Експерти: Грецькі вибори не зупинять кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Грецькі вибори не зупинять кризу

Казна та Політика
556
Грецькі вибори навряд чи стануть завершальним актом драми під назвою "європейська боргова криза", увага інвесторів переключилася на Іспанію, прибутковість держоблігацій якої продовжує бити рекорди, наводить агентство Bloomberg точку зору експертів британської фінкомпанії Kames Capital, дочірнього підприємства голландської Aegon NV.
"Тільки крок, нехай навіть натяк на крок, у бік бюджетного союзу може надихнути інвесторів і спонукати їх знову вкладати кошти в проблемні країни в довгостроковій перспективі, - вважає аналітик Kames Сандра Холдсворт. - У фокусі уваги інвесторів буде питання, чи підштовхнули проблеми Греції європейських лідерів до визнання єдиного можливого шляху".
Під час торгів в понеділок прибутковість 10-річних іспанських держоблігацій піднялася на 28 базисних пунктів - до рекордних 7,15% річних. Раніше Греція, Ірландія і Португалія були змушені звернутися до міжнародного співтовариства за допомогою, коли вартість запозичення перевищила 7%-вий бар'єр.
За даними Банку Іспанії, опублікованими в понеділок, частка прострочених кредитів в загальному обсязі кредитів, виданих банками країни, збільшилася в квітні 2012 року до 8,72% - максимального рівня з 1994 року, в порівнянні з 8,37% в березні і 6,36% в квітні минулого року. У квітні обсяг прострочених кредитів збільшився на 4,8 млрд євро, відзначають в іспанському ЦБ. Така ситуація, на думку експертів, говорить про те, що рецесія в Іспанії робить все більше компаній, споживачів і домовласників неплатоспроможними. Обсяг кредитів, виданих іспанськими банками в квітні, скоротився на 3,5%, в порівнянні з тим же місяцем минулого року, і на 1% відносно березня. Обсяг коштів, залучених банками на депозити, знизився відповідно на 5,4% і 2,5%.
"Підсумки виборів в Греції не рятують економіку від структурних слабкостей, - зазначив аналітик Canadian Imperial Bank of Commerce Джеремі Стретч. - Є безліч причин, щоб займати "ведмежі" позиції щодо євро".
Права партія "Нова демократія", що підтримує угоди з Євросоюзом і МВФ, з мінімальною перевагою перемогла на парламентських виборах у Греції в цю неділю і починає в понеділок переговори про формування нового уряду з соціалістами.
Партія-переможець отримає, згідно з грецьким законодавством, бонус у вигляді додаткових 50 місць в парламенті, і, таким чином, у "Нової демократії" буде 128 місць в парламенті з 300, у ліворадикальної СІРІЗА - 72, соціалістів з ПАСОК - 33.
Два тижні тому Іспанія попросила у європейських партнерів 100 млрд євро для рефінансування своєї банківської галузі, однак ринки сумніваються, що цієї суми буде достатньо, щоб врятувати країну від фінансового краху.
Крім того, в Kames вважають, що сам факт успішного проведення виборів не усуває цілком і повністю ризик дефолту Греції, колапсу її банківської системи або виходу цієї країни з єврозони.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас