Нафтогаз скоротив постачання газу з Росії майже на 60% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз скоротив постачання газу з Росії майже на 60%

Енергетика
755
"Нафтогаз України" заявив про скорочення імпорту російського природного газу в січні-травні 2012 року на 57,9%, або на 13,9 млрд. куб. метрів, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, до близько 10,1 млрд. куб. метрів.
Згідно з даними НАК про розрахунки з російським "Газпромом", в травні закупівля російського газу була скорочена з 3 млрд. куб. метрів до 1,5 млрд. куб. метрів, у порівнянні з травнем 2011 року, передає НБН.
Нагадаємо, у другому кварталі 2012 року НАК "Нафтогаз" купує газ у Росії за ціною 425 доларів за тис. куб. метрів.
ВАТ "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали угоду про аванс 2 млрд. доларів за транзит газу. Про це заявив голова російської компанії Олексій Міллер.
Раніше Міллер заявляв, що поточні темпи заповнення ПСГ України ставлять під загрозу стабільне забезпечення транзиту газу взимку.
Подібні побоювання "Газпрому" прозвучали відразу після того, як "Нафтогаз" повідомив російському "Газпрому" про те, що в 2012 році накопичення газу в українських підземних газових сховищах буде відбуватися винятково в обсягах, необхідних для забезпечення власних потреб України.
Високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго вважає, що рішення скоротити накопичення газу в ПСГ пов'язано з наміром "Нафтогазу" домогтися від "Газпрому" і європейських споживачів газу плати за зберігання необхідного їм взимку страхового обсягу палива в українських сховищах . При цьому "Газпрому" або ЄС доведеться самим закачати газ в українські ПСГ.
В "Газпромі" тоді не стали офіційно коментувати заяви Міненерго. Однак неофіційно джерело в монополії зазначило, що питання стабільності транзиту газу в країни Євросоюзу повністю лягає на Україну як на країну-транзитера.
Відзначимо, що українська ГТС працює за принципом заміщення: фізично по її трубах транспортується не весь газ, призначений для експорту. Транзитний газ, що надходить зі сходу, споживається на індустріальному сході країни, а в Європу вирушає газ з гігантських ПСГ на заході.
Тим часом стало відомо, що домовленість України з німецькою компанією RWE про купівлю природного газу на спотовому ринку може забезпечити Україні постачання близько 5 млрд. кубометрів блакитного палива.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас