Німеччина може втратити найвищий рейтинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина може втратити найвищий рейтинг

568
Якщо Греція вийде з єврозони, найвищі рейтинги країн регіону будуть переглянуті.
Рейтингові агентства пригрозили знизити рейтинги локомотивів світової економіки. Зокрема, якщо Греція вийде з єврозони, Німеччина може втратити найвищий рейтинг ААА за версією агентства Moody's, пише Bloomberg.
За повідомленнями ЗМІ, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's, в свою чергу, заявило про можливість зниження довгострокового кредитного рейтингу США до 2014 року. S&P підтвердило довгостроковий рейтинг США на рівні АА+, при цьому прогноз щодо рейтингу залишається "негативним". Такий прогноз відображає думку експертів агентства про те, що суверенні кредитні ризики США (в першу чергу, політичного та фінансового характеру) можуть значно зрости і призведуть до зниження рейтингу.
В агентстві відзначають, що сильними сторонами США з точки зору кредитних рейтингів є стійкість національної економіки, кредитно-грошовий авторитет і статус долара як ключової світової резервної валюти.
Нагадаємо, Америка утримувала найвищий рейтинг ААА від Standard & Poor's з 1917 року до серпня 2011 року. Потім S&P знизило рейтинг США на один щабель до АА+, що викликало паніку інвесторів по всьому світу.
Що ж стосується взаємовідносин Moody's і Німеччини, експерти агентства вказують на ризики цієї та інших країн у разі виходу Греції з єврозони. "Якщо Греція вийде із зони євро, ставлячи під загрозу саме існування цієї валюти, Moody's перегляне всі рейтинги країн єврозони, - запевняють в агентстві. Moody's стурбоване інтересами інвесторів, що вклали кошти в грецькі облігації. У разі, якщо Греція залишить валютний союз, збитки інвесторам будуть завдані як безпосередньо (в результаті деномінації), так і побічно (через макроекономічні негаразди, які, швидше за все, це спричинить.
Нагадаємо, в даний час рейтинг ААА за версією Moody's є в Австрії, Франції, Німеччини, Фінляндії, Люксембургу і Нідерландів.
У четвер міжнародне агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Іспанії відразу на три щаблі - з A до BBB з негативним прогнозом. За оцінками експертів агентства, потреба іспанських банків у додатковому капіталі може скласти до 90-100 млрд євро. Мінфін країни, в свою чергу, має намір звернутися до Європейського Союзу (ЄС) для підтримки своїх банків. За повідомленнями ЗМІ, Євросоюз має намір надати іспанському уряду до 100 млрд. євро. Частина цієї суми перейде фінустановам, які відчувають брак капіталу. Головний фінансист Іспанії Луїс де Гіндос запевнив, що відновлювати стабільність євро в Іспанії будуть саме банки, а не громадяни країни.
Як повідомляє Bloomberg, рішення ЄС і де Гіндоса впритул зайнятися банками посилює проблеми іншої країни - Італії. З можливим виходом Греції з єврозони політики вже змирилися, а Іспанії, очевидно, можна допомогти. Але це, на думку експертів, не позбавить єврозону від кризи. Третя за обсягом економіка регіону на цей момент заборгувала понад 2 трлн. євро. За величиною суми боргу до ВВП Італія теж третя - після Греції та Японії. Експерт лондонської компанії Spiro Sovereign Strategy Ніколас Спіро вказує на "спорідненість" економік Італії та Іспанії, їх недостатню диференціацію. Він зазначає, що Італія зазвичай важко переживає всі іспанські проблеми.
Керуючий директор МВФ Крістін Лагард закликала глобальних лідерів об'єднатися і вирішити завдання, що стоїть перед ними. Вона визнала, що криза в єврозоні, як і раніше, являє собою найнебезпечнішу і пряму загрозу світовій економіці і висловила тривогу з приводу перспектив американської економіки. "Європейські банки зараз представляють головний привід для побоювань, і, зрозуміло, їх потрібно приводити в порядок в першу чергу. Але це не означає, що ми можемо не брати до уваги загальну ситуацію в сьогоднішньому світі, де все взаємопов'язано", - заявила Лагард.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас