В Єгипті обрали президента, а правити буде військовий генерал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Єгипті обрали президента, а правити буде військовий генерал

947
Переможець виборів в Єгипті буде названий 21 червня. Але поки кандидат "Братів мусульман" Мухаммед Мурсі і колишній прем'єр-міністр Ахмед Шафік оскаржували один в одного перемогу, військові вже привласнили владу.
Рамадан Ібрагім стоїть на самому сонці. На площі Тахрір у центрі Каїра - 40 градусів. Піт тече струмком. Але пан Ібрагім не здається. Йому 62 роки, на грудях у нього - портрет кандидата в президенти Мухаммеда Мурсі. Разом з іншими прихильниками руху "Брати мусульмани" він за сигналом кричить, що є сил: "Аллах акбар". Руками Мурсі Аллах проллє благодать на землю єгипетську, впевнений Рамадан Ібрагім.
Насправді він міг би йти додому. За нього вже все вирішили. Ім'я президента офіційно стане відомо у четвер, 21 червня. А ось голова президентської канцелярії і голова майбутнього комітету з фінансових питань при президенті уже призначений - ним став армійський генерал Абдель Мумін Фода.
Військові перетворили вибори на фарс
Ще до виборів президента Конституційний суд Єгипту розпустив парламент країни, визнавши його нелегітимним. Законодавчі функції замість депутатів взяла на себе Вища рада збройних сил Єгипту, що править у країні. Вона тут же схвалила поправки до Конституції перехідного періоду, які значно розширюють її повноваження. Контроль над збройними силами країни зберігає за собою фельдмаршал Мухаммед Тантауі. Без його згоди новообраний президент не може оголосити війну.
Ще вагоміше те, що військові забезпечили собі право вето в Конституційних зборах. Вони можуть блокувати будь-який параграф до тих пір, поки він не буде переписаний у відповідності з їх уявленнями. А якщо члени Конституційних зборів проявлятимуть впертість - військові залишають за собою право розпустити їх. Вибори нового парламенту можуть затягнутися на довгі місяці, адже спочатку повинна бути написана Конституція країни.
Які повноваження залишаються у президента? "А він буде символічною фігурою", - констатує професор політології Каїрського університету Абдул-Монем аль-Махсат.
Дитячий майданчик для зіц-президента
Єгиптяни славляться тим, що навіть у найтяжчу хвилину не втрачають почуття гумору. Молоді революціонери, які підняли повстання на площі Тахрір, зображують майбутнього президента - а ним, судячи з усього, стане Мухаммед Мурсі - у вигляді королеви Великобританії. А в інтернеті відкрився конкурс: як оформити президентський палац, щоб зіц-президент не нудьгував? Можливо, облаштувати дитячий майданчик з гіркою? Нехай собі катається. Або встановити всюди кіоски з морозивом і попкорном?
Але багатьом не до сміху. Наприклад, 26-річному Шаді Абдаллаху. Його друзів з молодіжного руху "6 червня" днями затримали. Перед виборчими дільницями вони демонстрували портрети друзів, які загинули під час революції. Поліція їх тут же заарештувала - на підставі закону про надзвичайний стан, який минулого тижня схвалила військова рада. Шаді готовий і далі боротися за свої ідеали. Але з революціонерів першого дня залишилася лише жменька. "Люди втомилися і розчарувалися, - визнає Шаді. - Ми хотіли свободи і справедливості. А що ми отримали?"
Генштаб провів відволікаючий маневр
А де ж масові протести? Професор аль-Масхат впевнений, що військова рада все заздалегідь продумала і спланувала. Головне, відволікти увагу людей від поступового захоплення влади. Виправдання синів колишнього президента Хосні Мубарака і чинів держбезпеки, відповідальних за вбивства демонстрантів, розпуск парламенту, президентські вибори - поки єгиптяни були зайняті цими подіями, військові нишком ухвалили закон про надзвичайний стан і поправки до Конституції перехідного періоду.
Ось і вийшло, що на виборах єгиптяни голосували за лідера "Братів мусульман" Мухаммеда Мурсі або останнього прем'єра епохи Мубарака генерала Ахмеда Шафіка, а переможцем вийшов фельдмаршал Хусейн Тантауі.
Мухаммед Мурсі вже заявив, що не визнає поправки до тимчасової конституції, і закликав "Братів мусульман" до протестів.
Вікторія Клебер, Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас