Пропоноване Кабміном підвищення акцизу на коньяк призведе до зупинки підприємств галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пропоноване Кабміном підвищення акцизу на коньяк призведе до зупинки підприємств галузі

417
Пропоноване урядом України підвищення акцизу на коньяк буде мати катастрофічні наслідки для галузі, вважають в одній з найбільших виноробних корпорацій в Україні "Перший національний виноробний холдинг" (ПНВХ).
"Результатом (підвищення акцизу - ІФ) стане зупинка низки підприємств-виробників, що спричинить не тільки економічні, але й соціальні лиха для регіонів, де у виробництві коньяку задіяна значна кількість населення", - йдеться в повідомленні корпорації в понеділок.
У ПНВХ вважають, що збільшення акцизу викличе скорочення виробництва якісного українського коньяку, підвищення його вартості, витіснення його з ринку продукцією низької якості. Як наслідок, на думку холдингу, це призведе до зменшення прибутковості і привабливості бізнесу з виробництва якісного коньяку.
"При цьому слід пам'ятати, що благополуччя окремих регіонів, населених пунктів безпосередньо залежить від функціонування великих виноробних підприємств (наприклад, Одеська, Херсонська, Закарпатська області та АР Крим)", - підкреслюється в повідомленні.
Як зазначає ПНВХ, загальна площа виноградників коньячних виробників України, які застосовують повний цикл виробництва, становить близько 5 тис. га. При цьому на цих площах і в суміжному виробництві працюють понад 8 тис. виноградарів.
Компанія нагадала, що з 1 січня 2012 року Україна підвищила акциз на коньяк з 20 грн/літр 100-відсоткового спирту до 27 грн/л 100-відсоткового спирту.
"Це підвищення за динамікою обігнало зростання акцизу на інші напої", - відзначає ПНВХ.
Компанія впевнена, що для стимулювання галузі було б логічніше не збільшувати акциз, а продовжити чинну ставку на необмежений термін з наступною її щорічною індексацією.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів 21 червня зареєстрував в парламенті законопроект, що передбачає підвищення з 1 вересня цього року ставки акцизу на коньяк майже на 70% - до 45,87 грн/літр 100%-го спирту. При цьому така ставка акцизу повинна була б діяти тільки з 1 січня 2013 року.
Учасниками "Першого національного виноробного холдингу" є провідні підприємства виноробної галузі: кримські виноградарські господарства, підприємства з первинної переробки винограду ТОВ "Качинський+" і ПАТ "Агрофірма "ЧОРНОМОРЕЦЬ", а також безпосередньо заводи вторинного виноробства – ТОВ "Інкерманський завод марочних вин" (Севастополь) і ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія" (Нова Каховка, Херсонська обл.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас