Нова енергостратегія України обіцяє всіх зігріти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова енергостратегія України обіцяє всіх зігріти

Енергетика
1424
Згідно з оновленою енергостратегією України до 2030 року, країна відмовиться від імпорту електроенергії та зведе до мінімуму імпорт газу. Експерти вважають ці плани нездійсненними і такими, що не відповідають інтересам споживачів.
Опублікована на офіційному сайті міністерства енергетики та вугільної промисловості оновлена енергетична стратегія України до 2030 року передбачає, що країна самостійно задовольнить потреби в електриці, а також зведе до мінімуму імпорт газу, нафти та вугілля за рахунок збільшення їх внутрішнього видобутку.
Екологи критикують уряд за небажання скорочувати обсяги енергоспоживання. Незалежні експерти вважають стратегію важкою для втілення через велику кількість ризиків та ігнорування глобальних тенденцій.
Ставка на зростання енергоспоживання
За новою версією енергостратегії України, споживання електрики в країні до 2030 року зросте в два рази і буде задоволено за рахунок зростання генерування струму на теплових і атомних електростанціях. Для цього поставлені цілі збільшення вуглевидобутку і створення власного циклу виробництва ядерного палива. В енергостратегії закладено також зростання споживання нафти до 2030 року в два рази, а ось зростання її видобутку не передбачено. Левову частку нафти передбачається імпортувати. А виснажені традиційні родовища доповнити освоєнням глибоководного Чорноморського шельфу.
Автори стратегії не відкидають, що за вдалих результатів геологорозвідки в 2022 році може стартувати глибоководний шельфовий видобуток газу, який дасть до 2030 року до 7-9 мільярдів кубометрів на рік за потреб 50 мільярдів кубометрів. Традиційні родовища, як сказано в документі, дадуть близько 20-21 мільярдів кубометрів. Близько п'яти мільярдів кубометрів планується імпортувати з-за кордону, а решту газу автори стратегії очікують отримувати з щільних, сланцевих і метанових порід. Загалом стратегія передбачає зростання споживання енергоресурсів з 231 до майже 290 мільйонів тонн умовного палива.
Без оглядки на сусідів
Директор енергетичних програм київського Центру імені Разумкова Володимир Омельченко в інтерв'ю DW назвав наміри скоротити імпорт газу найсильнішою частиною нової стратегії. За його словами, це можливо, але тільки за умови масштабних іноземних інвестицій у видобуток альтернативних видів газу і в освоєння Чорноморського шельфу.
Найбільшим ризиком енергостратегії експерт назвав той факт, що вона не спирається на стратегію соціально-економічного розвитку держави, якої поки що взагалі немає. "А оскільки Енергостратегія не враховує прогнози параметрів ВВП та інвестиційного клімату, дуже важко очікувати припливу іноземних інвестицій, без яких поставлені цілі недосяжні", - сказав Омельченко.
У новій стратегії не враховано енергетичні стратегії європейських країн і Росії, без чого "неможливо вмонтувати українську енергостратегії в регіональний контекст", зазначив в інтерв'ю DW президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Він вважає, що запропонований варіант стратегії описує окремі напрями без чіткого формулювання загальних цілей. "Варто було взяти нинішній енергобаланс і скласти оптимальний енергобаланс. А енергостратегію розробляти, як шлях досягнення оптимального варіанту", - сказав Тодійчук.
Транзитний реверс
Транзит російського газу в Європу через Україну до 2030 року скоротиться у два рази, сказано в документі. Обидва опитані експерти згодні з тим, що це відбудеться через зростання власного видобутку газу країнами ЄС, а також внаслідок перекидання російських газових поставок на обхідні маршрути "Північний потік", "Ямал - Європа" і "Белтрансгаз".
Але Олександр Тодійчук впевнений, що Україна може компенсувати свої втрати інтеграцією в європейську транзитну систему, а також шляхом будівництва терміналу з прийому скрапленого газу. "Незавантажену частину українських магістральних газопроводів можна використовувати в реверсному режимі і постачати газ з європейського ринку", - вважає Тодійчук.
Експерти також висловили здивування тим, що енергетичну стратегію держави розробив близький до найбагатшого олігарха України Ріната Ахметова фонд "Ефективне управління". "Чому державну стратегію розробляє структура приватної особи, власника компанії, яка є монополістом на українському енергоринку? Даний факт сам по собі ставить під сумнів урахування в стратегії інтересів всіх учасників цього ринку - виробників, постачальників і споживачів", - вважає Володимир Омельченко.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас