невдалі переговори з Віталієм Кличком, зростання популярності якого становить реальну загрозу для об'єднаної опозиції. Не виключено, що тепер Анатолій Степанович як досвідчений аналітик розробить програму дій, що дозволяє відправити лідера "УДАРу" в політичний нокдаун. Умови, що складаються для парламентської кампанії, змусять претендентів на перемогу обходитися без сентиментів. Кличко ж старанно радикалізується, намагаючись осідлати протестні настрої: тільки на минулому тижні він припустив, що влада може ліквідувати посаду столичного мера, і не відкинув потрапляння Віктора Януковича на лаву підсудних.
Тимошенко одужує
Лідер "Батьківщини" найближчим часом не потрапить до зали суду - їй не рекомендують залишати межі лікарняної палати німецькі лікарі, щоб не зламати позитивну динаміку одужання. Напередодні можливого приїзду канцлера Меркель на фінальний матч Євро-2012 українська влада буде демонстративно прислухатися до їхніх порад. Чому б і ні - якщо вірити першому заступнику генерального прокурора Ренату Кузьміну, то запасу кримінальних справ проти екс-прем'єра вистачить не тільки на нинішнє, але й на наступне покоління європейських політиків. Ренат Равільєвич не приховує персоналізованого ставлення до Юлії Тимошенко, підкресливши, що та не є чесним політиком.
Захищати честь підзахисної кинувся Сергій Власенко, який пообіцяв подавати позови за кордоном, щоб відстояти добре ім'я Тимошенко від нападок Януковича і його свити. Особливі надії він покладає на рішення Європейського суду з прав людини, який розгляне справу Тимошенко через два місяці, 28 серпня. Поки ж Юлії Володимирівні варто спробувати відновити управління партією: стала платформою для об'єднаної опозиції "Батьківщина" втрачає ознаки "партії Тимошенко".
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас