Що принесе Україні зона вільної торгівлі з "європейською четвіркою"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що принесе Україні зона вільної торгівлі з "європейською четвіркою"?

Казна та Політика
1331
Швейцарія, Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія відтепер мають вільну торговельну зону з Україною. Чого чекати від неї обом сторонам?
З 1 червня набула чинності угода про вільну торгівлю між країнами EFTA (Європейської асоціації вільної торгівлі) - Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією з одного боку, та Україною з іншого.
Підписаний в ісландському Рейк’явіку 2010-го року, документ охоплює різні сфери торгівлі. Одним з найважливіших елементів є зменшення та подальше скасування митних зборів.
Швейцарські банківські послуги - в Україну
Як відзначив у розмові з Deutsche Welle експерт швейцарського економічного аналітичного центру Avenir Suisse Мартін Вермелінґер, у найближчій перспективі макроекономічне значення цієї угоди є незначним для країн EFTA. Україна посіла 41 місце серед ключових експортерів Швейцарії за підсумками 2011-го року. Загальна кількість експорту в Україну становить менш ніж 0,3 відсотки від загального швейцарського експорту. Загальна ж кількість імпортованої продукції з України до країн EFTA - лише 0,25 відсотків.
Проте Вермелінґер вважає, що угода дасть можливість стабілізувати та посилити ділові контакти між країнами. "Договір включає співробітництво у сферах послуг та прямих іноземних інвестицій, що особливо важливо для Швейцарії, адже в країні дуже розвинена система банківських послуг. Також країна матиме можливість впроваджувати недороге виробництво для своїх компаній в Україні", - каже експерт.
Цінова перевага на українському ринку
"В багатьох випадках, звісно, цінова перевага швейцарської продукції в Україні буде забезпечена завдяки скасуванню або зменшенню митних зборів у порівнянні, наприклад, із Німеччиною, коли виробники продовжуватимуть сплачувати десять відсотків мита", - говорить відповідальний за угоди з вільних зон торгівлі у федеральному департаменті економічних відносин Швейцарії Мартін Збінден.
Він вважає, що угода зміцнить конкурентоспроможність швейцарської продукції на українському ринку. Фармацевтичні продукти, а також ювелірні вироби, годинники та шоколад зі Швейцарії поступово стануть для українців трохи доступнішими.
Водночас, українська сільськогосподарська продукція та обладнання матимуть більше шансів потрапити на ринки країн EFTA. Проте, за умовами договору, мито на сільськогосподарську продукцію скасовуватиметься не повністю, а буде поступово зменшуватися впродовж наступних п’яти років. Повне скасування мита поширюватиметься лише на промислові товари.
Тим часом, Мартін Вермелінґер не прогнозує стрімкого зниження ціни на ключову швейцарську продукцію, зокрема ліки, в Україні: "Зазвичай, ціни формуються на рік вперед і вони не можуть швидко змінюватися під впливом зовнішніх чинників. Також, імпортери можуть проігнорувати зменшення ціни на продукцію на користь власних додаткових прибутків. Окрім того, митні збори на фармацевтичні препарати були і раніше досить низькими, близько трьох відсотків", - говорить Мартін Вермелінґер.
Економіка без політики
"Це фактично перша угода, де однією стороною є Україна, а іншою - низка розвинутих країн європейського континенту. Не слід забувати і про те, що EFTA дуже активно співпрацює з Європейським союзом. Для України - це один із інструментів інтеграції в світові господарські процеси на регіональному рівні", - прокоментував угоду експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.
Він вважає, що ця угода відкриває ринок України для партнерів у зоні вільної торгівлі на одному з найнижчих рівнів економічної інтеграції. "В даному випадку йдеться про технічний варіант співробітництва. Для порівняння, угода про вільну торгівлю з ЄС є частиною ширшої політики європейського сусідства та угоди про асоціацію. Оскільки цей договір є суто економічним, він не викликає ніякого занепокоєння з приводу політичної ситуації в Україні з боку держав EFTA", - пояснює Бураковський.
Інвестиційний клімат - головна перешкода
Економічний експерт Мартін Вермелінґер теж зазначає, що економічне співробітництво у межах договору про вільну торгівлю між країнами EFTA та Україною ніяким чином не залежить від політичної нестабільності в Україні. Проте, на його думку, проблемний політичний та інвестиційний клімат в Україні може негативно вплинути на рішення компаній інвестувати в Україну та вести там бізнес. Це може послабити загалом позитивний ефект договору про вільну торгівлю.
Урочисті заходи, пов’язані з презентацією угоди в Україні, представники EFTA перенесли на вересень цього року. Вже запланований приїзд представників урядів Швейцарії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну до Києва.
Дмитро Каневський
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас