Весняний "прихід" МВФ. Місія нездійсненна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Весняний "прихід" МВФ. Місія нездійсненна

Казна та Політика
813
Останній раз місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україну доїхала з другого разу (очікували в кінці серпня, а приїхали в жовтні). Місія працювала в Україні з 25 жовтня по 3 листопада 2011 року та достроково залишила країну. У заяві, зробленій за підсумками візиту, йшлося, що МВФ вирішив взяти паузу у відносинах з Україною, пообіцявши відновити дискусії "в найближчому майбутньому". Найближче майбутнє - це півроку. "Місіонери" повернулися в Україну наприкінці весни - 21 травня.
28 травня місія Міжнародного валютного фонду завершила свій черговий візит в Україну. Заяви керівника місії за його підсумками не принесли сюрпризів, підтвердивши, що основні рекомендації МВФ залишаються незмінними, а саме: бюджетна дисципліна, підвищення тарифів на газ і посилення гнучкості обмінного курсу гривні.
НБУ хвалився історичним мінімумом інфляції
У перший же день візиту, 21 травня, місія попрямувала в НБУ, де голова відомства Сергій Арбузов відзвітував про успіхи в роботі. Під час зустрічі він, перш за все, зазначив, що співпраця з Міжнародним валютним фондом залишається стратегічним завданням України та ознайомив присутніх з основними напрямками роботи регулятора. Зокрема, в своїй промові Сергій Арбузов акцентував увагу представників МВФ на тому, що сьогодні Україна досягла значного прогресу в реалізації комплексної стратегії реформ, ініційованої Президентом. Як розповів Арбузов Фонду, за чотири місяці поточного року Україна досягла значних успіхів у макроекономічній сфері.
Зокрема, він похвалився, що вже другий рік поспіль рівень інфляції демонструє мінімальні історичні рекорди. Так, в 2011 році показник рівня інфляції не перевищив 4,6%, а в 2012 - 0,6% у квітні в річному вирахуванні. "Базова інфляція в річному вимірі також знижується вже вісім місяців поспіль, і тепер вона становить 4,7%. Інфляційні очікування підприємств наблизилися до мінімального рівня за останні шість років. Також зростає ВВП: +4,2% в 2010 році, +5, 2% в 2011 році і +1,8% за три місяці 2012 року", - зазначив Сергій Арбузов.
Головний банкір країни розповів МВФ і про те, що сьогодні обмінний курс залишається стабільним, і це обумовлено ринковими факторами, а частка участі Національного банку на валютному ринку з початку року становить 1,6%.
Крім того, Сергій Арбузов звернув увагу гостей на той факт, що протягом останніх трьох місяців зростають міжнародні резерви, і їх зростання має не борговий характер, а Україна продовжує виконувати всі зовнішні зобов'язання. "Державний борг України скоротився до 36% ВВП на початок 2012 року з 39,9% ВВП на початок 2011 року. Також спостерігається поліпшення стану платіжного балансу, сальдо якого в березні поточного року повернулося до позитивних значень. Ми спостерігаємо зниження дефіциту поточного рахунку до 3,4% ВВП у першому кварталі поточного року, в порівнянні з 4,1% за аналогічний період минулого року", - сказав Арбузов.
Ну, і, звичайно, голова Нацбанку ще довго хвалився "місіонерам" про те, що в Україні спостерігається прогрес за всіма економічними показниками, що НБУ підвищив роль облікової ставки, що введено більш гнучке управління банками власною ліквідністю, що поліпшення спостерігається і в діяльності самих банків, що зростає довіра населення до банків, збільшується кількість депозитних внесків населення, а банківська система за чотири місяці поточного року продемонструвала прибуток у розмірі 1,8 млрд гривень.
Після такого представлення в стилі "покращення" голова місії МВФ Кріс Джарвіс заявив, що уряд і Національний банк таки досягли прогресу, доклавши зусилля для забезпечення підтримки економічної стабільності.
"Вітаємо проведення урядом Пенсійної реформи і схвалення нового Митного кодексу. Позитивом для суспільства можна назвати низький рівень інфляції, який підтримується монетарною політикою НБУ. Було забезпечено просування в області дерегулювання та спрощення законів з оподаткування", - зазначив він.
Але не обійшлося і без попередження. Експерти Фонду підкреслили, що для забезпечення сталого економічного зростання і зниження фінансових ризиків Україна потребує вирішення низки важливих питань і повинна протистояти як зовнішнім, так і внутрішнім викликам.
"Прокляття" єврозони затягує Україну
Згідно з очікуваннями МВФ, цього року показники зростання сповільняться через більш слабкий попит на продукцію українського експорту. "За нашими прогнозами, показник річного зростання становитиме 3%. Річна інфляція прогнозується на рівні близько 7%. Ми очікуємо, що дефіцит поточного рахунку збільшиться до 6,5% від ВВП за умови незмінної економічної політики, отже, якщо активізувати політику, дефіцит міг би бути нижчим", - повідомив Джарвіс.
МВФ нагадав - Україна потребує суттєвого зовнішнього фінансування, що робить країну чутливою до змін у настроях інвесторів. Головним завданням для уряду представники Фонду відзначили посилення податково-бюджетної політики. Мовляв, змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а от з метою їх фінансування потрібно збільшити бюджетні надходження. І для виконання запланованого урядом показника дефіциту бюджету 1,8% ВВП необхідно здійснення нових заходів. Такі заходи, на думку експертів Фонду, можуть передбачати збільшення ставок оподаткування для високоприбуткових категорій платників податків та скасування податкових пільг або скорочення видатків.
"Необхідно і надалі посилювати фінансовий сектор з метою відновлення кредитування та підтримки економічного зростання. Хоча банківська система і має достатньо капіталу, необхідно продовжувати проведення тих реформ, які посилять баланси банків, у тому числі і шляхом заходів зі зменшення великих обсягів непрацюючих позик... Рекомендуємо, щоб проведення амбіційних реформ було направлено на підвищення життєвого рівня українського народу і допомогло реалізувати Україні її значний економічний потенціал. Для цього необхідно побудувати більш потужні громадські інститути і забезпечити кращий і більш передбачуваний бізнес-клімат, необхідні для підтримки приватної ініціативи, інвестицій і забезпечення зростання", - зазначив Джарвіс у своїй заяві за підсумками візиту.
Тарифна тема, як і раніше, актуальна
Після похвали пішла критика. Підвищення тарифів для населення вже другий рік є "каменем спотикання" в переговорах між Україною та МВФ. В уряді "відмовлялися" весь цей час. Потім заговорили про альтернативи. Зокрема, віце-прем'єр-міністр - міністр Сергій Тігіпко і сам якось заплутався чи треба і чи можна підвищувати тарифи. Ще наприкінці минулого року він розповідав, що співпраця з МВФ дуже важлива для України (у тому числі в частині залучення іноземних інвестицій), тому підвищення тарифів не уникнути. Потім Тігіпко заговорив про якісь альтернативи даним заходам. Про них він згадував і напередодні візиту місії, проте до цих пір залишається загадкою, що там придумав уряд. Тігіпко тільки нагадав у цьому контексті, що в країнах Європи під час підвищення тарифів на житлокомпослуги одночасно реалізовувалися і програми з енергозбереження. Не виключено, що це елементарне відтягування часу до "після виборів".
А от міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко "не вигадує велосипед" і каже, що тарифи підвищувати треба. "Я переконаний, що МВФ - єдиний можливий спосіб проводити реформи. Тарифи повинні бути підвищені. Давайте поговоримо про прозорі механізми компенсації. Тим більше, що зима закінчилася, давайте зробимо це в літній час", - сказав він.
Перший ж віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський і зовсім заявив, що виконання вимоги МВФ про підняття тарифів не вирішить проблему покриття собівартості газу. "Якщо ми сьогодні за пропозицією МВФ підняли би ціни в два рази (тарифи), то ми всього досягли б близько 25-30% собівартості ціни газу. Тобто, ми все одно не вирішуємо цю проблему", - заявив Хорошковський.
Поки в уряді шукають альтернативи або ж тягнуть час, МВФ стоїть на своєму. "Рекомендуємо відразу здійснити значне підвищення тарифів, і проводити регулярні підвищення в майбутньому в рамках розписаного в часі плану щодо скасування субсидій... Підняття цін сприятиме зниженню дефіциту "Нафтогазу", зменшенню імпорту та вивільнить ресурси для інвестування в національне виробництво і забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів", - заявив Джарвіс.
Але не варто турбуватися... ще, як мінімум, п'ять місяців - поки не завершаться парламентські вибори. В цей період підвищувати ціни для влади - як то кажуть, "хрест на кар'єрі". Тим більше, в цьому запевнив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк: "У цьому році підвищення тарифів не буде, і про це було заявлено не раз. До тих пір, поки не буде врегульовано питання щодо газу з Росією, і Президент про це говорив, питання про підвищення тарифів стояти не буде".
Українська влада навряд чи виконає рекомендації МВФ до парламентських виборів. Але після виборів Україна, швидше за все, звернеться до МВФ з проханням відновити кредитування. І щоб відновити кредитування, владі в будь-якому випадку доведеться виконати перераховані вище вимоги, в тому числі - підвищити тарифи. Одним словом - вже скоро "покращення". А про кредит поки і не йдеться.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас