Україна заплуталась у "справах" Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна заплуталась у "справах" Тимошенко

Кримінал
1504
Сьогодні в Парижі запланована акція солідарності з Юлією Тимошенко. А через тиждень в Україні, напередодні фіналу ЄВРО-2012, відновляться відкладені в травні судові процеси у справах екс-прем'єра, - пише Тетяна Івженко в російській Независимой газете.
Її дочка Євгенія допускає, що мати незабаром опиниться на свободі. Адже тепер позиції Тимошенко в суді посиляться: Європарламент сформував спеціальну моніторингову групу, яка буде спостерігати за розвитком процесу безпосередньо в Україні. Напередодні в Харкові під час футбольного матчу між збірними Німеччини та Голландії євродепутати публічно заявили про свою позицію.
25 червня харківський районний суд продовжить розгляд справи, пов'язаної з фінансовими зловживаннями фірми ЄЕСУ, якою до середини 1990-х керувала Тимошенко. А на 26 червня заплановано засідання Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, якому належить винести вердикт за касаційною скаргою: адвокати екс-прем'єра спробують домогтися скасування затвердженого в жовтні вироку у справі про перевищення екс-прем'єром службових повноважень при підписанні українсько-російських газових угод в 2009 році. Обидва судові засідання, формально не пов'язані між собою, повинні були відбутися ще в середині травня. Проте були відкладені через хворобу підсудної.
Європейська делегація збирається бути присутньою при розгляді касації на винесений вирок.
Один із соратників Тимошенко раніше пояснив НГ, що, яким би не було рішення українського суду, воно відкриє шлях до початку процесу у справі Тимошенко в Європейському суді з прав людини: "Це, можна сказати, необхідна формальність. У Страсбурзі візьмуть справу до розгляду тільки після того, як в Україні будуть вичерпані всі можливості для оскарження вироку. Тому рішення касаційного суду стане останньою формальною крапкою".
Співрозмовник НГ нагадав також, що друга кримінальна справа проти Тимошенко - щодо діяльності фірми ЄЕСУ - пов'язана з першою. "Строки давності у цій справі були скасовані тільки лише на тій підставі, що вступив в силу вирок у газовій справі. Якщо буде скасований перший вирок, то потрібно буде закрити і другу кримінальну справу", - вважає політик.
Юрист, що працює в одній з найбільших адвокатських фірм України, вчора погодився прокоментувати НГ ситуацію на умовах анонімності, пояснивши: "У всьому, що стосується Тимошенко, зараз більше політики, ніж юриспруденції. Якщо міркувати в рамках законодавства, то касаційний суд може як підтвердити, так і скасувати засудження до семи років в'язниці, винесене в жовтні 2011 року. Але навіть позитивне рішення не означатиме негайного та автоматичного закриття справи щодо зловживань ЄЕСУ. Щоб відновити строки давності, потрібне звернення адвокатів або підсудної, новий судовий розгляд. Тимошенко, звичайно, може вийти на свободу - за умови що її касаційна скарга буде задоволена. Але навіть у такому разі, поки не закрито другу кримінальну справу, вона буде перебувати в статусі підозрюваної, що передбачає запобіжний захід, наприклад, підписку про невиїзд".
Провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова Костянтин Дикань сумнівається, що Юлія Тимошенко може бути виправдана вже через тиждень. "Немає жодних свідчень, що ставлення української влади до ситуації змінилося. Президент Віктор Янукович днями сказав в інтерв'ю західному агентству, що готується новий судовий процес - у справі про можливу причетність Тимошенко до замовленого вбивства в 1996 році бізнесмена і депутата Євгена Щербаня. У кримінальних справах проти Юлії Тимошенко вже зараз чорт ногу зломить, а очікуються нові. Навряд чи це свідчить про політичне бажання випустити лідерів опозиції на свободу", - сказав він.
Адвокат Сергій Власенко зазначив, що в дні, коли в Києві та Харкові поновляться судові процеси, в Страсбурзі проходитиме сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на порядку денному якої значиться і українське питання. Сторона захисту очікує від Європи більш активних дій щодо звільнення українських політиків з помаранчевої команди. У дні ЄВРО-2012 на Київ обрушився новий шквал критики. Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле попросив уболівальників, у тому числі політиків, не забувати, що країна, в якій проводиться чемпіонат, не вирішила проблему кримінального переслідування лідерів опозиції. У середу євродепутати Ребекка Хармс і Вернер Шульц під час виконання гімну перед матчем Німеччина-Голландія на харківському стадіоні Металіст розгорнули два плакати. На плакатах було написано "Чесна гра в футболі і політиці" і "Свободу всім політичним в'язням". У Парижі сьогодні, в день матчу між українською і французькою збірними, відбудеться акція солідарності з Юлією Тимошенко і її соратниками.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що "нікому б не радив говорити з Україною мовою погроз, бойкоту, демаршів". Він привітав приїзд європейських політиків та юристів на судові процеси над Тимошенко. Він зазначив, що гості отримають доступ до всіх матеріалів справи і зможуть переконатися в обґрунтованості звинувачень і справедливості вироку. В інтерв'ю агентству Reuters Азаров зазначив, що український народ теж згоден з судовими рішеннями, оскільки ніяких масових акцій на захист Тимошенко немає.
Соціолог, керівник центру Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна сказала НГ, що стосовно кримінального переслідування екс-прем'єра українське суспільство розділилося на три приблизно рівні групи: ті, хто вважає винесений вирок несправедливим, ті, хто впевнений, що Тимошенко отримала по заслузі; і ті, хто байдуже сприймає ситуацію. "Наш центр щойно проводив опитування про найважливіші, які мають пріоритетне для українців значення, проблеми. Так от, практика вибіркового правосуддя, наслідком якої став арешт лідерів опозиції, не входить у всеукраїнську десятку насущних проблем. Припинити політичні репресії вимагають в цілому по країні 19% громадян - це немало, кожен п'ятий. Але якщо в західних областях України цю вимогу підтримують близько 40%, то в східних - ніхто практично", - зазначила експерт. На такому тлі масові виступи на захист лідерів опозиції дійсно неможливі найближчим часом. А значить, влада навряд чи дасть задній хід, випустивши на свободу головного політичного конкурента, вважають експерти.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас