"Від'єднана" опозиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Від'єднана" опозиція

2209
Незважаючи на скромні рейтинги своєї політсили, Віктор Ющенко не полишає парламентських надій. Проте з "Комітетом опору диктатурі" у НСНУ співпраця не зрослася. І тепер "Нашій Україні" потрібно або зібрати "Правицю", або йти на вибори самостійно. Якщо партія до них доживе.
Своїм шляхом
Після проваленої спроби переобратися на другий термін майбутнє Віктора Ющенка набуло виразних рис невизначеності. Найближчою можливістю повернутися у велику політику для попереднього голови держави могли б стати, хіба що, парламентські вибори 2012 року. І хоча посаду екс-гарант залишав з не дуже переконливим рейтингом довіри, фракція НУ-НС у Верховній раді стала мало не символом розброду і хитань, а персональний рейтинг "Нашої України" не надто тішив око, повністю відкидати ймовірність того, що в ВРУ наступного скликання знайдуться крісла для Віктора Андрійовича і його найближчих (або найбільш популярних) соратників було не можна. До того ж оновлення виборчого законодавства з його 5-відсотковим бар'єром, з одного боку, здавалося перекрило НСНУ дорогу. Але з іншого - дозволило будувати мажоритарні плани.
Проте в лютому 2012-го третій президент України трохи здивував своєю відмовою проявляти "слабкість". "Я вирішив для себе, що йти по округу не можу, тому що це слабка позиція. Вона б свідчила про те, що я подбав про себе, знайшов округ, де пройду, і мене не цікавить, що буде з моєю політичною силою", - пояснював колишній голова держави в інтерв'ю. Причому "інтерес до своєї політсили", в свою чергу, Віктор Ющенко був готовий проявити цілком популярним для нині опозиційних партій чином - планами об'єднуватися. Але досить швидко стало очевидно: єдиного трактування "Готовності" та "Об'єднання" в "Нашій Україні" не існує.
На перших порах возз'єднувальні заяви попереднього голови держави породили інтригу: "Чи піде Ющенко на повноформатне об'єднання в рамках "Комітету опору диктатурі?". Передвиборна дружба між НСНУ і тими ж "Батьківщиною" з "Фронтом змін" здавалася ідеєю утопічною, але цікавою. Тим більше, що на перших порах в "Нашій Україні" запевняли - альтернативи КОД бути не повинно. "Наголошувалося, що "Наша Україна" повинна рішуче припиняти спроби створити опозицію, паралельну існуючому КОД", - повідомляла прес-служби партії за підсумками лютневої наради почесного лідера з керівниками обласних організацій.
Тим не менш, ситуація швидко змінилася. Незважаючи на запевнення в тому, що Віктор Андрійович "як ніхто" розуміє небезпеку відкриття "другого фронту", з березня 2012 року чутки про те, що він віддає йому перевагу в побудові своєї опозиції, посилилися і з тих пір не стихали. Деякий час керівництво партії інформацію про бажане для колишнього гаранта створення "Правиці" з УНП, "Собором", КУН та деякими іншими невеликими партіями право-патріотичного крила, коментувало акуратно. "Мені здається, що в такий момент нам всім треба шукати спільну мову і йти на компроміси, а не створювати альтернативні майданчики", - дотримувався альтернативної думки голова виконкому НСНУ Сергій Бондарчук. "Я, як голова політради партії "Наша Україна", переконаний, що місце нашої політичної сили в об'єднаному опозиційному таборі, в спільному виборчому списку. Вважаю, що створення "п'ятих колон" і похід партії на вибори самостійно є ударом по єдності опозиції і підігрівом влади корупціонерів і українофобів", - стояв на тих же позиціях Валентин Наливайченко. Втім, така подвійність позицій, судячи з усього, тривала не так вже й довго.
До кінця весни вже майже фірмова невизначеність себе практично вичерпала. 24 травня стало відомо, що ключовий партійний функціонер відмовляється від поста і призупиняє членство в політсилі. "Я складаю з себе повноваження голови політичної ради партії "Наша Україна" і зупиняю своє членство в партії. Дію так, тому що рішення про участь "Нашої України" у виборах у форматі об'єднаної опозиції фатально затягується", - розповів Валентин Наливайченко. Рішення екс-голови СБУ - передбачуване і по-своєму виправдане. "Самостійна участь або утворення партією сепаратних альянсів на виборах суперечать моїй політичній позиції, яку я відстоюю з першого дня перебування в рядах "Нашої України", - пояснює він. В такому випадку, подібне "грюкання дверима", мабуть, можна трактувати як перемогу сценарію, лобійованого Віктором Ющенком. При цьому експерти вважають, що сам порівняно молодий політик свої персональні позиції може і зміцнити. "З політичної точки зору він обрав гарантоване депутатство, а не менш гарантоване лідерство в "Нашій Україні". Але якщо брати довгостроковий тренд, все ж краще претендувати на лідерство політсили, ніж просто бути звичайним кандидатом в мажоритарники, і хоча присутнім у Верховній Раді, але не визначати політику", - вважає політолог Вадим Карасьов. Але, з іншого боку, майбутнє тієї самої політсили, від лідерства в якій відмовився Наливайченко, ніяк не можна назвати певним.
Валіза без ручки?
Можна було б сказати, що "Наша Україна" зараз переживає не найкращі часи, якщо б ці "не найкращі" не тривали вже кілька років. Проте зараз перманентна криза, схоже, вийшла на новий рівень: новий голова політради так і не призначений, загальнопартійні борги обчислюються десятками мільйонів гривень, головний інтернет-ресурс політсили з недавніх пір не працює, джерела інформації всередині партії розповідають про відтік людей, а ЗМІ щосили будують припущення з приводу, хто і з яких міркувань може намагатися організувати для НСНУ фінансовий порятунок... Але, незважаючи на важку ситуацію, передвиборних амбіцій в "Нашій Україні" схоже не втрачають. І поки майбутнє тієї ж "Правиці" не визначено, партійці не відкидають ймовірність самостійного походу на вибори. Причому не так по мажоритарці, скільки - по багатомандатному округу, де так і не заладилося співробітництво з КОД. "У Львові "Наша Україна" перша виступила ініціатором створення коду ("Комітету опору диктатурі", - "Подробности"). Але "Нашу Україну" проКОДилі. Питання тільки вирішилося, що партія йде на вибори. Рішення схвалено практично одноголосно на засіданні політради. Для кворуму необхідно 60 осіб, а були присутні більше 80", - поділилася увечері 12 червня народний депутат Лілія Григорович. А очолить такий самостійний похід, за її словами, сам Віктор Ющенко.
У нинішній передвиборній ситуації гостра тяга НСНУ до самовизначення часом віддає політичним суїцидом. Як уже згадувалося вище, "Наша Україна" не належить до партій, які принципово постраждали від підняття прохідного бар'єру. З нинішніми рейтингами навіть три відсотки для неї - результат завидний, але малоймовірний. Згідно з тими соцдослідженнями, результати яких надають проекту Віктора Андрійовича окремий рядок, а не узагальнюють його рейтинг до "Інші партії", базова популярність НУ рідко досягає навіть відсотка. За підсумками останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології, популярність НСНУ дорівнює 0,4 відсотка, якщо судити за всіма опитаними, або 0,7 відсотка - якщо зосереджуватися на думці тільки тих, хто готовий взяти участь в голосуванні.
Крім вкрай неоптимістичних рейтингів і серйозних фінансових проблем, труднощі НСНУ найближчим часом може забезпечити і та сама двоїстість позицій, яка роздирала керівництво партії в останні місяці. Самостійність за Віктором Ющенком схвалюють далеко не всі. "У разі ухвалення рішення про похід "Нашої України" окремою колоною, ця політична сила розколеться", - упевнений голова львівської облорганізації нардеп Володимир В'язівський. Якщо врахувати, що вибори-2012 пройдуть за змішаною системою, то лояльність представників місцевих осередків та місцевих же лідерів думок - це ресурс, за який варто було б поборотися. Тим більше що потенційним біженцям з "Нашої України" далеко втекти, напевно, і не доведеться - КОД же поруч...
У таких умовах доцільність передвиборної прогулянки все більше схожої на валізу без ручки НСНУ в цілому (в тому, що дехто з популярних політиків може не без надії на успіх вступити в боротьбу за "мажоритарні" округи, сумніватися якраз не доводиться) породжує закономірне питання "Навіщо?". Відновити колишні партійні позиції "Наша Україна" навряд чи зможе, навіть якщо раптом прохідний бар'єр опустить планку до колишньої позначки. Втім, навіть у разі перемог по "мажоритарці" найближчим соратникам попереднього президента навряд чи вдасться стати серйозною силою, нехай навіть в парламенті наступного скликання хтось із них зможе зайняти нішу помітного спікера... У той же час, експерти часто нагадують, що за невстановлених шансів на позитивний результат, НСНУ може завдати шкоди рейтингам опозиції в цілому. "Якщо говорити про Нашу Україну, то в умовах коли вона не може пройти, вона буде виконувати винятково технологічну роль. По суті, вона забиратиме голоси від опозиції, і буде працювати на владу", - припускає голова правління центру соціологічних і політичних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.
Оскільки в "Комітеті опору диктатурі" традиційно притримуються точки зору "Хто не з нами - той проти нас", там, швидше за все, відмову НСНУ від співпраці сприймуть однозначно. Втім, чутки про підтримку амбіцій "Нашої України" Партією регіонів ходять вже давно... У будь-якому випадку, при нинішніх рейтингах політсила Віктора Ющенка, що ризикує цілісністю, навряд чи зможе відкусити солідний шматок електорального "пирога". Теоретично, кращих результатів могла б домогтися все та ж "Правиця". Знову-таки, за умови висунення кандидатів по "мажоритарці" та активної роботи, альтернатива об'єднаній опозиції могла б виступити помітніше. Правда, невідомо, помітно для власного результату чи лише в ролі перешкоди іншим "об'єднувачам"... Але і для цього горезвісну "Правицю" треба, як мінімум створити. Поки ж в "Нашій Україні" зібрали робочу групу, яка і займеться пошуком "правового" компромісу. Наскільки успішно - покаже час.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас