Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

1062
Дніпропетровських терористів пред'явили публіці... Азаров марно шукає спільну мову з Росією... Черновецький зробив прощальний подарунок Попову...
Дніпропетровських терористів пред'явили публіці рівно за тиждень до початку Євро-2012, відповівши далеко не на всі запитання про мотиви їхніх дій. Прагнення Миколи Азарова знайти спільну мову з Росією з газових питань нагадує "глас волаючого в пустелі". Леонід Черновецький зробив прощальний подарунок Олександру Попову.
Своєчасне розкриття
1 червня керівники МВС, СБУ та Генеральної прокуратури відзвітували перед Віктором Януковичем про розкриття серії вибухів в Дніпропетровську, що сталася в кінці квітня. Четверо підозрюваних місцевих жителів арештовані, а спецслужби стверджують, що мають у своєму розпорядженні достатні докази їхньої провини. При цьому не полишає відчуття якоїсь абсурдності ситуації, адже освічені люди, які зуміли своїми діями поставити на вуха спецслужби, навряд чи могли попросити перевести викуп 4,5 мільйона доларів на банківську картку: в сучасному світі всі подібні транзакції як на долоні.
Українські силовики, з одного боку, вирішили завдання заспокоєння громадської думки перед стартом Євро-2012, з іншого - приречені діяти так, щоб не допустити проведення аналогій з "мінськими терористами". Нагадаємо, що зовсім недавно в Білорусі стратили двох громадян країни, звинувачених в організації вибуху в тамтешньому метро. В Україні страх перед терором навряд чи сильніший від недовіри до влади, і це слід враховувати правоохоронцям.
Опозиція переходить в наступ
Опозиція вустами Григорія Немирі вирішила примусити владу до більшої демократичності, повідомивши про передачу на Захід списку з 54 осіб, проти яких пропонується ввести санкції. Правда, погроза обернулася пшиком: при найближчому розгляді виявилось, що список - далеко не першої свіжості, і присутність в ньому деяких осіб викликає роздуми про дрібну помсту, а не про невідворотність правосуддя. До того ж і Герман ван Ромпей, і Жозе Мануель Пінту Тейшейра (обох єврофункціонерів важко запідозрити в зайвих симпатіях до України) заявили, що питання введення санкцій проти нашої країни в ЄС не розглядається.
Противники Януковича тим часом викинули новий козир: Арсеній Яценюк, що вояжує по країні як лідер об'єднаної опозиції, заявив, що Партія регіонів буде прагнути до проведення дострокових парламентських виборів. Навіщо це "регіоналам", які мають сьогодні під 200 депутатських мандатів, Арсеній Петрович пояснити не спромігся. Схоже, його гнівні словесні випади покликані стати димовою завісою для маскування внутрішніх протиріч всередині опозиції. Адже не дарма Юлія Тимошенко терміново викликала до себе в Харків Олександра Турчинова.
Розчарування газом
Микола Азаров помітно розчарований: не встиг він оголосити, що російська сторона готова переглядати умови поставок газу в Україну, як в Москві зробили вираз обличчя людини, що нічого не розуміє, фактично виставивши українського прем'єра пустодзвоном. Ні в "Газпромі", ні в уряді не підтвердили надії Миколи Яновича на зміну формули ціни газу для нашої країни. Він, до речі сказати, в кінці травня відвідав Туркменістан, що довгий час був основним постачальником газу в Україну. Якщо вдасться подолати непоступливість Росії, яка не бажає бути транзитером центральноазійського газу для України, то шанси знизити ціну блакитного золота є. Можливо, таким "золотим ключиком" стане сланцевий газ, в ефективність видобутку якого в "Газпромі" воліють не вірити. Кому в Росії приємно усвідомлювати, що в близькому майбутньому багато країн зможуть злізти з "газової голки" її енергетичної монополії?
Черновецький здивував киян
За день до закінчення повноважень столичного мера Леонід Черновецький подав у відставку. Навряд чи ми маємо справу з черговим проявом відомої ексцентричності Леоніда Михайловича, радше тут тонкий розрахунок. Тепер Верховна Рада повинна призначати позачергові вибори градоначальника, а у парламентаріїв завжди можуть знайтися справи важливіші. Не вірите - запитайте у жителів Чернівців, які вже більше року живуть без мера. Керувати неспокійним київським господарством буде секретар Київради Галина Герега, яку навіть оптимістичні експерти не називають самостійним гравцем. Сподіватися на формування опозиційної більшості у Київраді сьогодні наївно. Голова КМДА Олександр Попов запевнив, що вибори в столиці пройдуть цього року, а Віталій Кличко, який втрачає шанси на перемогу, заявив, що киянам готують вибори без виборців. Він не зовсім правий. Радше, лідера "УДАРу" готують до необхідності вибирати між балотуванням на посаду мера і прагненням провести свою команду в парламент.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас