Монетний "вздвор" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монетний "вздвор"

Валюта
4358
Наприкінці лютого вітчизняні банки почали пропонувати населенню новинку - інвестиційні монети НБУ. Мова йде про три види золотих і срібних монет під назвою "Архістратиг Михаїл", випущених Нацбанком в кінці 2011 року. Мета, задекларована регулятором, звучала так: надати населенню новий інструмент для інвестування в дорогоцінні метали замість традиційних банківських злитків. До цього регулятор випускав тільки ювілейні та пам'ятні монети, які були розраховані головним чином на нумізматів. По закінченні трьох місяців Бізнес вирішив з'ясувати перші результати такого починання.
Хотіли як краще
За задумом НБУ, його територіальні управління повинні були укласти з банками угоди про реалізацію інвестиційних монет фізичним та юридичним особам. При цьому фінустанови отримали право самостійно встановлювати ціну продажу монет. Регулятор рапортує про більш ніж 30 банків-партнерів, які погодилися поширювати новинку.
Примітно, що більшість з цього списку - дрібні банки з невеликою кількістю відділень, яких навряд чи достатньо для ефективного просування нового фінансового інструменту. З великих можна виділити хіба що банки "Форум", "Фінанси та Кредит", "Південний", "Хрещатик", Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, ВіЕйБі Банк і Кредитпромбанк.
Показово, що поки осторонь від даного процесу стоїть такий великий національний гравець, як ПриватБанк; ігнорують даний проект також найбільші західні фінустанови (Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк) і навіть гравці з російським капіталом (ВТБ Банк, Промінвестбанк). Більше того, як з'ясував Бізнес, багато гравців ринку формально беруть участь в програмі дистрибуції, але на практиці монети не продають, принаймні, поки.
Вражаюче, але серед "ухильників" були виявлені держбанки - Ощадбанк і Укрексімбанк. У центральному офісі Ощадбанку, схоже, взагалі не виділяють інвестиційні монети НБУ в окрему категорію, тому що почали пропонувати кореспонденту, що зателефонував під виглядом клієнта, пам'ятні та дорогоцінні вироби.
"Зі срібла у нас є тільки "350 років Івано-Франківську", "Гутник". Монет "Архістратиг Михаїл" у нас немає і не було. Поки немає інформації, чи з'являться вони взагалі", - повідомила співробітниця банку. Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку, відмовився коментувати це питання, пославшись на велику зайнятість. У центральному офісі Укрексімбанку також повідомили, що поки інвестиційні монети НБУ не продають.
"Не продаємо, так як відсутній внутрішній порядок. Зараз він в процесі написання, я вважаю, що він буде готовий не раніше, ніж через два тижні", - заявила по телефону співробітниця Укрексімбанку. Багато фінустанов надають можливість придбати інвестиційні монети тільки за попереднім замовленням. Наприклад, така процедура купівлі в банку "Форум".
Зазначимо, що до дебютного випуску інвестиційних монет НБУ була приурочена ціла PR-кампанія: часті і винятково позитивні статті в пресі, коментарі та заяви чиновників НБУ і навіть величезні рекламні щити на столичних шосе, що закликають купувати нові монети. Однак, незважаючи на це, поки проект радше мертвий, ніж живий. Такий стан справ цілком логічний, якщо взяти до уваги умови інвестування в цей інструмент.
Розмінна монета
Зараз банки пропонують одні й ті ж інвестиційні монети, але за зовсім різними цінами. Так, банк "Форум" продає золоті монети "Архістратиг Михаїл" масою ¼ унції (7,78 г) по 3800 грн/шт., тоді як банк "Фінанси та Кредит" - по 4400 грн/шт. Для порівняння: НБУ відпускає монети банкам приблизно по 3500 грн/шт. Тобто заробіток банків тільки на продажу таких монет коливається в межах 8,5-26,0%.
Однак банкіри говорять, що насправді їхній заробіток мінімальний, оскільки партії монет закуповувалися ще на початку року, а тоді їх ціна була вищою, оскільки золото було дорожчим. Дійсно, на початку 2012 року золото коштувало близько 1750 доларів за 1 тройську унцію. Останнім часом жовтий метал котирується в діапазоні 1 550-1 600 доларів за 1 тройську унцію. Частково низький попит населення на монети можна пояснювати саме здешевленням золота останнім часом.
Крім того, популярність монет невисока, тому що незрозуміла ліквідність даного ринку, тобто можливість продати куплені монети. Наприклад, ВіЕйБі Банк тільки продає інвестмонети, але не викуповує їх. Інші учасники ринку готові викуповувати монети, але тільки за сильно заниженими цінами. Наприклад, банк "Хрещатик", продавши золоту монету за 3900 гривень, готовий викупити її тільки за 3040 гривень. Отже, маржа (різниця між ціною купівлі і продажу) банку перевищує 22%. Ще більшу маржу банки отримують при торгівлі дешевшими (тому доступними) монетами зі срібла.
Зокрема, Укргазбанк продає срібну монету вагою 1 унція (31,1 г) за 370 гривень, а викуповує - за 219 гривень. В даному випадку маржа становить близько 41%. Таким чином, з точки зору інвестиційної привабливості, монети НБУ за всіма статтями програють звичайним злиткам банківських металів. Так, 8 г банківського золота зараз можна купити всього за 3 300-3 400 гривень, що на 500 гривень дешевше, ніж інвестмонети порівнянної маси. Крім того, звичайні злитки такої сумарної маси банки приймають майже по 3200 гривень, або на 150-200 гривень дорожче, ніж монети.
Цінно утворення
Примітно, що, на відміну від ціни продажу монет населенню, НБУ постарався врегулювати ціноутворення на етапі реалізації монет банкам і їх зворотного викупу, схваливши Положення про порядок розрахунку та встановлення цін на банківські та дорогоцінні метали (постанова НБУ № 208 від 12.05. 04 року). Так, закупівельні ціни (за якими НБУ може викуповувати монети у банків) встановлюються виходячи з офіційних курсів банківських металів з урахуванням маси інвестиційної монети, за вирахуванням витрат, пов'язаних з прийомом металів, у розмірі 1% для золота, срібла та платини.
У той же час ціна продажу інвестиційних монет банкам встановлюється також на підставі офіційних курсів банківських металів плюс націнка (премія). Зокрема, премії для наявних зараз у продажу монет "Архістратиг Михаїл" затверджені постановою № 473 від 26.12.11 року "Про введення в обіг інвестиційних монет України".
Згідно з документом, для монет із золота діаметром 30 мм (1 унція) націнка становить 5%, для монет діаметром 20 мм (¼ унції) - 7%. Для срібних монет діаметром 38,6 мм (1 унція) премія становить 30%. Такі націнки покривають витрати НБУ, в тому числі на виготовлення монет. Крім того, банкіри запевняють, що ціна викупу банками інвестиційних монет у населення також регламентується регулятором і формується виходячи з офіційного курсу Нацбанку на банківські метали в день викупу монети за вирахуванням 3%.
Дрібниці
Так чи інакше, за своєю популярністю новинка від НБУ поступається не тільки банківським металам, а й іншим видам монет, що випускаються регулятором. "Ювілейні та пам'ятні монети України більш популярні на вітчизняному ринку і користуються дійсно високим попитом. Інвестиційні монети НБУ за популярністю можна порівнювати з монетами з дорогоцінних металів закордонних монетних дворів", - зазначила Ірина Павленко, начальник управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик". Так, за її інформацією, срібних інвестиційних монет НБУ банк продав майже на 35% більше, ніж срібних монет іноземних монетних дворів.
У зв'язку з цим відзначимо, що скасування ПДВ на інвестиційні монети НБУ поставило їх у більш привілейоване становище, порівняно із закордонними аналогами. За словами Павленко, банк "Хрещатик" почав реалізацію інвестиційних монет одним з перших - в кінці лютого 2012 року. До цих пір було продано 629 таких виробів. Найбільшим попитом користуються найдешевші монети (зі срібла) - реалізована 441 монета. Найменш затребувані найдорожчі - золоті монети масою 1 унція (продано всього 70 штук).
Це не дивно, якщо врахувати, що вартість такого виробу в банку "Хрещатик" складає 15,6 тис. гривень, тоді як ціна викупу на 21% нижча. До речі, більшість банків - партнерів НБУ зовсім не пропонують такий вид монет. "З урахуванням високих цін на золоті монети більшою популярністю користуються монети зі срібла. Але злитки банківських металів таки залишаються найбільш популярним інструментом серед населення та інвесторів", - резюмувала Павленко. Зазначимо, що тираж золотих монет масою ¼ унції становить 3 тис. штук, а срібних масою 1 унція - 10 тис. штук.
Показово, що "Хрещатик" виявився єдиним з десятка банків, хто надав конкретні цифрові дані щодо динаміки збуту інвестиційних монет. У ВіЕйБі Банку воліли обмежитися фразою: "Поштучно більше продано срібних монет, у грошовому вирахуванні - золотих". Можна припустити, що у решти дистриб'юторів справи йдуть не краще.
Банкіри про перспективи
Володимир Піщаний, начальник відділу операцій з банківськими металами ВіЕйБі Банку:
- Першу партію монет ми закупили у НБУ ще в лютому, але продаж банк відкрив в першій половині березня, оскільки необхідно було побудувати нову схему обліку та реалізації. Курси купівлі-продажу зазвичай переглядаємо щоденно, але зараз ціна продажу поки незмінна. Ціна купівлі не відрізняється від діючого офіційного курсу НБУ на банківські метали більш ніж на 3%.
Попит на ці монети стримується ціновим фактором, оскільки перші партії монет банки-оператори закупили практично одночасно, а ціна і на золото, і на срібло за цей період знизилася. Як і очікувалося, попит є на всі різновиди випущених монет, і з часом, гадаю, він виросте, як мінімум, у кілька разів. В цілому, можна констатувати, що інвестиційні монети частково потіснять на ринку як іноземні монети, так і банківські злитки порівнянної маси.
Банкіри про ціни
Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит":
- Сплеск попиту на інвестиційні монети спостерігався, коли їх тільки почали продавати - потім інтерес до цієї теми трохи знизився. Поки ринку інвестиційних монет в Україні немає, він знаходиться в зародковому стані, а на його становлення знадобиться не менше двох-трьох років. Ціна продажу монет багато в чому залежить від обраної стратегії. Банки з великими регіональними мережами можуть виставляти більш високі ціни - все одно продасться. Тоді як невеликі гравці можуть пропонувати більш низькі ціни і заробляти на обороті.
Вартість також може залежати від обсягу однієї закупівлі. Наприклад, ми продали лише половину інвестиційних монет з першої партії, купленої в Нацбанку. У той же час я знаю невеликий банк, який працює на невеликій маржі і вже замовляє в Нацбанку п'яту або шосту партію монет. При цьому мова йде про невеликі партії. Крім того, ціну завжди можна змінити. Проаналізували, немає реалізації - значить, ціну знижуємо.
На мій погляд, інвестиційні монети не є заміною банківським злиткам. Монета - це, радше, подарунок, а злиток - це інвестиція, він дешевший. До речі, на інвестиційні монети НБУ є попит з боку російських банків. Але, на жаль, законодавство поки що не дозволяє продавати ці монети банкам-нерезидентам.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас