Потенційні збитки "Нафтогазу" в 2012 році можуть скласти 5,4 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потенційні збитки "Нафтогазу" в 2012 році можуть скласти 5,4 млрд дол

Енергетика
297
Намір "Нафтогазу" різко знизити імпорт газу може говорити про те, що у НАКу сподіваються домовитися з "Газпромом" про зниження обсягів закупівель в обмін на якісь політичні поступки з боку України. В іншому випадку Україна буде зобов'язана оплатити обсяг, прописаний в контракті (40 млрд. кубометрів). В результаті чого потенційні збитки "Нафтогазу" в 2012 році можуть скласти 5,4 млрд. доларів. Про це в коментарі UBR.UA розповів аналітик "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.
"Цифри прогнозного балансу надходження та розподілу газу, затвердженого урядом, цілком реалістичні. Єдиний показник, який залишається під питанням, це запланований обсяг імпорту", - відзначає експерт.
Так, за його словами, НАК "Нафтогаз" в 2012 році збирається скоротити імпорт на 33%, в порівнянні з минулим роком, за рахунок відбору 8,1 млрд. кубометрів газу з ПГС, в результаті чого, запаси в сховищах скоротяться на 48% - до 8.9 млрд. кубометрів. У той же час, згідно з газовим контрактом між "Нафтогаз" і "Газпром", українська сторона зобов'язана закуповувати щорічно не менше 40 млрд. кубометрів, інакше НАК зобов'язана буде оплатити даний мінімальний обсяг в будь-якому випадку. В результаті, потенційні збитки "Нафтогазу" в 2012 році можуть скласти 5,4 млрд. доларів.
Станіслав Зеленецький вважає, що Намір "Нафтогазу" різко знизити імпорт газу можна пояснити надіями НАК домовиться з "Газпромом" про зниження обсягів закупівель в обмін на політичні поступки з боку України, як було в 2009-2010 роках. Також даний крок можна розглядати як метод тиску на "Газпром" з метою переглянути ціну газу.
"Однак нездатність Нафтогазу домовитися з "Газпромом" буде мати негативні наслідки як для економіки (збереження високої ціни на газ і розширення дефіциту торгового балансу і бюджету), так і для взаємовідносин між двома країнами", - підкреслює аналітик.
Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2012 рік. Україні в поточному році буде потрібно 62,998 млрд. кубометрів природного газу, з яких газ власного видобутку складе 20,995 млрд. кубометрів, 8,143 млрд. кубометрів передбачається відібрати з підземних сховищ газу (ПСГ), ще 33,9 млрд. кубометрів буде імпортовано. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко також заявив, що в 2012 році НАК "Нафтогаз" імпортує 27 млрд. кубометрів Ostchem Holding Limited (Group DF Дмитра Фірташа) - 8 млрд. кубометрів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас