14 способів економії сімейного бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

14 способів економії сімейного бюджету

8596
КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ АБО ОРЕНДНА ПЛАТА.
У Києві при оплаті до 20-го числа кожного місяця на вартість послуг нараховується знижка 6-10%. Заощадити можна і на оплаті за "комуналку" за допомогою інтернет-банкінгу або таких сервісів як "Портмоне". В цьому випадку не доведеться платити комісію за послуги банку, яка часом сягає 20 грн за квитанцію. "Банки зацікавлені в тому, щоб їм платили безготівковими, тому вони роблять свої послуги дешевшими клієнтам, які розраховуються карткою або через інтернет-банкінг, - пояснює заступник голови правління "Ерсте Банку" Світлана Черкай. - Банку ніщо не обходиться так дорого, як готівкові гроші: їх треба привезти - витрати на броньований транспорт, охороняти - витрати на інкасаторів, запечатувати та ін".
ПОСЛУГИ ЗВ'ЯЗКУ
Виберіть постачальника послуг і тарифний пакет, який відповідає вашим потребам.
ХАРЧУВАННЯ.
У середньому на харчування витрачається від 35% до 50% загальних доходів сім'ї (чим більші доходи, тим менші витрати на харчування). По-перше, можна купувати продукти тривалого зберігання великими партіями - в оптових магазинах вони дешевші. Уникайте зайвих покупок - заздалегідь складіть список і відхиляйтеся від нього тільки на 10-20%. Пам'ятайте, що в магазинах найдорожчі товари лежать на рівні очей. Не лінуйтеся нахилитися - знайдете аналогічні товари, але дешевше. Користуйтеся знижковими картками і спеціальними пропозиціями.
ОДЯГ, ВЗУТТЯ.
Заглядайте в стокові магазини, де брендові речі навіть з нової колекції можна придбати за приємними цінами. Робіть покупки в сезони розпродажів і через інтернет. А якщо вже ви звикли робити покупки тільки у фірмових магазинах, розраховуйтеся карткою. Але заздалегідь встановіть на своєму рахунку ліміт, більше якого банк не дозволить вам витратити за день. Це вбереже від зайвих витрат. Але в разі необхідності ви завжди можете зняти цей ліміт, зателефонувавши в кол-центр свого банку.
ПОБУТОВА ТЕХНІКА.
Придбання техніки плануйте заздалегідь. Завдяки цьому ви не тільки зможете назбирати потрібну суму, але і встигнете знайти найбільш прийнятний за ціною варіант. Купуйте через інтернет - це завжди вигідніше. Часто можна придбати техніку з пошкодженою упаковкою до 20% дешевше, при цьому на якості самої продукції це ніяк не відіб'ється.
ВИТРАТИ НА ВЕДЕННЯ ДОМАШНЬОГО ГОСПОДАРСТВА
Купуйте необхідне у великих торгових центрах відповідно до складеного списку 1 раз на квартал. Це дозволить значно заощадити і час, і гроші.
ТРАНСПОРТНІ ВИТРАТИ.
Все залежить від того, на чому ви та члени вашої сім'ї добираєтеся до роботи/навчання. Порахуйте, чи буде вам вигідніше користуватися проїзними замість разової оплати проїзду. Проводьте аналіз 1 раз на місяць, так як іноді велика кількість вихідних (святкових) днів або відпустка роблять купівлю проїзного невигідною. Якщо ви користуєтеся автомобілем, перейдіть з агресивного на спокійний стиль водіння. Економія палива буде помітна відразу. Крім того, користуйтеся програмами лояльності та знижковими картками мережевих автозаправних станцій.
ВІДПОЧИНОК
Новинкою в інтернеті стали різні дисконтні сервіси. Вони дозволяють не тільки заощадити до 80% вартості послуг, а й пропонують масу цікавих ідей, де і як провести вільний час.
ПОДАРУНКИ.
Якщо не впевнені у вподобаннях близьких, замість подарунка вручіть грошовий сертифікат. Так гроші не будуть витрачені даремно, а це особливо важливо, якщо робите подарунок члену сім'ї і у вас з ним один бюджет.
ЛІКИ ТА МЕДОБСЛУГОВУВАННЯ.
На здоров'ї не економлять, але якщо ви відвідуєте приватні клініки, можна купити страховку. Особливо це актуально для великої сім'ї з дітьми. До слова, за даними компанії TNS в Україні, саме на цьому пункті бюджету українці найменше готові економити. Але й тут можна порадити: при виборі ліків менше орієнтуйтеся на рекламу - вона перебільшує переваги продукту, а її вартість закладається в ціну товару.
ХОБІ.
Якщо ви книголюб, замість купівлі паперових книг придбайте електронну. У ній можна зберігати велику кількість інформації, плюс її зручно брати з собою в поїздки.
ІНФОРМАЦІЯ.
Друковані видання можна замінити на веб-сайти і RSS-розсилки. Багато ЗМІ вже перейшли в електронний формат і пропонують безкоштовну підписку.
ЗАОЩАДЖЕННЯ.
Якщо ви не впевнені в тому, що гроші, які відкладаєте, вам найближчим часом не знадобляться, не варто класти їх на депозит на точно визначений термін. За словами Світлани Черкай, якщо ви потім захочете достроково зняти свої накопичення, банк не лише не виплатить відсотки, але й може зняти до 3% від основної суми внеску як штрафні санкції. Краще вибирайте депозит з можливістю вільного зняття і поповнення. Відсотки за ним можуть бути нижчими, ніж за строковим внеском (наприклад, не 15-17%, а 6-8% річних), але зате ви нічого не втратите, якщо заберете гроші раніше терміну.
КРЕДИТИ.
Якщо у вас є позика, не пропускайте терміни її виплати, оскільки багато банків нараховують пеню на суму заборгованості. Якщо ж розраховуєтесь кредитною карткою, вибирайте таку, де є пільговий період, і не виходьте за його межі - тоді вам не доведеться платити відсотки за користування позикою.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас