Іран звинуватив Саудівську Аравію в порушенні квот ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран звинуватив Саудівську Аравію в порушенні квот ОПЕК

Енергетика
259
Іран звинуватив арабських членів ОПЕК - Саудівську Аравію, Кувейт і ОАЕ - в порушенні квот на видобуток нафти, встановлених організацією. Про це повідомляє Agence France-Presse. Представник Ірану в ОПЕК Мохаммад Алі Хатібі заявив протест на "насичення ринку" цими країнами, що привело до падіння цін на нафту останнім часом.
За його словами, те, що дві-три країни компенсують поставки з держави, проти якої введені санкції, є несправедливістю. "Країни ОПЕК не повинні працювати одна проти одної", - заявив Хатібі. Він додав, що позицію Ірану підтримують Алжир і Венесуела.
Іран є другим за обсягами експорту в ОПЕК після Саудівської Аравії. Тегеран неодноразово критикував Ер-Ріяд за збільшення видобутку. У першому кварталі 2012 року Саудівська Аравія стала видобувати на 250 тисяч барелів на добу більше, ніж за аналогічний період попереднього року.
Ціни на нафту в поточному році трималися поблизу позначки 120 доларів за барель протягом декількох місяців після того, як проти Ірану були введені міжнародні санкції. Однак після того як Іран домовився про проведення переговорів з найбільшими світовими державами про свою ядерну програму, вони істотно знизилися, опустившись нижче 100 доларів за барель.
Крім того, на здешевлення нафти також вплинуло загострення кризи в єврозоні та збільшення видобутку іншими членами ОПЕК.
Цікаво, що в середині березня міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі заявив, що високі ціни на нафту (124 долара за барель Brent на той момент) є несправедливими. Тоді чиновник вкотре підтвердив намір своєї країни наростити видобуток сировини до 12,5 мільйона барелів на добу, якщо це буде необхідно.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас