Борги України з'їли резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги України з'їли резерви

2151
У травні міжнародні резерви України скоротилися на $903 млн. (-2,9%) - до $30,758 млрд.
З початку року падіння становило $1,037 млрд., або 3,3%.
Скорочення, як відзначають експерти, відбулося головним чином в результаті планових погашень кредитів МВФ, а також переоцінки недоларових активів після різкої девальвації євро та інших валют відносно долара США в минулому місяці. Не варто забувати і про чергову проплату за російський газ, яка також знизила запаси центробанку. Не виключено, що в травні погіршувався торговий дефіцит, але про це можна буде говорити лише після оприлюднення відповідної статистики.
На даний же момент відомо, що Україна здійснила виплату за боргами перед МВФ приблизно на $550 млн. При цьому чисте погашення зовнішнього боргу (номінал і відсотки) склало $113 млн. (залучено $559 млн., погашено $672 млн.). А здешевлення євро відносно долара на 6% призвело до втрат від переоцінки валюти в розмірі $600-700 млн., підрахували в інвесткомпанії Concorde Capital. Ці два фактори, підсумовує головний економіст DragonCapital Олена Белан, викликали зниження резервів більш ніж на $1 млрд., хоча продаж валютних ОВДП урядом частково його компенсував. Незважаючи на поновлення девальваційного тиску на гривню в кінці травня, що змусило НБУ продавати іноземну валюту на ринку, швидше за все, сальдо інтервенцій фінрегулятора в травні було практично нульовим за рахунок купівлі валюти на початку травня. Червневий приплив валюти від проведення Євро-2012 повинен стабілізувати валютний ринок.
За оцінками фахівців DragonCapital, надходження складуть близько $0,3-0,4 млрд. При цьому, впевнена пані Белан, наданий Україні російським "Газпромом" аванс за транзит газу в сумі $2 млрд. компенсує об'ємні виплати за зовнішнім держборгом. Нагадаємо, $1,0 млрд. був виплачений за кредитом російського ВТБ минулого тижня і $0,5 млрд. заплановані до погашення за єврооблігаціями в кінці червня. Тоді як пік погашень припадає на осінь цього року, що дуже турбує економістів.
І хоча $903 млн., на які скоротилися ЗВР, - величезна сума, тим не менш, як стверджує виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень "Case-Україна" Дмитро Боярчук, у НБУ поки є достатній запас міцності, щоб підтримувати стійкість гривні до парламентських виборів. Разом з тим після їх завершення можна очікувати девальвацію, про що свідчать заяви самих представників НБУ. З іншого боку, скорочення резервів - хороший знак, який підтверджує, що Україна здатна вчасно розраховуватися за своїми боргами, каже керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен.
Погоджується з колегами-оптимістами і керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин. За його словами, хоча макроекономічна ситуація в країні залишає бажати кращого, явних загрозливих сигналів факт зниження ЗВР не несе: критичним є рівень резервів на рівні тримісячного чистого імпорту, а він поки повністю покритий. У той же час твердість гривні зберігає тиск на конкурентоспроможність вітчизняного експорту, для вирівнювання якого курс може бути керовано скоректований в рамках 5%. Втім, упевнений аналітик, малоймовірно, що такі дії будуть актуальні до виборів. У той же час НБУ має широкий інструментарій для стримування неконтрольованого сповзання.
Однак, враховуючи високі девальваційні очікування, тиск на національну валюту, ймовірно, відновиться у другій половині року, в результаті чого Нацбанку доведеться збільшити продаж іноземної валюти, щоб підтримувати стабільність гривні в переддень парламентських виборів в жовтні. "Враховуючи погашення $2,3 млрд. кредитів МВФ, яке має бути здійснене до кінця року, ми прогнозуємо, що резерви НБУ на кінець грудня складуть $25 млрд., або три місяці імпорту, очікуваного в 2012 р. Це передбачає зниження ЗВР на $5,8 млрд. (19%), у порівнянні з поточним рівнем", - каже Олена Белан.
Мало того, додає Дмитро Боярчук, з 2013 р. щоквартально Україна повинна буде виплачувати більше мільярда доларів МВФ, тому про девальвацію після виборів можна вже говорити як про доконаний факт. Відповідно, будуть танути золотовалютні резерви НБУ. "За нашими прогнозами, до кінця року резерви скоротяться до $21 млрд. Ця оцінка враховує девальвацію гривні до 8,5 за $1 США після 28 жовтня", - прогнозує співрозмовник "і".
Крім того, додає керівник аналітичного департаменту ІГ "АРТ Капітал" Ігор Путілін, до тих пір, поки ситуація з боргами в єврозоні буде залишатися невизначеною, резерви українського центробанку однозначно будуть скорочуватися.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас