Янукович: Путін не повинен відповідати за газові контракти 2009 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Путін не повинен відповідати за газові контракти 2009 р

Енергетика
615
Президент України Віктор Янукович вважає, що Президент Росії Володимир Путін не повинен нести відповідальність за газові контракти, які він підписав з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Про це Янукович заявив в інтерв'ю виданню The Time Magazine.
"Ще з самого початку... під час моєї першої зустрічі з Володимиром Путіним, я сказав йому: Володимир Володимирович, українському народу нема в чому вас звинувачувати. Ви захищали інтереси своєї держави, і зробили це блискуче", - зазначив Янукович.
Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що Тимошенко підписала газові угоди на прохання Німеччини та інших європейських країн.
"Це було зроблено на прохання Німеччини та інших європейських урядів, які наполягали на тому, щоб швидше вирішити тодішню "газову кризу", коли було припинено постачання палива до країн ЄС. Головне те, що це питання було вирішене за спиною українців. Коли Меркель та інші підтримують Тимошенко, вони тим самим підтримують можливість вирішувати проблеми за рахунок українського народу", - підкреслив керівник МЗС України.
"Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. Відзначимо, що ціна газу для України в II кварталі 2012 р. складає 425 дол./тис. куб. м проти 416 дол в I кварталі 2012 р. Україна в останні кілька років активно намагається ці контракти переглянути.
А Юлія Тимошенко, яка їх підписувала, зараз відбуває покарання, встановлене вироком Печерського районного суду м. Києва про сім років ув'язнення і виплату 1,5 млрд грн (близько 189 млн дол) штрафу за перевищення повноважень. Ще одну кримінальну справу проти Тимошенко, щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), 29 березня ц.р. було передано до суду, і зараз вона там розглядається.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас