Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1279
Мовний камінь спотикання прослизнув перше читання як по маслу. Євро-2012 поки розчаровує скептиків і відсуває на другий план політичні події. У касаційному процесі у справі Тимошенко візьмуть участь спостерігачі від ЄП.
Нестерпна легкість мови
Якби тиждень тому хтось припустив, що в першому читанні законопроект "Про основи державної мовної політики" буде схвалений без проблем, такому провіснику запропонували б тренуватися на спортивних прогнозах. Опозиціонери погрожували дати бій "регіоналам", представник яких Михайло Чечетов обіцяв все зробити "цивілізовано". Як не дивно, обіцянка Михайла Васильовича втілилася в життя: 234 парламентарі картками віддали свої голоси за законопроект, що передбачає значне посилення позицій російської і фактично ігнорує потреби інших мов національних меншин. Напевно, якби ініціатор законопроекту Вадим Колесніченко зміг відростити шевелюру а-ля Пушкін на честь цієї перемоги, він би обов'язково це зробив.
Парламентські опозиціонери, за винятком Андрія Парубія, що намагався зробити хоч щось, мали блідий вигляд. Арсеній Яценюк спробував затулити незручність гучними обіцянками, але слова без реальних підтверджень давно мають в Україні малу вагу. Олександр Турчинов в оточенні вірної охорони намагався взяти парламент штурмом, наче це могло змусити Колесніченка вивчити українську. Віталій Кличко, який також не має депутатського мандата, втратив можливість очолити вуличний протест, обмежившись гучною, але формальною заявою на захист української мови. Спікер парламенту Володимир Литвин, відточуючи амплуа правдолюбця, розповів про змову влади та опозиції заради проштовхування мовного законопроекту в першому читанні. Володимир Михайлович все більше плекає схильність до небезпечних ігор, можливо, з тієї причини, що його аматорська гра в футбол найближчим часом нікого не зацікавить.
Євро нашої надії
Чемпіонат Європи з футболу стартував, розвіявши останні сумніви. Судячи з інтересу до проведення матчів в Україні і Польщі, баталії майстрів шкіряного м'яча здатні затьмарити і дрібні недоробки, і політичні інтриги. Навряд чи в нашій країні стануть лити сльози з приводу відмови Ангели Меркель відвідати ігри збірної Німеччини у груповому турнірі. Невтомний президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс закликав всіх, хто буде приїжджати в Україну, говорити про політичних в'язнів, але переважну більшість європейців цікавлять футбол, дешеве пиво та українські дівчата.
Микола Азаров, що пообіцяв вболівати за Україну і Росію, заявив, що за два останні роки в країні побудовано більше, ніж за весь попередній період незалежності. Український прем'єр з гордістю зауважив, що Україна витратила на підготовку до Євро-2012 в шість разів менше, ніж Польща, скромно промовчавши про те, що більшість асигнувань були з державної скарбниці, і відбити їх буде непросто.
Європейці простежать за українським судом
Азаров не забув підкреслити, що влада демонструє безпрецедентну відкритість, запросивши європейських спостерігачів на касаційний процес у справі Тимошенко, який стартує в кінці червня. Правда, представники Європейського парламенту, Патрік Кокс та Олександр Кваснєвський, прибудуть до України вже на цьому тижні, щоб скласти власне уявлення про те, що відбувається в її політичному житті. Якщо згадати, що Кваснєвський мав досвід посередництва у вирішенні кризи в 2004 році, нескладно здогадатися, що і цього разу його чекає щось подібне. Цікаво, як буде реагувати на слова колишнього польського колеги чинний український президент Янукович?
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас